konkurranseritt

Drammensrittet 2009

Av og til blir jeg spurt om jeg sykler terreng, hvortil svaret er «nei». Den største grunnen til at jeg ikke driver med terrengsykling er at jeg er håpløs på tekniske partier. Det beste eksempelet på ritt som jeg ikke kan delta i ble arrangert lørdag 15.08.09: Drammensrittet. Ifølge rittets hjemmeside består nesten 1/3 av løypa av det som på godt norsk kan kalles teknisk terreng. Det alene gjør at jeg aldri kommer til å stille til start. Hvis målet er å komme fra A til B så fort som mulig, hvorfor gjøre det vanskeligere enn nødvendig?
Værgudene må ha samlet sammen en ukes beholdning av regn for denne ene dagen; klokken 1150 begynte det å regne, og 1200 startet rittet. Dyre karbonrammer med SRAM XO-gruppesett, DT Swiss-hjul og NASA-utviklede dempegafler rullet av gårde. Jeg satt på Pigen café med en god kaffe og et smil om munnen. Deltakerne satt på syklene sine med nervøse blikk.
Cirka 750 deltakere startet i dette 62 kilometer lange rittet. Hvor mange som fullførte aner jeg ikke, men jeg tar av meg hatten til de som faktisk stilte til start og ga rittet et ærlig forsøk, og til de som på tross av kulde, regn, gjørme og annet faenskap gjennomførte.
Selv om Greg Saw vant på utrolige 2:25 gikk det omlagt tre timer før rytterne kom i mål. Det sier litt om hvor sakte det må ha gått i noen partier. Lene Byberg, World Cup mester for kvinner i terrengsykling, vant på imponerende 2:49. Da premieutdelingen tok plass fikk vi høre at hun var for kald til å stå ute og ta imot premien sin. Det sier litt om hvor harde forhold alle måtte gjennom. Mange kom inn på over fire timer, gjerne over fem også. Det ville nesten vært raskere å løpe distansen…
Ved mål var syklistenedekket i gjørme fra topp til tå. Noen var glade for at det var over, noen jamret seg over at det var et sammenhengende gjørmebad, andre sverget at dette skulle de aldri bli med mer på. Noen fedre med gjørmetryner forsøkte å kose og klemme sine små barn som tok dem imot ved mål, til barnas store fortvilelse.
Speakeren avsluttet dagens ritt med å fortelle at arrangørene har bestilt godt vær til neste år, og han garanterte solskinn. Høyre og Venstre drev valgkamp på hver sin stand på torget samtidig. Hvem som serverte det drøyeste valgflesket vites ikke, men for alle som skal delta neste år håper jeg at speakeren kan holde løftet sitt.
Gratulerer til alle som deltok i det som må ha vært årets gjørmefest! Selv stiller jeg til start i Øyeren Rundt med smale dekk…
Ski og Sykkel har en god oppsummering av rittet her, for de som ønsker å lese mer: http://www.skiogsykkel.no/sykkelsport-aktuelt/284-drammensrittet-2009-arets-vateste-maraton-ritt.

Kommentarer