humor

Syklistenes årshjul

Vi er straks i mai måned. Sesongen er i gang, syklister blomstrer etter en uendelig lang vinterdepresjon, sykkelutstyr kjøpes over en lav sko, og det er ennå for tidlig på året til at håpefulle pinnemenneskers ambisjoner er knust. Den 12 måneder lange syklusen gjentar seg: Fra vinterdepresjon til uhemmet glede for bar asfalt og rittdeltakelse, via pur lidenskap for Tour de France til verdensmesterskap på høsten, og tilbake til timevis med jokking på rulla mens snøen laver ned. Syklistens «circle of life» er fylt med en rekke store og små begivenheter.

Her er en kort oppsummering av det viktigste som skjer i hver måned gjennom året for enhver syklist.

 

Januar

Nytt år, nye muligheter. Semiproffene begynte allerede november året i forveien, men vi normale amatører venter til nyttårsfeiringa er overstått før vi begynner å snakke om sykkelåret. Rittdeltakelse, utenlandsreiser, nytt utstyr – det er mye å ta tak i.

Terkseltester på rulla, slavisk disiplin til treningsplaner og et slankende, salat-basert kosthold følges. De som ble nærmest leverskadde under julebordssesongen, starter året med å skamme seg gjennom en kritthvit måned. I år er det store året, må vite, og grunnlaget legges allerede nå.

I proffsirkuset er det spennende å følge med på hvilke lag som har de fineste og styggeste draktene. Tour Down Under gjennomføres, de obligatoriske bildene av proffsyklister med kenguruer i fanget og kvelerslanger på sykkelrammene publiseres.

Januar er måneden der rulla har sin storhetstid.

Februar

Nå begynner de fleste syklistene å snakke om hvor dritleie vinteren de er. Kun de med tvangstanker klarer å gjennomføre fem ukentlige økter på Trainerroad. De uten jernvilje surrer rundt på Zwift.

Hardcore landeveissyklister tyr til CX-sykler med piggdekk og bar mitts for å klare Strava-challenges, mindre fasjonable syklister kommer i klammeri med langrennsadelen når de besudler løypene med fat bikes.

I diverse diskusjonsfora begynner det å bli god temperatur når skivebremser, elektriske gir, éndelte drivverk, aerodynamiske fordeler og Campagnolo diskuteres.
VM i cyclocross gjennomføres. De lærde strides om det er belgiske Wout van Aert eller nederlandske Matthieu van der Poel som er den beste cyclocross-utøveren, men de fleste gir jamt faen.

I februar blir det ofte konfrontasjoner mellom langrennsløpere og fat bikere.

Mars

Den imponerende disiplinen for trening på rulla har forsvunnet som dugg for solen for alle foruten de som utredes for autisme. Røkla lider seg gjennom vinterdeperasjonens oppløpsside. De mer privilegerte av oss emigrerer til Granca, Mallorca og andre varmere steder for å klokke noen kjærkomne mil i kort-kort – og de som ønsker å ivareta ekteskapene sine, plukker med avlatsgaver på tax free’en på veien hjem.

Sykkelklubbene begynner å få på plass nye design på draktene. Drakter med ikke-svarte shorts slaktes kategorisk i fora, retro-inspirerte design med nikk til Molteni sanker heder og ære blant kjennere.

De mindre kjente rittene i mellom-Europa avvikles, og det er en gryende spenning knyttet til de kommende klassikerne. Er Sagan der han skal være? Blir QuickStep like dominerende som tidligere sesonger? Skal vi få se det beste av Kristoff? Er dette Edvalds store år? Livets store spørsmål blir besvart snarlig.

Mars kjennetegnes av at nye sykler og eiere finner sammen, til stor glede for syklister, sykkelprodusenter og kredittkortselskaper.

April

Vårløsningen kommer, veiene er plutselig bare, og badevekta viser at man er tre kilo tyngre enn man skulle vært.

Skatteetaten legger ut skattemeldingen; dette er skjebnens time – vil sykkelutstyrsdrømmer bli knust eller realisert? Kredittkortene går varme i sykkelbutikker. Lojale Rapha-kunder omtales som “rike tannleger uten peiling på sykkel”, mens de som tyr til bastard-kombinasjoner av diverse sykkeltøy får det glatte lag av stilpolitiet.

Massemediene er klikkhorer og publiserer oppgulp om næringslivstopper som bruker kondomdrakter og svindyre sykler for å overkomme midtlivskrisene sine. Den mediekonstruerte krigen mellom syklister og bilister når sin topp, Twitter koker, og ymse GoPro-videoer dokumenterer syklister som legger seg tettest mulig inntil tungtransport.

QuickStep dominerer i klassikere og kan allerede nå erklære sesongen for en suksess, Sagan gjør seg bemerket med noen vittige enstavelsesord, og Instagram renner over av bilder av flasker med belgisk øl plassert foran en flatskjerm som viser Flanderen Rundt.

I april kan pendlere for alvor droppe toget til fordel sykkel, og sykkelhatet nøres oppunder i mediene.

Mai

Maridalen, Sørkedalen, Tryvann og Grefsenkollen fylles opp av syklister på ukedager, og i helgene observeres pinnemennesker i flokk langs det ganske land. Endelig kan syklister på Østlandet kle seg i kort-kort. Gillette opplever kraftig oppsving i barberbladsalget når hårete mannebein skal gjøres mer aerodynamiske, til sjokk og vantro hos fortvilte ektefeller.

Autistene som holdt ut på rulla i vinter, får betalt for det nå, mens resten sliter med noen ekstra kilo og lavere FTP enn de hadde fabulert om i vinter.

Årets første etapperitt – Giro d’Italia – arrangeres. Her er dopingkontrollen noe slapp, og prestasjonene i fjellene er alltid spektakulære. Pantani minnes, selv av syklister som aldri har sett Pantani. Det er lov å bli sett i rosa i mai, selv om man må påregne aggressiv atferd av svære biler med sørstatsflagg i bakruta.

Enebakk Rundt, ofte omtalt som «vårens vakreste eventyr», er for mange den offisielle starten på sesongen.

Juni

De første pendlerne med ryggsekk med Birkebeiner-klistremerke fra året før observeres. Tour de Finans-segmentet på Strava blir et illegalt ritt fram til fellesferien starter.

De største amatørrittene for sesongen avholdes. Rye tar ut “nettotroppen” til Trondheim – Oslo. For de fleste er det imidlertid mer spennende å se om idiotene rundt Feiring har lagt ut spiker i løypa denne gangen også.

Sykkelforhandlerne landet over gnir seg i hendene over at skattepenger tar en pitstop innom skattebetalernes konti på vei ned i kassene deres. Ektefeller truer med skilsmisse når felles feriepenger plutselig er omsatt i karbon og ferieplanene er nedgradert til tre uker hos svigers.

Norgesmesterskapet avholdes. Criterum du Dauphine arrangeres, og vi får noen indikasjoner på hvilke lag og ryttere som ligger bra an til Tour de France. Rykter om proffer som er tatt for doping tiltar, med forventet avsløring når Tour de France starter.

Styrkeprøven er årets høydepunkt for de som liker rullesykling. Mest spenning er det til hvorvidt det er lagt ut spiker på veien ved Feiring på vestsiden av Mjøsa.

Juli

Rittsesongen for amatører tar slutt etter at Jotunheimen Rundt arrangeres. Etter dette er fokuset på å redde slintrene av et ekteskap og tilbringe «kvalitetstid med familien». De heldige av oss har ektefeller som synes det er stas med Tour de France på TV, resten har parterapi eller møte med skilsmisseadvokat som første aktivitet etter ferien.

Pendlerveiene er som blåst for syklister og andre, Tour de Finans fremstår som en stille gate fra en westernfilm.

Tour de France starter, og kun unntaksmessig vil det være uten en dopingskandale dagen før. Kaggestad senior er kongen på haugen og Sykkel-Norge koker når Edvald eller Kristoff tar en etappeseier i Tour de France. Nordmenn inntar Frankrike for å få med seg festivitasen, og gladlaksen Dag O2 intervjuer de fulleste av dem. Naive, nyfrelste sykkelfans tror Froome er ren og at Team Skys “marginal gains” er revolusjonerende. Vi andre fremstår som bitre, gamle troll.

«This is one yellow jersey that will stand the test of time.» I juli samles naive fans og bitre sykkeltilhengere for å se Sky vinne nok en gang.

August

Birkebeinerrittet arrangeres. De fleste sykkelverkstedene er fullbooket, og minst 50% av sportsbransjens overskudd sikres i disse dager. DN Aktiv har 10-siders reportasjer om rittet. Ola Nordmann tror enhver person i lederstilling valfarter til Rena. I skjul håper alle ektefeller at sin make vil slå naboen i Birken.

Kun de ivrigste syklistene orker å følge med på Vuelta Espana, men til gjengjeld er det spennende å se hvordan syklister som jager kontraktsfornyelse klarer å tyne seg som ingen trodde var mulig.

Skal vi tro DN Aktiv, er majoriteten av NHH og BI Alumni å finne mellom Rena og Lillehammer i slutten av august.

September

Plutselig er alle sykkelveier som blåst for terrengsyklister med ryggsekk, og det er knapt et eneste ritt å stille opp i. Sesongen nærmer seg definitivt slutten, og for de som har hatt is i magen er det nå de virkelige kuppene kan gjøres i sykkelbutikkene. Stikkordene er «likvider varelager». Skal investeringene presenteres for ektefeller, er det kritisk å fremheve hvor mange tusen kroner som ble spart, ikke hvor mye som faktisk ble brukt.

Verdensmesterskapet avholdes, alle har trua på Sagan. Kristoff avskrives som “for feit”, ingen vet helt hvordan Edvald ligger an.

I september oppdager sykkelbutikkene at varelageret er for stort, og den tålmodige syklist kan gjøre et kupp.

Oktober

De siste, krampaktige langturene gjennomføres – sykkelen skal ikke parkeres før man sykler rundt med rim i skjegget. Varme klær som sist ble brukt i mars og april må fiskes fram fra bakerst i skapet. De mest umotiverte snakker om at de må være «overtrent» etter en lang sesong for å rettferdiggjøre at sofaen velges framfor trening. Livvidden vokser.

#crossishere er mest brukte emneknagg i sosiale medier når diverse cyclocrossritt i Spikkestad og på Voldsløkka avholdes.

I oktober visner alle utenom de mest hardbarkede pendlerne bort, og bilen tas i bruk,

November

Sykkelen tas inn for sesongen, nå har snøen begynt å lave ned og det er knapt lyst ute. De semiproffe av oss begynner å legge planer for kommende år. Intense forhandlingsrunder med ektefeller starter; hvor mange påtvungne søndagsmiddager hos svigers må gjennomføres for å få lov til å reise til Tenerife med sykkelen i mars?

Proffsirkuset er kommet til veis ende, og diverse sykkelmedier fylles med artikler om hvem som har skiftet lag, om «team building activities» på eksotiske steder. Et klassisk motiv er bilde av syklister i et badebasseng, med eller uten en delfin i nevene.

Kun de mest desperate klarer å gjennomføre sykling utendørs når vi skriver november.

Desember

Seriøse treningsplaner på rulla legges, og abonnement på Trainerroad, Zwift og Sufferfest tegnes. Veddemål om rittdeltakelse finner sted på samtlige julebord. Sjeldent er forskjellen mellom fantasi og realitet større enn nå.

Kona ser fram til at far skal tilbringe tid med familien, slik seg hør og bør i julen, men det går galt når Rapha sparker i gang Rapha Festive 500.

Syklister landet over debatterer over hvorvidt overskuddet på lønnskontoen skal investeres i «wife points» eller mer sykkelutstyr, vel vitende om at førstnevnte har kort holdbarhet. I romjulen diskuterer sykkelvenner faren for at de har “syklet på seg en skilsmisse”. Neste år skal alt bli bedre.

Matinntak og disiplin går rett vest i desember.

 

Kommentarer