gadgetsutstyr

Test av Wahoo Kickr Snap sykkelrulle

Wahoo Kickr har i løpet av et par år etablert seg som rullesyklistenes førstevalg. Er rulla en viktig del av treningsopplegget ditt, og økonomien tillater det, vil de fleste bekrefte at Kickr er veien å gå. Nå har Wahoo lansert en rimeligere variant, Kickr Snap. Er dette den ultimate rulla for de som ønsker Kickr men ikke ønsker å bruke riktig så mye penger? Etter grundig testing av rulla er svaret her…

Wahoo Kickr Snap til venstre, vanlig Kickr til høyre.

Wahoo Kickr Snap til venstre, vanlig Kickr til høyre.

Produktinformasjon og funksjoner

Lillebror Kickr Snap koster veiledende 8.990 kroner. Pakken inkluderer selve rulla, hurtigkobling for å feste sykkel til rulle, støtte for fremhjul og strømkabel. I skrivende stund pusher Bikeshop rulla til 8.583 kroner (klikk link). Til sammenlikning er vanlig Kickr priset til 12.990 kroner, og kan plukkes opp hos Bikeshop til 11.799 kroner (klikk link). Prisforskjellen mellom Kickr’ene er offisielt 4.000 kroner, men i praksis er det 3.200 kroner.

Oppdatering 16. desember 2015: Wahoo har besluttet å redusere prisen på Wahoo Kickr Snap etter at denne artikkelen ble skrevet – den koster nå 2.000 kroner mindre – altså 6.990 kroner!

I tillegg må du påregne kjøp av rulledekk når du kjøper Kickr Snap; Bikeshop selger Conti HomeTrainer II til 259 kroner. Med vanlig Kickr er ikke dette nødvendig ettersom du bare slenger sykkelen rett på kassett. Til gjengjeld må du flekke ut for et eget boss om du er en Campagnolo-fanboy.

Akkurat som vanlige Kickr snakker også Kickr Snap både ANT+ og Bluetooth Smart. Rulla kan kommunisere med og styres fra både mobil, nettbrett og PC/Mac. Dessuten kan en hel haug tilleggsutstyr kobles til.

Den elektromagnetiske rulla til Kickr Snap kan simulere bakker med opp til 10% stigning og 1.100 watt. Vanlige Kickr klarer 15% stigning og 1.550 watt, mens de fleste konkurrerende ruller ligger noe under Kickr Snap. Det er uansett nok med mindre du har spist testosteron nonstop det siste året.

Motstanden kan styres på flere måter, i praksis enten ved at et program overtar motstandsstyringen eller ved at du selv justerer motstanden opp og ned.

Wahoo er fleksible når det gjelder softwareløsninger: Du selv kan velge fra et helt hav av programvare, og dette er kanskje det flotteste med Kickr-rullene. Noen av programvarene er gratis, mens andre krever enten en engangsbetaling eller periodevis betaling. Mer om dette i eget avsnitt.

 

Oppsett og testing

Akkurat som med storebror Kickr tar det veldig liten tid fra du tar Kickr Snap ut av eska til du er i gang. Det som tar lengst tid er skifte av dekk på bakhjulet. Det er ingen deler som må skrus på; bare brett ut beina på rulla, sett sykkelen på, og stram skrua under mostandshjulet inntil det klemmer tilstrekkelig mot dekket. Deretter fyrer du opp smarttelefonen din med app’en Wahoo Utility (Apple Appstore eller Google Play), sjekker etter siste firmware, og så kan syklingen begynne.

Wahoos kanskje beste egenskap er at du som bruker selv kan velge programvare: I enkleste fall kan du bruke Wahoo Utility, men det er når du tar i bruk varianter som Wahoo Fitness, Trainerroad, Zwift, BKOOL, VirtualTraining, m.m. (klikk her for Wahoos offisielle liste) at du skjønner at her er det muligheter. Du bestemmer selv hvordan du vil trene: Noen programmer legger opp til strukturert trening (Trainerroad), noen byr på virtuelle online miljøer hvor du kan sykle mot andre (Zwift), og noen lar deg gjenskape dine tidligere treningsøkter om du har logget med GPS’en kombinert med videoopptak (BKOOL, VirtualTrainer), og så videre.

Og for de av dere som har aversjoner mot nymotens EDB og digitale dingser: Du trenger ikke internettilgang for å bruke Kickr, men det er ikke mulig å Kickr uten en eller annen app eller program. Heldigvis er de fleste programmene veldig brukervennlige.

For denne testen – og rulletrening forøvrig – bruker jeg rulla sammen med en Stages wattmåler og Trainerroad.

Kickr og Kickr Snap i sammenslått posisjon.

Kickr og Kickr Snap i sammenslått posisjon.

Komme i gang og praktisk bruk

For å komme i gang med en økt er det bare å koble til strøm, fyre opp app eller programvare på nettbrett/mobil/PC, velge type treningsøkt og begynne å tråkke. Enkelt og greit – det tar maks ett minutt, hvilket er marginalt tregere enn å bruke en mekanisk rulle.

Styring av motstand

Du kan styre motstanden via en app på telefonen din, det være seg Wahoo Fitness eller andre programmer som Trainerroad. Det er fire måter å styre motstand på Wahoo Kickr:

  • Level mode: 10 nivåer, og motstanden øker progressivt i tråd med hvor mye du gir på – som i virkeligheten.
  • Resistance mode: Manuell styring av motstand fra 0 til 100.
  • Erg mode: Forhåndsdefinert motstand/watt som forblir på det nivået uavhengig av kadens og fart. Trainerroad bruker dette som standard, og gir motstand basert på terskelwatten din (som du oppgir eller kan få målt). Jeg vil påstå at dette er den beste måten å gjennomføre kvalitetsøkter på.
  • Sim/standard mode: Basert på din vekt, sittestilling, sykkeltype, vind og stigningsprosent vil rulla gi deg den motstanden du ville fått ute i virkeligheten. Det er denne innstillingen Trainerroad går over til når man tar en terskeltest ettersom man skulle kunne tråkke på det man orker.

Jeg har mest erfaring med «erg mode» da jeg bruker Trainerroad som programvare og har definert en FTP som Trainerroad tar utgangspunkt i når den beregner motstanden jeg skal ha. Kickr Snap leverer stort sett varene uten å mukke på «erg mode».

Simulering av motbakker og tung motstand

En utfordring for alle ruller er å kunne simulere motbakker eller tung motstand, og Kickr Snap er ikke noe unntak: Ved plutselige fartsendringer, om watten blir for høy altfor fort og/eller kadensen blir for lav, så vil hjulet glippe en del. Dette blir enda verre når jeg står og trår. Sånn sett er Kickr Snap hverken bedre eller dårligere enn andre ruller hvor motstandshjulet står mot bakdekket.

Støy

Kickr Snap er tydelig mer stillegående enn sin dyrere storebror Kickr; det merkes både ved lav og høy intensitet. Med en decibelmåler-app på iPhone og rulle plassert på en tynn Tacx gulvmatte – på et vanlig tregulv – målte jeg støy til 54-56 decibel med Kickr Snap da jeg tråkket rund 300 watt, mens vanlige Kickr måles til 58-62 decibel ved samme intensitet. Kickr Snap er altså mer stillegående enn storebror Kickr, Tacx Satori, BKOOL og Kurt Kinetic Rock N Roll, og på linje med Tacx Bushido.

Plasseringsvennlighet

Kickr Snap er en tung sak med sine 17 kilo, men den er fortsatt 4 kilo lettere enn storebror Kickr. Den er også noe større når den pakkes sammen, men samtidig litt flatere. Gitt at du ikke bor i et Lilleputthammer-hus eller 1-roms leilighet vil du uansett synes at Kickr Snap er enkel å pakke vekk når den ikke er i bruk.

Kickr Snap ligger på rundt 54-58 dB ved 300 watt mens vanlige Kickr ligger på 58-60 dB. Med andre ord noe mer bråkete.

Kickr Snap ligger på rundt 54-58 dB ved 300 watt mens vanlige Kickr ligger på 58-62 dB ved samme intensitet. Med andre ord noe mer bråkete.

Wattmåling

De som er interesserte i å trene med watt vet at det alltid er forskjeller mellom wattmålere; ingen to målere viser nøyaktig det samme. Det som er kritisk er at forskjellen mellom måleverktøyene er konsekvent, altså at når den ene wattmåleren viser en endring på x %, så viser den andre wattmåleren en tilsvarende endring på x %. Litt sånn som badevekter.

Fordi jeg har en Stages-krankarm har jeg kunnet matche watt-verdiene fra Kickr Snap mot Stages’ tall fra samme økt. Hvilken av de to wattmålerne som viser riktig er ikke så viktig; det viktige er at dersom de følger hverandre tett, så er de begge til å stole på. I tillegg til å sammenlikne watt mellom Stages og Kickr Snap har jeg også hentet ut et datasett med tall fra Stages og vanlig Kickr for å se om det er forskjeller mellom dem, for på den måten å indirekte se om det er forskjell i nøyaktigheten mellom Kickr og Kickr Snap

Måten jeg har sammenliknet tallene på er at Kickr sendte sine tall til Trainerroad på PC´en min, mens Stages sendte sine tall til Polar M450-enheten min. Deretter hentet jeg ut treningsfilene for to rulleøkter i tcx-format fra både Trainerroad og Polar, åpnet dem i Excel, regnet ut gjennomsnittlig watt siste 10 sekunder for hvert av datasettene og plottet dem inn grafisk nedenfor. Skulle du være interessert sender jeg deg gjerne excel-fila – legg i så fall igjen en kommentar eller send meg en mail.

For de som er veldig glade i tall kan jeg informere om at korrelasjonen mellom Stages og Kickr er på 0,94 mens korrelasjonen mellom Stages og Kickr Snap er på 0,84. Det empiriske grunnlaget er selvfølgelig ikke veldig tungt, men tilsier likevel at at Kickr gjør en bedre jobb enn Kickr Snap på å måle watt konsistent – under forutsetning av at Stages er fasiten. Så vidt jeg vet er det samme hardware som måler watten både i Kickr og Kickr Snap; jeg antar derfor at fordi man har et ekstra ledd i systemet (wattmåling via motstandshjulet som står på bakdekket heller enn rett på kassetten/navet) så vil det påvirke målingene. Dessuten kan også motstand mot bakdekket påvirkes av trykket i dekket.

Wattmåling fra Stages (blå) og Kickr Snap (oransje) fra Sufferfest-økta "The Wretched".

Wattmåling fra Stages (blå) og Kickr Snap (oransje) fra Sufferfest-økta «The Wretched».

Wattmåling fra Stages (blå) og Kickr Snap (oransje) fra utdrag av Sufferfest-økta "ISLAGIATT".

Wattmåling fra Stages (blå) og Kickr Snap (oransje) fra utdrag av Sufferfest-økta «ISLAGIATT».

Wattmåling fra Stages (blå) og vanlig Kickr (oransje) fra Sufferfest-økta "Local Hero". Legg merke til hvor tett grafene følger hverandre hele veien.

Wattmåling fra Stages (blå) og vanlig Kickr (oransje) fra Sufferfest-økta «Local Hero». Legg merke til hvor tett grafene følger hverandre hele veien.

En annen ting jeg merket umiddelbart er at det virker som Kickr Snap bruker litt tid på å kjøre seg varm; altså at det går gjerne 5-10 minutter før wattverdiene fra Kickr Snap hopper opp litt og følger tettere inntil verdiene til Stages. Etter oppvarmingsperioden er over virker det imidlertid som kurvene følger hverandre veldig tett. Dette fenomenet oppstår ikke med vanlig Kickr, uten at jeg har forutsetninger for å spekulere i hvorfor. Se to skjermbilder fra Trainerroad nedenfor.

Sufferfest-filmen "ISLAGIATT" kjørt med Kickr Snap. Legg merke til ustabiliteten i watt-kurven (gul) de første 30 min.

Sufferfest-filmen «ISLAGIATT» kjørt med Kickr Snap. Legg merke til ustabiliteten i watt-kurven (gul) særlig de første 30 min.

Sufferfest-filmen "Local Hero" kjørt med Kickr. Her er den gule wattkurven stabil hele veien.

Sufferfest-filmen «Local Hero» kjørt med Kickr. Her er den gule wattkurven stabil hele veien.

Kort fortalt: Det virker som Kickr Snap ikke er like nøyaktig som vanlige Kickr når det gjelder måling av watt, og dette er forsåvidt Wahoo helt ærlige om i markedsføringen sin. Og dersom du har et perverst behov for å måle watt helt nøyaktig er du best tjent med å kjøpe en dedikert wattmåler, det være seg Stages, Garmin Vector, SRM eller noe annet. For alle andre med et mer jordnært forhold til wattmåling vil uansett Kickr Snap gi gode målinger som man kan legge til grunn for et FTP-basert treningsopplegg.

 

Fordeler og ulemper

Når du vurderer investeringer i treningsverktøy er det alltid relevant å spørre hvilken plusser og minuser produktet byr på…

Fordeler

De suverene kvalitetene fra Kickr er på alle måter tilstede også med Kickr Snap: Solid og stødig konstruksjon, lekre detaljer som hendelen du strammer bakhjulet med, og ikke minst mulighet til å styre rulla med stort utvalg av apps/programmer.

Kickr Snap er faktisk mer stødig enn Kickr, sannsynligvis fordi den fordeler vekta over et litt større areal.

Dessuten er Kickr Snap mer stillegående enn storebroren. Forskjellen på støynivå kan sammenliknes med forskjellen på en sliten oppvaskmaskin og en ny variant fra Miele.

Ulemper

Prisen er det største ankerpunktet.

Oppdatering 16. desember 2015: Etter at Wahoo nylig reduserte prisen fra 8.990 til 6.990 kroner er ikke lengre prisen det største ankerpunktet. Rulla er fortsatt kostbar, men ikke urimelig med tanke på fordelene den byr på. 

Nøyaktigheten på wattmåling er også noe dårligere enn på storebror Kickr, uten at dette nødvendigvis betyr så mye med mindre du er en tallnerd med en diagnose (som jeg er).

Ruller som baserer seg på motstand på bakhjul vil alltid være plaget av at hjulet glipper når motstanden blir veldig høy og/eller kadensen lav, og Kickr Snap er ikke noe unntak.

For de mest pirkete personene kan det også noteres at Kickr Snap ikke klarer å yte sammen motstand som Kickr; mens sistnevte klarer å gi 1.550 watt og simulere motbakker opp til 15%, klarer Kickr Snap «kun» 1.100 watt og 10% stigning. I praksis er dette likevel fullstendig irrelevant, og kan knapt regnes som en ulempe.

Sammenslått er vanlig Kickr mer plasseringsvennlig (les: enklere å stappe inn i et skap).

Sammenslått er vanlig Kickr mer plasseringsvennlig (les: enklere å stappe inn i et skap).

Konklusjon: Kickr, Kickr Snap eller en annen rulle?

Kickr Snap er stivt priset på i underkant av 9.000 kroner og er kanskje den dyreste rulla som baserer seg på motstand via bakhjulet. Så spørsmålet er om rulla er verdt prisen, om du heller bør makse kredittkortet på en vanlig Kickr, eller spare litt cash på å heller kjøpe en rimeligere rulle.

Kickr vs Kickr Snap

Kickr koster litt over 5.000 3.000 kroner mer enn Kicrk Snap, og byr selvfølgelig på noen fordeler: Motstand via kassett i stedet for bakhjul gir bedre og mer stabil motstand, og uten at hjulet glipper. Du slipper et dedikert bakdekk eller å skifte dekk på hjulet; bare fest bakgaffelen på rulla for å komme i gang. Kickr skal også være noe mer nøyaktig enn Kickr Snap. Og for de som har lår som okser er det greit å vite at Kickr kan simulere brattere bakker og yte tyngre motstand, som om du noengang vil trenge 1.550 watt innendørs. Kickr er også noe mer plasseringsvennlig for de som er opptatt av effektiv arealutnyttelse.

Hvis du tenker på Kickr som the real deal, er Kickr Snap økonomiversjonen – desto mer etter at den nå koster 2.000 kroner mindre enn da artikkelen først ble skrevet. Det blir kanskje som å kjøpe en iPhone fordi du tenker å bruke den som musikkavspiller, men så nøyer du deg med 16 GB lagringsplass og oppgraderer ikke hodetelefonene: Du får et flott produkt og du sparer litt penger, men samtidig mister du også mye av opplevelsen. Er pengene tilgjengelig? Da er Kickr førstevalget.

Kickr Snap vs andre ruller

I det mest ekstreme fallet kan du kjøpe en vanlig Tacx Satori Smart til 2.599 hos Bikeshop og brukt differansen på eksempelvis Stages wattmåler til rundt 6-7.000 kroner. Da får du en helt kurant rulle og en wattmåler du kan ta med utendørs, og strengt talt vil ikke treningskvaliteten være det minste dårligere såfremt du har disiplinen til å gjennomføre hatøktene dine (les: du manuelt gir deg selv den motstanden som tilsvarer watten du skal tråkke, heller enn at rulla gjør det for deg). Eventuelt kan du også kjøpe en rulle som snakker ANT+ FE-C (les mer hos Trainerroad ved å klikke her), hvilket gjør at Trainerroad kan styre motstanden på rulla di. Den billigste FE-C-rulla per nå ser ut til å være Tacx Vortex Smart som koster 3.626 kroner hos Bikeshop, som jeg dessverre ikke har prøvd. Neste hakk opp er Tacx Bushido Smart til cirka 5.100 kroner. Jeg hadde store utfordringer med å få Bushido til å la seg styre av Trainerroad da jeg testet rulla i juli/august, men dette kan ha blitt bedre nå…

Det er noen mange tusen kroner opp fra disse enkle FE-C-rullene til Kickr Snap. Det du får ekstra med Kickr Snap er en helt suveren byggekvalitet og vissheten om at den snakker helt uproblematisk med tredjeparts programvare. Kickr Snap er også bedre på å simulere motbakker opp og gir tyngre motstand enn andre hjul-baserte ruller, men i praksis er det veldig få av oss som har bruk for å trå nærmere 1.100 watt på rulle. Alt dette er verdt noen kroner ekstra, selvfølgelig, men det er vanskelig å argumentere klinkende klart for at det er verdt tilleggsbeløpet som Kickr Snap koster.

Summa summarum

Med sine 7.000 9.000 kroner havner Kickr Snap mellom to stoler; den har mange av egenskapene til den dyrere storebroren Kickr, men også mange av egenskapene til de billigere «vanlige» rullene.

Etter at Wahoo reduserte prisen med et par tusenlapper er rulla blitt betydelig mer attraktiv. For å sammenlikne med biler, Wahoo Kickr er en Audi A6 og Wahoo Kickr Snap er en VW Passat. Det er ikke mange som er misfornøyd med Passat, men de fleste som har råd vil likevel velge A6´en. Slik er det med disse rullene også: Begge er dønn solide kvalitetsruller som gjør en upåklagelig jobb, men det er ikke uten grunn at Kickr er storebroren. 

Hadde Wahoo satt prisen ned noen tusenlapper ville jeg lett sagt «løp og kjøp» – for rulla er virkelig suveren så lenge prisen ikke hensyntas – men når sant skal sies: Har du råd til å hoste opp noen tusen kroner til, så kjøp den vanlige Kickr i stedet – eller spar pengene og kjøp en konvensjonell rulle til en brøkdel av prisen.

Skal du bruke så mye penger på rulle, burde førstevalget være vanlige Kick (til venstre).

Skal du bruke så mye penger på rulle, burde førstevalget være vanlige Kick (til venstre).

Kommentarer