klærutstyr

Test av Rapha Oversocks

Skotrekk er et av de beste eksemplene på hvordan landeveissyklister klarer å kombinere funksjonalitet med estetikk. Kalde og våte føtter er et helvete, og skotrekk av forskjellige slag sørger for at labbene holder seg varmere og tørrere enn å la føttene sykle “commando”. I noen tilfeller kan også skotrekk gjør deg mer aerodynamisk. Samtidig er dette en gyllen mulighet til å pimpe antrekket – hvem av oss har vel ikke fantasert om å fargekoordinere brillene, styretapen og skotrekkene?

 

Produktinfo

Rapha Oversocks koster 260 kroner. I 2016 tilbys de i tre farger: Hvit, svart og rosa. I fjor var tydeligvis Rapha litt mer fargerike av seg; jeg kjøpte selvfølgelig et par i en grønnfarge som matcher Tryvann CK-antrekkene mine.

Skotrekk av diverse stoffer som lycra, cordura, lycra, og så videre brukes til skotrekk av en rekke slag. Oversokker er en underkategori skotrekk hvis formål er å gi isolasjon mot vind og kulde, og Rapha er selvfølgelig snare med å understreke moteaspektet også: “a stylish addition to any rider’s wardrobe”.

 

Testgrunnlag

Jeg har stort sett brukt skotrekkene når jeg har syklet i godvær med godskoene i løpet av 2015, som ifølge Strava er cirka 150 timer. Det verste været skoene har vært borti er lett yr; alt verre enn det har medført andre skotrekk.

Rapha Oversocks sett bakfra. Med reflekterende bånd, selvfølgelig.

Rapha Oversocks sett bakfra. Med reflekterende bånd, selvfølgelig.

I praktisk bruk

Dette er et meget enkelt produkt: Klipp opp en sprekk under foten på oversokken for at cleatsene skal kunne stikke ut, og så er det bare å tre oversokkene over skoene etter at skoene er strammet til.

Oversokkene byr på tre fordeler: For det første gir de isolasjon til skoene – nyttig når været er kjølig, vinden blåser og/eller skoene dine er ekstremt godt ventilerte, for det andre gir de beskyttelse mot møkk og støv – nyttig dersom skoene dine er veldig ventilerte, og for det tredje er de en enkel måte å pimpe opp antrekket – skotrekk som matcher resten av klærne og sykkelen er jo slikt som landeveissyklister liker. Min erfaring er at Rapha Oversocks har levert på alle tre punkter.

 

Bra

Holdbarheten og designet er naturligvis to store plusser med Rapha-produkter, og disse skotrekkene er ikke noe unntak. De gir god isolasjon mot kulde og vind, og de har bidratt til at skoene mine ser penere ut enn de ellers ville gjort. Skotrekkene begynte å bli både slitne og stygge mot høsten, men det er innafor etter en sesongs bruk. Forventet levealder kan umulig være mer enn 1-200 timer, og de har gjort jobben sin selv etter utallige runder i vaskemaskinen.

Rapha Oversocks sett fra under. Den grå stripa bak cleatsene indikerer hvor man må klippe opp sokken for å lage åpning for cleatsene.

Rapha Oversocks sett fra under. Den grå stripa bak cleatsene indikerer hvor man må klippe opp sokken for å lage åpning for cleatsene.

Dårlig

Som vanlig med Rapha er det ofte et lite aber ved prisen – disse gærningene koster 260 kroner, som fort blir 50-100 kroner mer enn tilsvarende produkter fra andre merker. I forhold til vanlige, lycra-baserte skotrekk er det også fort gjort å få hull i disse grunnet det relativt skjøre stoffet.

Rapha Oversocks - tuppene har etter over 100 timers bruk fått hull. Dette er dog kun et kosmetisk problem, i alle fall enn så lenge.

Rapha Oversocks – tuppene har etter over 100 timers bruk fått hull. Dette er dog kun et kosmetisk problem, i alle fall enn så lenge.

Alternative produkter

Det finnes uendelig mange skotrekk av denne typen på markedet – et søk på “skotrekk” hos Bikeshop gir 103 treff – så dette er faktisk en type plagg man lett kan ha mange varianter av, alt avhengig av praktiske og forfengelige hensyn. Et par eksempler er Castelli  Belgian Bootie 3 (199 spenn hos Bikeshop) og DeFeet Slimstream (149 kroner hos Bikeshop).

Hælen på Rapha Oversocks må eventuelt skjæres opp; her ser vi slitemerker etter at jeg har tasset rundt med oversokkene på skoene i år.

Hælen på Rapha Oversocks må eventuelt skjæres opp; her ser vi slitemerker etter at jeg har tasset rundt med oversokkene på skoene i år.

Konklusjon

Skotrekkene gjør jobben sin og er en “it just works”-produkt, og selv om prisen er en del høyere enn alternativene er det likevel småpenger i forhold til hvor mye de fleste av oss svir av på sykkeltøys i løpet av året. Har Rapha en farge som matcher stashet ditt er dette et trygt valg, hvis ikke finnes det rikelig med gode alternativer fra andre merker. Like fullt, jeg håper at Rapha reintroduserer de grønne oversokkene i 2016.

Kommentarer