add-onsinnesyklingutstyr

Test av Wahoo Kickr sykkelrulle

Wahoo Kickr har seilet opp som det råeste av ruller for ivrige syklister, og som utstyrsidiot har jeg vært veldig nysgjerrig på om produktet faktisk lever opp til hypen.

Nå har jeg vært så heldig å få låne godsaken, og etter noen ukers intensiv testing kan jeg uttale meg om Wahoo Kickr er the shit for oss som bruker økter på rulle som en viktig del av treningsopplegget:

Wahoo Kickr leveres i en svær eske, naturlig nok.

Wahoo Kickr leveres i en svær eske, naturlig nok.

I vinter har jeg trent cirka fire intervalløkter ukentlig på rulle, og oppsettet har vært en Tacx Satori rulle, Stages wattmåler som snakker med Trainerroad, samt Sufferfest-videoer. Dette har fungert veldig godt, så det er sammenlikningsgrunnlaget mitt for Wahoo Kickr.

Wahoo_Kickr_09

Sykkelen montert på Wahoo Kickr, sett bakfra. Beina er slått ut til hver sin side her. Ut av esken er ikke Wahoo Kickr spesielt stor, selv om den veier 21 kilo. Legg merke til håndtaket («Crank it up») for å kunne flytte på rulla samt de to sammenleggbare beina som gir stabilitet under bruk.

 

Produktinformasjon og funksjoner

Wahoo Kickr er laget av det nå fem år gamle, amerikanske selskapet Wahoo Fitness (se profil på LinkedIn). Selskapet er privat eid, og vil selv etter norsk standard kunne kalles for et lite selskap med sine cirka 50 ansatte. Så de er etter alle solemerker ferskinger på sykkelarenaen!

Wahoo Kickr er tilgjengelig i flere nettbutikker inkludert Bikeshop (9.900 kroner), Komplett (9.900 kroner) og Apple Store (11.900 kroner). Utrolig nok er den kanskje billigst på Clas Ohlson til 8.995 kroner (hva blir det neste Clas Olson selger av high-end utstyr?!). At Wahoo Kickr ikke er å kjøpe i flere tradisjonelle sykkel- og sportsbutikker er merkelig, men sannsynligvis bare et tidsspørsmål.

I esken medfølger en rulle inkludert drivverk for både 10- og 11-delt Shimano/SRAM, samt en strømkabel.

Bruker du Campangolo må du bytte ut bosset på rulla (680 kroner for et Campagnolo-boss hos Bikeshop) i tillegg til å enten flytte over kassett eller kjøpe en ny (Campagnolo Chorus 11-delt kassett koster 999 hos Bikeshop). Ingen har noengang sagt at det er billig å være Campy-fanboy!

Utover det grunnleggende utstyret, er det også lurt å investere i en svettebeskytter for sykkelen og en gummimatte. Om du bruker multimedia for å underholdes under rulleøktene, kan en bedre PC-skjerm, TV eller prosjektor inkludert gode høytalere også anbefales…

Garasjen brukes flittig som treningsrom, med Trainerroad/Sufferfest på prosjektor.

Garasjen brukes flittig som treningsrom, med Trainerroad/Sufferfest på prosjektor.

Fordi Wahoo Kickr snakker både ANT+ og Bluetooth 4.0, kan den trådløst kommunisere med og styres fra både mobil, nettbrett og PC/Mac. De fleste nyere enheter støtter jo Bluetooth, men det går også an å kjøpe med en ANT-mottaker, for eksempel en Garmin USB ANT Stick som koster 475 kroner hos Garmin.

Merk at hvis du ønsker å bruke bluetooth OG få med puls, så må du ha et pulsbelte som snakker bluetooth (eksempelvis Wahoo Fitness Tickr som koster 590 kroner hos Komplett). Jeg har nøyd meg med å bruke ANT Stick på PC´en slik at jeg har fått overført pulsdata til Trainerroad med mitt vanlige ANT-pulsbelte.

Det går selvfølgelig an å bruke Wahoo Kickr med kun den enkle Wahoo Utility-app´en som gjør at du kan styre motstanden, men det er når du benytter andre tredjeparts programvare som Wahoo Fitness, Trainerroad, BKOOL eller en av de andre som Wahoo Kickr støtter, at rullas potensiale virkelig våkner til liv. En oversikt over programvare den støtter finnes hos Wahoos sider. Noen av programvarene er gratis, mens andre krever enten en engangsbetaling eller periodevis betaling. Jeg har touchet innom noen av variantene litt lengre ned i denne artikkelen.

Den elektromagnetiske rulla kan simulere bakker med opp til 15% stigning og gi en motstand på opp til 1.900 watt. Det er så mye motstand at det nesten er usaklig, og uansett langt mer enn det de fleste andre ruller er i stand til å produsere. Med mindre du er en testosteron-proppa okse med fetish for styrketråkk holder Wahoo Kickr altså lenge.

Forøvrig er kvalitetsfølelsen av rulla god: Den kjennes solid både i materialevalg og utførelse, og i grunn akkurat slik man kan forvente av et produkt i denne prisklassen.

 

Oppsett og testing

Oppsett av rulla er forbløffende enkelt: Rulla kommer ferdig sammenskrudd, så det er bare å ta den ut av eska, slå ut beina på hver sin side, og deretter feste sykkelens bakgaffel på rulla som om det var et hjul. Så kobler du strøm til rulla. Deretter laster du ned og fyrer opp Wahoo Utility på smarttelefonen din (Apple Appstore eller Google Play) for å sjekke at det er liv i rulla – og vips, så er du i gang.

Sørg for at du har riktig type kassett på rulla, og så fester du sykkelen på slik du ville gjort med et bakhjul.

Sørg for at du har riktig type kassett på rulla, og så fester du sykkelen på slik du ville gjort med et bakhjul.

Skal du skifte kassett, og eventuelt boss, på rulla går det selvfølgelig noen minutter ekstra, men det bør ikke ta mer enn fem minutter fra du åpner eska til du kan være i gang med første rulleøkt!

Bosset som følger med takler Shimano/SRAM 10- og 11-delt. Har du Campagnolo, må du sette på et annet boss.

Bosset som følger med takler Shimano/SRAM 10- og 11-delt. Har du Campagnolo eller en annen særløsning, må du sette på et annet boss.

 

Praktisk bruk

For å komme i gang med en økt er det bare å finne ut hvilket program du skal bruke til å styre rulla, koble til strøm og begynne å tråkke. Enkelt og greit – og helt motsatt fra hvordan jeg husker det var å sette opp min Tacx Fortius Multiplayer i 2007 (grøss).

Styring av motstand

Du kan styre motstanden via en app på telefonen din, det være seg Wahoo Fitness eller andre programmer som Trainerroad. Det er fire måter å styre motstand på Wahoo Kickr:

 • Level mode: 10 nivåer, og motstanden øker progressivt i tråd med hvor mye du gir på – som i virkeligheten.
 • Erg mode: Forhåndsdefinert motstand/watt som forblir på det nivået uavhengig av kadens og fart. Trainerroad bruker dette som standard, og gir motstand basert på terskelwatten din (som du oppgir eller kan få målt). Jeg vil påstå at dette er den beste måten å gjennomføre kvalitetsøkter på.
 • Sim mode: Basert på din vekt, sittestilling, sykkeltype, vind og stigningsprosent vil rulla gi deg den motstanden du ville fått ute i virkeligheten. Det er denne innstillingen Trainerroad går over til når man tar en terskeltest, ettersom man skulle kunne tråkke på det man orker.
 • Resistance mode: Manuell styring av motstand fra 0 til 100.

Personlig har jeg hatt mest erfaring med «erg mode» da jeg bruker Trainerroad som programvare, og det fungerer helt utmerket. De dagene jeg føler meg slapp og dårlig, reduserer jeg bare motstand fra 100% til 80%, mens de dagene jeg har følt meg ekstra pigg har jeg økt mostanden til 105 eller 110% av baseline.

Motbakker og tung motstand

En utfordring for ruller er å kunne simulere motbakker eller tung motstand: Med tradisjonelle ruller begynner dekket å glippe når motstanden blir for drøy, men dette er et problem Wahoo Kickr elegant hopper bukk over: Fordi sykkelen er koblet rett til en kassett, som igjen er koblet direkte til rulla, er det ingen fare for noe hjul som glipper. Øker du plutselig til 500 watt i motstand, er det 500 watt du må tråkke for å få rulla til å gå rundt – og dette er den første rulla jeg har prøvd som ikke glipper selv når jeg har stått og tråkket!

Plasseringsvennlig

Ellers tar ikke Wahoo Kickr mer plass enn en hvilken som helst annen rulle, og når den er sammenslått tar den relativt lite plass og er plasseringsvennlig. For de som økonomiserer med plassen i leiligheten, gjesterommet eller i garasjen er dette nyttig.

Færre slitedeler

Dessuten trenger man ikke et ekstra bakhjul eller dedikerte bakdekk. Fordi man fester sykkelen på en egen kassett, er det kun kassetten man eventuelt sliter ut. Litt avhengig av hva slags drivverk man kjører, er ikke prisforskjellen på kasetter og dekk så veldig stor – og er man flink til å bytte kjede fortløpende, vil slitasjen av rullesykling på drivverket være minimal.

Ikke kjør for lette gir!

En ting som er verdt å merke seg er at man ikke bør kjøre på de letteste girene, altså minste klinge foran og største klinge bak, fordi da går girskifteren borti rulla. I mitt tilfelle er letteste gir 39×25, og som bildene nedenfor viser, går det galt.

På letteste gir - her 39x25 - subber girskifteren bak borti rulla.

På letteste gir – her 39×25 – subber girskifteren bak borti rulla.

For å unngå at girskifter bak subber borti rulla, ikke bruk de letteste girene. Her er utvekslingen 53 x 17, og klaringen er mer enn god nok.

For å unngå at girskifter bak subber borti rulla, ikke bruk de letteste girene. Her er utvekslingen 53 x 17, og klaringen er mer enn god nok.

 

Programvare

En kjempepfordel er at Wahoo har valgt en åpen plattform, som gjør at rulla ikke er låst til én programvare – her kan du velge og vrake etter hjertens lyst!

Ettersom jeg har lånt rulla i en begrenset tidsperiode, og fordi jeg ikke har motivasjon til å sitte mer på rulle enn jeg må, har jeg ikke tatt meg bryet med å prøve alle varianter som støttes av Wahoo Kickr. Jeg har imidlertid tatt for meg de løsningene jeg har erfaringer med:

 

Wahoo Kickr med Trainerroad

Jeg har brukt Trainerroad i kombinasjon med videoer fra The Sufferfest og en helt vanlig Tacx Satori-rulle i vinter. Trainerroad har et enormt bibliotek av treningsøkter å velge mellom, deriblant økter som er spesialtilpasset Sufferfest-videoene. Erfaringen hittil – etter 80 økter siden oktober, hvorav 10 av dem med Wahoo Kickr – er utelukkende positiv når det gjelder Trainerroad! Måten det fungerer på er:

 1. Sign opp for Trainerroad til 10 dollar måneden og installerer programvaren på PC (klikk her for installasjonsfil).
 2. Definer hva terskelwatten er slik at Trainerroad vet hvor mye motstand som skal produseres Dette kan eventuelt også gjøres ved å ta en 8- eller 20-minutters test med Trainerroad.
  • Fordi jeg ønsker å finne ut hva terskelwatten – eller Functional Threshold Power, FTP – er, kjører jeg Sufferfest-videoen «Rubber Glove» cirka hver fjerde uke. På den måten får jeg både bekreftet om treningen gir ønsket effekt (også kjent som fremgang) og sikret at Wahoo Kickr gir meg riktig motstand utfra mine evner.
 3. Fyr opp Trainerroad og søk opp en økt fra The Sufferfest. Legg til Sufferfest-videoen som ligger lagret på harddisken.
 4. Start økta. Sufferfest-videoen vises via Trainerroad-programvaren, og Trainerroad vet hvor mye motstand jeg skal ha gjennom hele videoen basert på treningsopplegget og terskelwatten. Nederst på skjermen får jeg vite nødvendig informasjon som hvilken watt jeg produserer og hvor mye jeg skal produsere (med Wahoo Kickr blir dette nesten identisk, men med en vanlig mekanisk rulle er det mitt eget ansvar å opprettholde riktig motstand), hvor mye tid jeg har igjen per intervall, hvor lenge jeg har holdt på, hva kadensen og pulsen min er, samt en grafisk fremvisning av hvor i økta jeg er.

Kort fortalt, Trainerroad er et ideelt tilleggsproduktet til Wahoo Kickr, både fordi biblioteket av treningsøkter er enormt og fordi Wahoo Kickr gir deg korrekt motstand basert på hva FTP´en din er og hvordan øktene er lagt opp. Ingen mer fusking med mindre watt enn det man skal tråkke!

Skjermbilde fra Trainerroad og Sufferfest-videoen "A Very Dark Place". Kurven til venstre viser hvordan økta er lagt opp med hensyn til watt, og kurven til høyre viser et nærbilde av samme kurve. Tallene i midten viser hvor mye watt som tråkkes, hvor mye watt man SKAL tråkke, hvor mye tid som er igjen i den gjeldende intervallen, hvor lenge økta har vart, samt puls og kadens.

Skjermbilde fra Trainerroad og Sufferfest-videoen «A Very Dark Place». Kurven til venstre viser hvordan økta er lagt opp med hensyn til watt, og kurven til høyre viser et nærbilde av samme kurve. Tallene i midten viser hvor mye watt som tråkkes, hvor mye watt man SKAL tråkke, hvor mye tid som er igjen i den gjeldende intervallen, hvor lenge økta har vart, samt puls og kadens.

 

Wahoo Kickr med BKOOL Indoor Cycling Simulator

BKOOL har gått fra å lage egne ruller med tilhørende programvare til å lage egne ruller samt programvare som kan brukes med andre ruller også. BKOOL Indoor Cycling Simulator finnes til iOS- og Android-nettbrett, Mac og PC. Programvaren er gratis, men ved å bla opp litt ekstra for BKOOL Premium – 10 euro per måned eller 96 euro årlig – får man mye mer funksjonalitet inkludert 3D-gjengivelse av sykkelløypene, online multiplayer-sykling, chat, integrasjon med Spotify, og mye mer.

Det som gjør BKOOL-app´en er at man kan eksportere gpx-/tcx-filene fra Strava/Garmin Connect/osv. og importere dem til BKOOL for å gjenskape treningsøkter. I Strava kan man som kjent også lage egne løyper og eksportere dem som gpx-filer, så da kan man definere sin egen økt hvor man vil i verden og sykle den via BKOOL.

Jeg fant igjen en økt der jeg syklet Tryvann to ganger som jeg importerte til BKOOL (begge er åpent tilgjengelig). Deretter satte jeg meg på sykkelen og kjørte økta. Jeg ble positivt overrasket over hvor bra BKOOL og Wahoo gjenga følelsen av å tråkke opp til Tryvann og ned igjen, så dette fungerer utmerket – så vidt jeg forstår, bruker Wahoo Kickr simulator-mode for å gi motstand, slik at når jeg tråkker på, så går det fortere og motstanden blir tyngre. 3D-gjengivelsen hjelper veldig på følelsen av fremdrift, men likner selvfølgelig ingenting på hvordan det ser ut fra gressbanen til Tryvann. Integrasjonen med Spotify fungerer på den måten at spillelister kan styres fra BKOOL-programvaren i stedet for via Spotify-programmet.

 

Wahoo Kickr med Wahoo Segments

Wahoo Segments er en app som kun er tilgjengelig for iPad (ikke iPhone), til den nette sum av 289 kroner. Jeg fant ingen tilsvarende app for Android nettbrett, men drevne Android-brukere har jo en mystisk evne til å finne løsninger på enhver problemstilling. Jeg gadd ikke brenne av penger på denne app´en ettersom jeg kun har Wahoo Kickr på lån i en begrenset periode, så jeg har nøyd meg med å gjøre litt research:

Måten Wahoo Segments fungerer på er at du kobler iPad´en din til Wahoo Kickr via bluetooth, logger inn med Strava-kontoen din, og så får du muligheten til å finne igjen og sykle alle segmenter som finnes på Strava. Wahoo Kickr skal kunne gi deg inntil 1.900 watt i motstand og simulere opp til 15% stigning; med mindre du er Marcel Kittel som tenker å spurte opp Stalheimskleiva, får du prøvd deg på de fleste bakker og berg jorda rundt.

Du får 10 sekunders oppvarming først, og så starter segmentet. På iPad´en får du en grafisk fremstilling av hvordan du presterer vis-a-vis eieren av KOM/QOM eller en annen person du selv definerer (eksempelvis deg selv). Og i tilfelle du lurte, resultatet du oppnår her vil ikke lastes opp på Strava, så du får ikke kuppet en KOM på rulla!

En ting som jeg etterlyser er å kunne skreddersy en økt ved å kombinere segmenter. For eksempel ville jeg likt å lage en treningsøkt som bestod av 5-10 paddeflate kilometer langs Mjøsa, deretter fire Grefsenkollen-drag med rolige drag i Sørkedalen mellom hvert drag, og kanskje avslutte med Alpe d´Huez – alt i én eneste uavbrutt økt. Å måtte styre og stelle på iPad´en når man holder på å trene blir litt klønete, dessverre.

På en side kan man si at nesten 300 kroner for en app er mye å betale, men på en annen side er det smårusk i forhold til hvor mye vi svir av på sykkel i løpet av et år – og dette er faktisk en ganske kul app som tar i bruk potensialet i Wahoo Kickr. Med andre ord, dette er en app for de spesielt interesserte, og med en pris deretter.

 

Wattmåling

De som er interesserte i å trene med watt vet at det alltid er forskjeller mellom wattmålere; ingen to målere viser nøyaktig det samme. Dette fant jeg da jeg sammenliknet PowerTap og Polar Look Keo Power, Powertap og Garmin Vector og PowerTap og Stages. Det som er kritisk er at forskjellen er konsekvent, altså at når den ene wattmåleren viser en endring på x %, så viser den andre wattmåleren en tilsvarende endring på x %. Litt sånn som badevekter.

Fordi jeg har en Stages-krankarm har jeg kunnet undersøke om Wahoo Kickr er til å stole på. Hvilken av de to wattmålerne som viser riktig er uvisst, men forutsetningen er at dersom de følger hverandre tett, så er de begge til å stole på.

Måten jeg har sammenliknet tallene på er at Wahoo Kickr sendte sine tall til Trainerroad på PC´en min, mens Stages sendte sine tall til Garmin Edge-enheten min. Deretter hentet jeg ut treningsfilene for to rulleøkter i tcx-format fra både Trainerroad og Garmin, åpnet dem i Excel, og plottet dem inn grafisk nedenfor.

Avvikene virker å være konsekvente; Wahoo Kickr viser konsekvent ∼20% mer enn Stages.

Utdrag på 1.117 observasjoner (20 minutter) fra en FTP-test jeg gjorde 14. februar. Den blå kurven viser gjennomsnittlig watt siste 10 sekunder målt med Wahoo Kickr, mens den oransje kurven viser det samme fra Stags. Legg merke til hvor tett de følger hverandre selv om avviket er rundt 50 watt. Og som den observante leser vil legge merke til: Jeg sprakk så det sang mot slutten!

Utdrag på 1.117 observasjoner (20 minutter) fra en FTP-test jeg gjorde 14. februar. Den blå kurven viser gjennomsnittlig watt siste 10 sekunder målt med Wahoo Kickr, mens den oransje kurven viser det samme fra Stages. Legg merke til hvor tett de følger hverandre selv om avviket er rundt 50 watt. Og som den observante leser vil legge merke til: Jeg sprakk så det sang mot slutten!

---Utdrag på 5.115 observasjoner (117 minutter) fra da jeg syklet Sufferfest-videoen "ISLAGIATT". Den blå kurven viser gjennomsnittlig watt siste 10 sekunder målt med Wahoo Kickr, mens den oransje kurven viser det samme fra Stages. Legg merke til hvor tett de følger hverandre selv om avviket er rundt 20-50 watt.

Utdrag på 5.115 observasjoner (117 minutter) fra da jeg syklet Sufferfest-videoen «ISLAGIATT». Den blå kurven viser gjennomsnittlig watt siste 10 sekunder målt med Wahoo Kickr, mens den oransje kurven viser det samme fra Stages. Legg merke til hvor tett de følger hverandre selv om avviket er rundt 20-50 watt.

Da jeg kjørte en FTP-test med Sufferfest-videoen «Rubber Glove» 12. februar 2014, klokket jeg på 20 minutter et snitt på 348 watt ifølge Wahoo Kickr og 293 watt ifølge Stages. FTP´en finner man ved å multiplisere snittet over 20 minutter med 0,95. Det gir en FTP 329 watt ifølge Wahoo Kickr og 278 watt ifølge Stages. Dette avviket på 51 watt tilsvarer 0,76 watt/kilo i mitt tilfelle – en betydelig forskjell! Dersom jeg faktisk har en FTP på 329 watt, tilsvarer det en FTP på 4,91 watt/kilo, som ifølge TrainingPeaks Power Profile-tabellen plasserer meg fint på Cat 1-nivå. Legger jeg Stages´ tall til grunn, er terskelwatten min 4,15 watt/kilo, som plasserer meg midt på Cat 2-nivå. Jeg velger å tro at sannheten ligger et sted imellom, men uansett spiller det ikke så stor rolle så lenge målingene er konsistente.

Jeg har lest en del om at watten på Wahoo Kickr avviker gradvis mer over tid (Wahoo Kickr har en omfattende tråd på forumet på Terrengsykkel.no, naturlig nok). Selv på en økt på nesten to timer fant jeg ingen endring i avvikene.

 

Støy

Støynivået til Wahoo Kickr er i underkant av 70 decibel, altså på nivå med BKOOL, og noe mer bråkete enn Tacx Satori. Jeg fikk forøvrig decibelnivået ned til i underkant av 60 ved å plassere rulla på en gummimatte, men når jeg kjører på Wahoo Kickr samtidig som kona bruker en Tacx Satori, er det min Kickr som lager mest støy.

 

For og mot

Så skal man svi av flere tusen kroner på en rulle, eller er det bortkastede penger?

HVORFOR WAHOO KICKR ER KONGE

Stort utvalg av programvare. Wahoo selv har noen løsninger, BKOOL har sin variant, Trainerroad, og en haug andre tilbydere sloss om å få være ditt foretrukne valg. Mens man er låst til produsentens egen programvare om man velger konkurrerende løsninger, har Wahoo Kickr åpnet opp for konkurranse. Markedskrefter på sitt beste.

Tilkobling rett på kassett fungerer utmerket. Ved å koble drivverket rett på rulla slipper man at det glipper, og man kan stå og trå – selv på veldig høy motstand. Wahoo Kickr er kanskje markedets beste rulle på dette punktet.

Plasseringsvennlig. Rulla tar lite plass og er enkel å pakke sammen og sette i boden eller garasjen. Slikt setter nok din bedre halvdel pris på også.

Kvalitetsfølelse. Den føles rett og slett solid, litt på samme måte som du kjenner forskjellen når du lukker døra på en BMW og en Lada eller fileterer en fisk med en Global-kniv eller en bajonett.

 

HVORFOR WAHOO KICKR IKKE ER SÅ KONGE…

Om man ikke har en fetish for å grave rundt i software kan det være vanskelig å finne beste tredjeparts programvare for å utnytte potensialet i Wahoo Kickr. Det er vel prisen man betaler for godt utvalg…

Pris. Wahoo Kickr koster mye i seg selv, og en god del tredjeparts programvare koster penger.

Distribusjon. Wahoo Kickr er ikke tilgjengelig i de vanlige salgskanalene som sykkelfans forholder seg til. Dersom man har problemer eller må klage, kan det være litt vanskeligere å følge opp enn om man bare stikker innom the local bikeshop.

 

Alternative ruller

Det finnes mange produsenter av ruller, inkludert Tacx, Elite, Cycleops, BKOOL, Lode med flere. Her er de jeg har erfaringer med:

 

Tacx

Tacx tilbyr ruller i flere prissjikter og med forskjellige typer funksjoner.

 • På enkleste nivå finnes de enkle «Cycle Trainer»-rullene som er priset under 2.000 kroner hos Bikeshop, og som har svinghjul som kan stilles på 10 forskellige nivåer, opp til 1.050 watt. Keep it simple, stupid. Tacx Satori har jeg brukt i mange år uten problemer, og er man kostnadsbevisst, anbefaler jeg de enkleste fra Tacx.
 • I mellomsjiktet finnes «Ergotrainer»-rullene som koster opp til 5.000 kroner. Svinghjul med elektronisk/digital styring opp til 1.400 watt.
 • Tacx´ toppmodeller tilhører «Virtual Reality»-serien, og koster opp til 7.000 kroner. Funksjonaliteten er veldig lik den man finner hos BKOOL og Wahoo Kickr, med styring via PC, online-muligheter, m.m. Gir opp til 1.500 watts motstand, som bør være rikelig for alle og enhver. Jeg kjøpte en Tacx Fortius Multiplayer i 2007, og selv om den i teorien skulle være alt man kan ønske seg, var eierskapet krøllete og fylt med små og store problemer. Om Tacx´ toppmodeller er blitt bedre nå vet jeg ikke, men jeg håper det…
Wahoo_Kickr_06

Tacx Satori til venstre, Wahoo Kickr til høyre: To ytterpunkter innen ruller.

 

BKOOL

Jeg skrev en omfattende test av den originale BKOOL-rulla i august 2014 (klikk her for å lese den). Konklusjonen den gangen var at BKOOL var et godt kompromiss mellom pris og funksjonalitet; den nådde ikke helt opp til standarden Wahoo Kickr setter, men det ville også vært en urimelig forventing gitt det lavere prispunktet. Jeg testet den originale rulla, men den nye er nå kommet på markedet. Den nye BKOOL-rulla koster 3.800 kroner hos Bikeshop, og forskjellene ligger i at den nye og den gamle, er at den nye er svart i stedet for hvit, lager noe mindre støy (64 dB i stedet for 75, ifølge BKOOL), og tar noe mindre plass.

I tillegg har BKOOL utvidet programvaren til å støtte andre ruller også, inkludert Wahoo Kickr og Elite-rullene i tillegg til sin egen BKOOL-rulle.

Er du på jakt etter en ny rulle er BKOOL verdt å vurdere fordi de har mange av funksjonene til de dyrere rullene, samtidig som prispunktet er akseptabelt.

Sammenliknet med Wahoo Kickr er det største ankerpunktet at BKOOL ikke har en «erg mode», altså at man ikke kan låse motstanden på en gitt watt. «Erg mode» er noe av det mest nyttige om man skal trene basert på watt. Dessuten er man er låst til BKOOL sin egen programvare, som gjør det veldig klønete om man vil bruke Trainerroad eller andre løsninger.

Sykkelen rigget opp med BKOOL-rulle i garasjen.

Sykkelen rigget opp med BKOOL-rulle i garasjen.

 

Lode

Lode Excalibur Sport er gullstandarden for innesykling. Jeg har erfaring med den etter å ha deltatt i tre forskjellige forskningsprosjekter på Idrettshøyskolen, i 2008, 2010 og 2014 – og hadde det ikke vært for størrelsen og prisen, ville jeg beriket kontorrommet hjemme med et slikt treningsapprat på flekken: Excalibur Sport er en koloss av et treningsverktøy som brukes av treningslaboratorier som Norges Idrettshøyskole, Høyskolen på Lillehammer, og sikkert en hel rekke andre steder hvor målinger tas superseriøst. Prisen er selvfølgelig deretter; den koster 37.500 dollar (≈ 285.000 NOK) hos Electramed. Jeg har ikke funnet en norsk importør av Lode Excalibur, men jeg vil tippe at den prismessig ikke avviker så veldig. Uansett, jeg tar et som et kvalitetsstempel at den er god nok for landets fremste idrettsmiljøer.

I 2010 tok jeg en VO2max-test 60 minutter før start i Lillehammer-Oslo - og fullførte på 4:36.

Gullstandarden for innendørs sykling er sannsynligvis Excalibur Sport, som brukes av Idrettshøyskolen og Høyskolen på Lillehammer. Denne «rulla» koster imidlertid i underkant av 300.000 kroner, og er nok et sjeldent syn i private hjem.

 

Konklusjon

Spørsmålet mitt innledningsvis var om Wahoo Kickr var den «endelige løsning» for de som trener med rulle. Dersom du tar rulletrening seriøst er svaret utvilsomt «ja», men om du bare tråkker på rulla nå og da vil du være bedre tjent med å gå for en enklere løsning.

Jeg synes Wahoo Kickrs største styrke er «erg mode», der man tvinges til å tråkke en viss motstand: Med vanlige ruller må man selv sørge for å tråkke på riktig watt, men Wahoo Kickr gir den motstanden som man har planlagt. Sånn sett presses man til å gjennomføre øktene med høyere kvalitet.

At rulla kan brukes i kombinasjon med en rekke programvarer hjelper selvfølgelig også positivt på inntrykket. Dessuten er jeg imponert over hvor enkelt det er å sette opp, bruke, og ikke minst pakke vekk rulla.

Det store aberet er selvfølgelig prisen. For ti høvdinger får man mye annet deilig til sykkelen, inkludert en vanlig mekanisk rulle, en Stages wattmåler og en rekke Sufferfest-filmer. Dessuten kan det være litt klønete at Wahoo Kickr ikke selges gjennom konvensjonelle salgskanaler dersom man må klage på noe (men samtidig virker det som Wahoo er flinke til å løse eventuelle problemer, i alle fall om diskusjonsforumene er noe å gå etter).

For å oppsummere: Wahoo Kickr er utvilsomt dyr, men om du tar rulletrening seriøst og har budsjett til å investere i skikkelige treningsverktøy, er det ingen bedre ruller på (forbruker)markedet.

 

Mange takk til RLVNT Distribution AB for lån av Wahoo Kickr!

Kommentarer