add-onsinnesyklingutstyr

Test av oppdatert Wahoo KICKR sykkelrulle

Ny versjon Wahoos flaggskip, rulla KICKR, er lansert. Resultatet er en evolusjon og quick fixes mer enn det er betydelige forbedringer. Undertegnede har tidligere testet Wahoo KICKR og KICKR Snap (klikk her for test av KICKR og klikk her for test av KICKR Snap), og etter snart 200 timers sykling på KICKR er inntrykket “if it ain´t broke, don´t fix it”: Det vi liker med den originale KICKR er kvalitetsfølelsen, muligheten til å simulere sykling, og ikke minst den store valgfriheten av apps til å styre rulla. Forbedringspotensialet i våre øyne er primært støynivået, at det ikke er mulig å kjøre på de letteste girene bak uten at girskifteren går borti rulla, samt at de som fortsatt kaller IT-relaterte ting for “EDB” kan oppleve KICKR som avansert. Så nå kommer Wahoo med forbedret versjon. Wahoos salgsargumenter for å legge igjen cirka 12.000 kroner for en rulle er at man nå får en stillere rulle (61 decibel), mer watt (inntil 2.000) og simulering av brattere bakker (20% stigning). Nye KICKR har en veiledende pris på 11.990 kroner

 

Produktinformasjon og funksjoner

Wahoo Kickr er laget av det nå syv år gamle, amerikanske selskapet Wahoo Fitness (se profil på LinkedIn). Wahoos flaggskip er rulla Wahoo KICKR. Den er priset til cirka 12.000 kroner, og for den prisen får du rulla samt en strømkabel, en 11-delt Shimano-kompatibel kassett og en kadensmåler du kan feste på skoen din. Fordi Wahoo Kickr snakker både ANT+ og Bluetooth 4.0, kan den trådløst kommunisere med og styres fra både mobil, nettbrett og PC/Mac.  Utover det grunnleggende utstyret, er det også lurt å investere i en svettebeskytter for sykkelen og en gummimatte. Om du bruker multimedia for å underholdes under rulleøktene, kan en bedre PC-skjerm, TV eller prosjektor inkludert gode høytalere også anbefales.

Med det solide håndtaket er det ingen problem å løfte og slepe rundt på rulla etter behov.

Med det solide håndtaket er det ingen problem å løfte og slepe rundt på rulla etter behov.

Oppsett og første økt

Oppsett av KICKR er like enkelt som før: Rulla kommer ferdig sammenskrudd, så det er bare å ta den ut av eska, slå ut beina på hver sin side, og deretter feste sykkelens bakgaffel på rulla som om det var et hjul. Så kobler du strøm til rulla. Deretter laster du ned og fyrer opp Wahoo Utility på smarttelefonen din (Apple Appstore eller Google Play) for å sjekke at det er liv i rulla – og vips, så er du i gang. Det tar ytterligere noen få øyeblikk å koble rulla til andre treningsapps som The Sufferfest, Zwift eller Trainerroad.

 

Testing

Fra tidligere testing har vi kunnet konkludere med at Wahoo KICKR er et dønn solid treningsverktøy. KICKR koster en del penger, selvfølgelig, men det gjør gjerne kvalitetsprodukter. Og trener du en del på rulle vil pris per time brukt rettferdiggjøre investeringen. Så da er følgende spørsmål verdt å stille:

  1. De som vurderer å kjøpe rulle, burde de vurdere KICKR?
  2. Bør de kjøpe den utgående modellen eller legge noen ekstra lakser på bordet for nyeste versjon?
  3. Og er det noe hensikt for de av oss med original KICKR å oppgradere til den nye?

 

Forskjeller mellom gammel og ny KICKR

Hvis vi ser bort fra salgsargumentene til Wahoo – hvem av oss har egentlig behov for å trå langt over 1.000 watt på en rulle uansett – så er det noen praktiske forskjeller som er verdt å merke seg mellom originalen og den nye KICKR.

Nå er det såpass god klaring mellom rulla og kassetten at man trygt kan bruke de letteste girene bak uten at girskifteren går borti. Dette har vært en ubetydelig mangel, men like fullt en irriterende designfeil fra Wahoo.

På letteste gir - her 39x25 - subber girskifteren bak borti rulla.

Original KICKR takler ikke letteste gir: På letteste gir – her 39×25 – subber girskifteren bak borti rulla.

Strømkontakten er plassert bak rulla heller enn under, hvilket bidrar til litt penere kabelføring: Bra for de med OCD.

Et par LED-lys viser om ANT+ og Bluetooth-tilkoblingene er i bruk: Da vet du at du har kontakt med din sykkelcomputer, PC/Mac eller nettbrett.

Et hendig plassert håndtak gjør det mulig å enkelt løfte og bære rulla, i motsetning til den originale hvor håndtaket er plassert slik at du kan risikere å pådra prolaps på grunn av skeiv vektfordeling.

Wahoo hevder at den nye KICKR skal være mer stillegående. Ved å bruke appen dB Volume på iPhone SE og plassere telefonen cirka 50 centimeter fra rulla på en stol ble støynivået målt. Ved 3-400 watt produserer begge rullene 46-48 dB når lilleskiva foran brukes (typisk 39 x 18), mens ved samme watt på storeskiva (typisk 53 x 18) øker støynivået til 53-55 dB på den nye KICKR, mens gamle KICKR legger seg på 55-57 dB. Ved mer motstand på storskiva øker selvfølgelig også støynivået, og nye KICKR legger seg noen decibel lavere enn originalen. Det ser altså ut som Wahoo holder ord med tanke på at ny KICKR er mer stillegående, men i praksis er det marginale forskjeller.

Den nye KICKR skal også kunne gi mer motstand enn den gamle, 2.000 versus 1.900 watt – og simulere brattere bakker, 20% versus 15% stigning. Undertegnede har en FTP på rundt 300 watt og kommer kun unntaksvis opp i 6-800 watt på rulle innendørs, så i praksis er forbedringen fullstendig ubetydelig. Tom Boonen-aktige spurter inne på rulla tilhører sannsynligvis sjeldenhetene for de fleste av oss. Og å simulere motbakker på rulle, det blir uansett bare en teoretisk øvelse; å gjenskape Stalheimskleiva eller Juvasshytta i treningsrommet er for undertegnede en kuriositet. Bruk rulla til å få opp terskelwatten, så får heller bakketrening gjøres når asfalten er bar igjen.

Nye KICKR har altså en rekke små forbedringer, men ingen av dem er i seg selv betydningsfulle. Det virker mer som Wahoo brainstormet “hvilke quick fixes kan vi gjøre som vi burde tatt tak i før vi lanserte forrige versjon av KICKR” heller enn å finne på hjulet på nytt. Og det sier kanskje mer om hvor bra den originale KICKR er enn hvor innovative Wahoo er.

På nye KICKR kan du bruke de letteste girene uten at girskifteren subber borti rulla.

På nye KICKR kan du bruke de letteste girene uten at girskifteren subber borti rulla.

 

The good stuff er der fortsatt

For Wahoo KICKR er en favoritt av flere årsaker. Den solide kvalitetsfølelsen er akkurat like tilstede som før. Materialvalget, feelen og vekta bidrar til det. Sykkelen sitter meget stødig på rulla både ved sittende og stående sykling. Motstanden kjennes naturlig. At motstanden styres av en app bidrar også til at treningsøktene gjennomføres slik de skal; trår du en kadens på 65 eller 110 rpm vil du fortsatt måtte produsere samme watt.

Tilkobling til diverse treningsapps som Trainerroad, Zwift, Sufferfest, og en rekke andre styringsverktøy via både ANT+ og Bluetooth er identisk på ny KICKR som originalen. Utenom litt krøll i første økt opplevde jeg absolutt ingen problemer med hverken ANT+ eller Bluetooth, og det gikk like fint å styre rulla med iPad, iPhone og PC.

Nøyaktigheten på wattmotstanden har jeg ikke kunnet måle vis-a-vis en egen wattmåler da min Stages er på service, men det er absolutt ingenting som tyder på at nye KICKR er mindre dårlig enn originalen. For de som er over snittet opptatt av nøyaktigheten til KICKR kan denne forskningsartikkelen være verdt å lese: “A Comparison of the Accuracy and Reliability of the Wahoo KICKR and SRM Power” i Journal of Science and Cycling, skrevet av Matthew Wallace Hoon, Scott W Michael, Raymond L Patton, Phillip G Chapman og José L Areta. Kort fortalt, KICKR er mer enn nøyaktig nok for å brukes som både treningsverktøy og for å måle fremgang i wattproduksjon.

Kraftig spurting og vugging fra side til side fungerer fortsatt ikke så bra; tar man bare i nok kan man ende opp med å vagge frem og tilbake på gulvet med rulla – men dette gjelder alle ruller, ikke bare KICKR.

wahoo_kickr_2016_10-001

Ren rulle, skitten sykkel. Sykkelen står som forventet dønn fast i rulla og det må kraftig vugging og spurting til før du hopper rundt på gulvet med sykkelen.

Pluss

Kvalitetsfølelsen og tilkoblingsmulighetene er fortsatt KICKRs største fordeler. Endelig kan de letteste girene bak benyttes. Kassett-basert motstand er langt bedre enn ruller hvor motstanden kobles på bakhjulet. Nye KICKR er med sine forbedringer det den originale KICKR burde vært.

 

Minus

Prisen på KICKR har gått opp fra et allerede høyt nivå. Til å være en oppdatert versjon av KICKR er forbedringene minimale. Og støynivået kunne gjerne vært lavere; Tacx har jo vist at det er mulig med sin Neo.

wahoo_kickr_2016_15-001

Original KICKR bak, ny KICKR foran. Den største forskjellen ved første øyekast er håndtaket på den nye som gjør den langt enklere å bære rundt.

Alternative ruller

Av ruller du kobler rett på kassetten er det noen alternativer: Tacx Neo, Elite Muin (jeg har ikke prøvd noen av dem), Lode Excalibur gitt at du har flere hundre tusen kroner å avse til en rulle (en fantastisk sak med ditto pris), samt den originale Wahoo KICKR.Og om ikke rullesykling inngår som en viktig del av treningsplanen din, eller du vil bruke mer av sykkelbudsjettet på andre ting er det mest fornuftige valget å kjøpe en enkel rulle av typen Tacx Satori eller liknende samt en skikkelig wattmåler – til sammen blir det fortsatt billigere enn KICKR! – og følge en strukturert treningsplan basert på watt.

 

Konklusjon

Skal du ha deg en skikkelig rulle for å trene gjennom vinteren bør Wahoo KICKR være et naturlig alternativ på kandidatlista di. Har du et relativt romslig sykkelbudsjett, behov for å flytte rundt på rulla med jevne mellomrom, støysensitive folk rundt deg og/eller trenger over 1.900 watts motstand er nye KICKR å foretrekke framfor den gamle. Om de momentene ikke betyr noe kan du like godt kjøpe den originale KICKR dersom du kommer over den. Og dersom du allerede har en KICKR er det egentlig ingen grunn til å oppgradere. Et av markedets beste treningsverktøy forsvarer uansett sin posisjon.

Kommentarer