gadgetsutstyr

Test av Wahoo Tickr X pulsbelte

Med jevne mellomrom er det behov for å skifte ut pulsbeltet; vanligvis er det fordi selve sensoren kaputt, beltet er utslitt, eller begge deler. Eller det kan være andre årsaker, som mitt – og jeg tror ikke jeg er alene her: Det finnes to scenarier hvor jeg skulle ønske pulsbeltet mitt snakket både ANT+ og bluetooth:

 1. Når jeg trener på rulla bruker jeg Trainerroad på PC’en som styrer Wahoo Kickr via ANT+. I tillegg har jeg en Stages wattmåler og et Polar pulsbelte som begge sender data til min Polar V800, som er «master data» og det jeg logger på Strava og TrainingPeaks. Fordi Polar snakker bluetooth og PC’en snakker ANT+ får jeg imidlertid ikke opp pulsdataen min på Trainerroad, og det ønsker jeg å kunne se på skjermen heller enn på en liten klokke når jeg trener intervallene mine.
 2. Innimellom skifter jeg mellom å bruke Polar, Garmin og smarttelefonen mi (enten fordi jeg har glemt klokka mi et sted eller den er tom for batteri). De gangene har jeg tenkt det ville vært greit om jeg kunne bruke samme pulsbelte, heller enn å ha et ANT+-belte og et bluetooth-belte tilgjengelig.

Så det var med stor glede og nysgjerrighet at jeg fikk klørne mine på en Wahoo Tickr X, som tilsynelatende løser alle mine pulsproblemer. Her er omtalen etter nesten et par måneders daglig bruk.

 

Produktinfo

Wahoo Tickr-beltene består av tilsynelatende enkel teknologi med velkjent anvendelse: En sensor kneppes på et belte som stroppes rundt brystkassa. Trådløse signaler sendes så til en sykkelcomputer, pulsklokke, smartklokke eller en annen gjenstand, og vips så kan du holde oversikt og logge pulsen din. Batteriet er av den runde, flate typen som heter CR2032, og det bytter du selv ved behov. Wahoo selv mener batteriet holder i opptil 12 måneder – hvor ofte du må skifte henger sammen med hvor mye du faktisk bruker det – men dette er på linje med konkurrerende alternativer. Sånn sett skiller ikke Wahoo Tickr seg fra pulsbeltene fra Garmin og Polar. Det som gjør Wahoo Tickr unike er at de for det første snakker både bluetooth og ANT+ samtidig, og at de kan måle noen flere ting enn puls også.

Wahoo Tickr finnes i tre varianter:

 • Tickr Heart Rate Monitor måler pulsen din, og ingenting mer. Dette beltet kan sammenliknes med Garmins HRM-3 til 499 kroner og Polars H7 til 699 kroner – som heller ikke måler løpsdynamikk. Sensoren koster i underkant av 600 kroner avhengig av butikk (Eplehuset. Dustin, Clas Ohlsson).
 • Tickr Run Workout Tracker måler i tillegg til puls også løpsdynamikk og fungerer som løpssensor når du er på tredemølla. Dette beltet kan sammenliknes med Garmins HRM Run-beltet som koster 999 kroner. Sensoren koster i underkant av 800 kroner avhengig av butikk (Clas Ohlsson).
 • Tickr X Workout Tracker With Memory gjør alt det som Tickr Run gjør, det vil si at den får med seg løpsdynamikk. Videre har den følsomme bevegelsessensorer som kan brukes til å måle en haug andre typer bevegelser samt at den har et minne slik at du kan logge opptil 16 timer med puls og bevegelser uten computer, klokke eller smarttelefon. Mer om dette i et senere avsnitt. Sensoren ligger stort sett på 900-1.000 kroner avhengig av butikk (Eplehuset, NetOnNet, Clas Ohlsson).

Oppdatering 01.03.2016: Wahoo Tickr X kan faktisk brukes i vann ned til fem fot, og fordi den har et minne kan du logge svømmeøkta og overføre fila i etterkant.

Merk at Wahoo Tickr-beltene kan ikke brukes når du svømmer, så for triatleter som vil ha med seg pulsen når de plasker er sannsynligvis Garmins HRM-Tri eller HRM-Swim bedre alternativer.

Wahoo Tickr X og Polar H7 sett forfra.

Wahoo Tickr X og Polar H7 sett forfra.

Beltet på kroppen

Wahoo Tickr-pulsbeltet er litt annerledes; på vanlige belter kan du stroppe beltet rundt brystkassa og så klikke på sensoren. Wahoo Tickr, derimot, er «hempen» som du fester beltet til på hver side. I praksis har dette ingenting å si – beltet kjennes akkurat som alle andre pulsbelter jeg har prøvd. Materialevalget og kvalitetsfølelsen virker også å være helt på nivå med hva du kan forvente av et skikkelig treningsprodukt. For de som er veldig glade i Garmin-beltene: Wahoo Tickr har de samme dimensjonene på baksiden, så du kan faktisk bruke et Garmin-belte i kombinasjon med en Wahoo-sensor. Polar, derimot, bruker litt andre dimensjoner slik at du ikke kan bruke deres belter med Wahoo-sensorene.

Wahoo Tickr X med belte. Legg merke til at beltet kneppes sammen med sensoren i hver sin ende.

Wahoo Tickr X med belte. Legg merke til at beltet kneppes sammen med sensoren i hver sin ende.

Innebygde sensorer

Wahoo Tickr X måler tydeligvis veldig mye mer enn et vanlig pulsbelte:

 • Vanlig puls.
 • Kadens på sykkel innendørs ved hjelp av Wahoo Fitness App, det vil si at den mater ikke data videre til en Garmin-computer eller Polar-klokke.
 • Repetisjoner på styrkeøvelser ved hjelp av appen Wahoo 7 Minute Workout.

I tillegg måler den en rekke ting som løpere kan ha glede av. I den perioden jeg har hatt beltet har jeg heldigvis sluppet å løpe en eneste meter (målet mitt er å ikke løpe noe som helst før Berlin Marathon september 2016):

 • Running Smootheness skal visstnok måle hvor effektivt du løpe.
 • Treadmill Mode måler hvor fort og langt du løper på tredemølla.
 • Cadence Measurement gjør det samme som en fotsensor ville gjort ved å måle skrittene dine.
 • Running Analytics måler hvor mye bakkekontakt du har, hvor mye du beveger deg opp og ned, og så videre – slik som brukere av Garmin HRM-Run er fra før.

I tillegg til alle sensorene har også pulsbeltet en veldig unik funksjon:

 • Innebygd lagring. Når jeg syncer pulsbeltet med Wahoo Fitness-appen min ser jeg at mange av mine tidligere treningsøkter ligger i dagboka. Jeg bruker allerede Polar Flow, Strava og TrainingPeaks, så for meg er Wahoo Fitness-dagboka helt irrelevant, men det er greit å vite at du kan eksportere treningsøkter fra Wahoo Fitness til Apple Health, Nike+, Strava, Garmin Connect, TrainingPeaks, RunKeeper, MMF, RideWithGPS, Magellan, 2Peak, MyFitnessPal, dailymile, Analytics og Dropbox.
Økter logget i Wahoo Fitness App kan eksporteres videre til en hel haug med treningsdagbøker.

Økter logget i Wahoo Fitness App kan eksporteres videre til en hel haug med treningsdagbøker.

Troverdighet: Måler den hva den skal måle?

Vanlig puls

For å se om Wahoo Tickr X måler puls på en troverdig måte brukte jeg den samtidig med et Polar H7-belte: Jeg satte min Polar V800 pulsklokke til å snakke med Polar H7-pulsbeltet via Bluetooth, mens Trainerroad på PC snakket med Wahoo Tickr X pulsbelte via ANT+. Dette gjorde jeg på to treningsøkter, 10. og 12. januar, og resultatet er at stort sett følger kurvene hverandre så tett som det går. Noen avvik fra sekund til sekund var det selvfølgelig, og vet et par anledninger virker det som Tickr har falt ut, men det kan like godt være at ANT+-tilkoblingen ikke er helt patent (ANT+-sensoren står cirka to meter fra meg når jeg sitter på rulla). En annen potensiell feilkilde er at to pulsbelter på samtidig kan bidra til unøyaktighet da ingen av dem sitter 100% som de pleier på brystkassa. Korrelasjonsformelen i Excel gir likevel 0,90 på den ene økta og 0,99 på den andre. Med andre ord, Tickr X virker å være helt på høyde med Polar H7-beltet hva gjelder nøyaktighet. Totalt sett har jeg nå brukt Tickr X-beltet i halvannen måned eller litt over 40 timer, både på rulle og til crossfit-økter på Barry’s Bootcamp, og målingene har vært 100% problemfrie hver eneste gang.

Pulskurve fra Polar H7-beltet (blå kurve) og Tickr X (oransje kurve) da jeg kjørte en 60 minutters økt på rulla.

Pulskurve fra Polar H7-beltet (blå kurve) og Tickr X (oransje kurve) da jeg kjørte en 60 minutters økt på rulla 10. januar 2016. En liten forstyrrelse i starten på første av de fire dragene, samt noe midtveis i den siste intervallen – men det er minimalt.

 

Pulskurve fra Polar H7-beltet (blå kurve) og Tickr X (oransje kurve) da jeg gjennomførte en FTP-test 12. januar 2016.

Pulskurve fra Polar H7-beltet (blå kurve) og Tickr X (oransje kurve) da jeg gjennomførte en FTP-test 12. januar 2016. Her var korrelasjonen cirka 0,99, selv om det kom en liten forstyrrelse helt i starten under oppvarmingen.

Kadens på sykkel innendørs

Ved å bruke Wahoo Fitness App vil Tickr X sende både puls- og kadensdata. Jeg satte meg på min Wahoo Kickr og tråkket i vei, og kadensen kom inn. Så vidt jeg kan se er tallene riktige nok; jeg baserer meg på kadensdata fra Stages, og tallene fra Stages vist på min Polar V800 og fra Wahoo Tickr X vist på Wahoo Fitness App’en fulgte hverandre tett.

Kadens og puls hentes fra Wahoo Tickr, mens fart og watt kommer fra Wahoo Kickr-rulla.

Kadens og puls hentes fra Wahoo Tickr, mens fart og watt kommer fra Wahoo Kickr-rulla.

Repetisjoner

Jeg måtte også prøve hvor følsom bevegelsessensorene til Tickr X er, så jeg installerte Wahoos iOS-app «7 Minute Workout» på iPhone og fulgte deres 12 forskjellige styrkeøkter: Jumping jacks, wall sits, push-ups, sit-ups, step-ups, squats, triceps dips, planken, høye kneløft, utfall, push-ups med rotasjoner (det skjønte jeg ikke hva var, derav 0) og sidelengs planker. Beltet fikk med hver eneste bevegelse: Da målet var å bevege seg snappet den opp hver repetisjon (feks push-ups), og da målet var å være helt stille (feks planken) ga den beskjed dersom jeg beveget meg for mye. Nå kommer jeg sannsynligvis ikke til å følge et treningsopplegg som baserer seg på syv minutters innsats, men det var morsomt å se hvor godt beltet fanget opp bevegelser!

Rapport på de 12 øvelsene som inngår i 7 minute workout.

Rapport på de 12 øvelsene som inngår i «7 Minute Workout». Til mitt forsvar når det gjelder de elendige tallene; jeg hadde brist i ribbeina i gjerningsøyeblikket og klarte derfor ikke å utføre en del av øvelsene skikkelig.

 

Styrker og svakheter

Det som trekker opp er selvfølgelig at pulsbeltet kan brukes både med klokker og computere som snakker ANT+ og bluetooth, så om du bytter fra Polar til Suunto eller Garmin, eller om du glemte din Garmin hjemme og ønsker å logge økta med smarttelefonen og samtidig få med puls, da løser Wahoo Tickr det for deg. Videre er kvalitetsfølelsen tilstede, alt tyder på tallene som registreres er troverdige, og det er imponerende hvor mye denne lille dingsen på brystet faktisk kan registrere av data.

Oppdatering 01.03.2016: Det er også mulig å bruke Wahoo Tickr X til svømmeøkter, men dette har jeg ikke prøvd selv.

Prismessig er en tusenlapp for et pulsbelte selvfølgelig mye, og det er synd Wahoo Tickr X ikke kan brukes til svømming. Trenger du ikke all den ekstra fancy-pancy funksjonaliteten Tickr X byr på er de to rimeligere Tickr-variantene verdt å ta en titt på; de gjør det samme som Garmins og Polars belter til en lavere pris.

 

Konklusjon

Trenger du et nytt pulsbelte, enten fordi den forrige er kaputt eller fordi du trenger et belte som snakker både ANT+ og bluetooth så er vanlige Wahoo Tickr et så godt kjøp som det blir: Prisen er konkurransedyktig og funksjonaliteten er topp. Skulle du i tillegg trenge diverse bevegelsessensorer i pulsbeltet, typisk om du er ute etter å måle løpsdynamikk eller bare liker å måle så mye som mulig, er Wahoo Tickr X beltet for deg.

Kommentarer