samferdsel

En oppfordring til vintersyklister

Her er tre fakta som ikke motstrider hverandre: 
#1: Hovedstaden er dekket av is, snø og sørpe, og det påvirker infrastrukturen. 
#2: Folk må på jobb, skolen, universitetet, butikkene, NAV-kontoret, osv. 
#3: Både busser, trikker, t-baner, biler, motorsykler og vanlige sykler blir benyttet til transport. 
Det er prisverdig at mange velger å benytte sykkelen for å komme seg fra A til B – særlig på vinterstid. Jeg tror mange av oss som tar sykling uforholdsmessig alvorlig dropper å sykle utendørs på vinterstid (rulla er et bedre alternativ), men det er noen råskinn igjen. Og for hver person som velger sykkel fremfor bil eller offentlig transport, er det én bil mindre i rushen eller ett ekstra ledig bussete. Disse ressursfrigjørende menneskene kan grovt sett fordeles mellom de fornuftige og de ufornuftige: 
De fornuftige
Jeg spurte en kollega hvorfor han syklet de 4-5 kilometrene mellom hjem og jobb i 30 minusgrader. Svaret var logisk: «Det er raskere og mer praktisk enn alle andre alternativer.» Det skal nevnes at min kollega representerer de sunne og fornuftige: Han kler seg i signalgul jakke, ryggsekken hans har en dedikert refleksvest, og han har nok lys på seg til å bli forvekslet med et juletre på to hjul («hjuletre»). Dette kommer på toppen av at han isolerer seg godt med varme klær og har en hjelm på knollen. Med andre ord; han pådrar seg ikke skader av kulda, folk ser ham, og skulle han bli truffet så har han forventet mengde beskyttelse på seg. Og det er faktisk mange av dem i trafikkbildet i Oslo. 
De ufornuftige
I hele vinter har jeg kjørt til og fra jobb, og har sett mye rart på to hjul. Men det verste tilfellet av ufornuftig syklist så jeg d
enne uka da jeg manøvrerte min over 1.500 kilo tunge bil nedover Collets gate inn mot Uelands gate på vei hjem fra jobb rundt 1630 onsdag 4. februar:  Veiene var såpeglatte, og alle i køen hadde middels god kontroll på doningene sine. På radioen kunne P4 melde om ulykker, køer og trafikkaos i alle områder av landet. I dét jeg kom gjennom krysset på vei mot Ring 2 kom en syklist nordover Uelands gate…
  • I veibanen, ikke på  fortauet som bød på bedre forhold for syklister
  • I svarte og grå klær som gikk i ett med resten av bybildet
  • Uten lys, refleks eller andre ting som fanget blikket
  • Uten hjelm (men med en passe tykk lue)

På en vei som var gjensnødd og med så høye brøytekanter at det ikke var mulig å hoppe opp på fortauet
Og hun så seg ikke engang til venstre, så jeg vet ikke om hun registrerte meg eller de andre bilene som kom. Det gikk selvfølgelig bra, men det ville vært ironisk dersom en sykkelidiot som meg skulle meie ned en syklist!
Min oppfordring
Fortsett å sykle, men: 
  • Få på dere mer synlige klær så vi i biler ser dere (mørke klær er kamuflasjeantrekk!)
  • Spander på dere et par lys (det koster mye å få lys som lyser opp, men lys som brukes for å bli sett koster knapt noe)
  • Bruk gjerne en hjelm så dere har noe beskyttelse (det er mulig familiemedlemmer og venner setter pris på at dere ikke gjør grønnsak av hodet ved en smell)
  • Bruk fortauet heller enn veiene der det er mulig (let’s face it, farten deres er sjeldent særlig høy på vinterstid uansett)
  • Og ikke minst, bruk fornuften – er det bedre for alle parter, dere selv inkludert, å velge fortau over vei så gjør det

Kanskje dette kan bidra til at bilistene får et mindre negativt (eller mer positivt) bilde av syklister? Det er vi alle sammen tjent på når utesesongen begynner for flere og flere i tiden som kommer!

Kommentarer

2 Comments