konkurranserittutstyr

Klar for Jotunheimen Rundt 2010?

I dag starter årets høydepunkt for cirka 200 av verdens beste syklister (og millioner av tilhengere) – Tour de France. Mens Hushovd og Boasson Hagen er i gang med prologen kan vi andre glede oss over at det kun er én uke igjen til årets høydepunkt på terminlista: Jotunheimen Rundt.

I fjor gikk det – som faste lesere vet – ikke så veldig bra i Jotunheimen Rundt (oppsummering her). Én uke med innflytting, oppussing og Ikea-besøk i forkant av rittet var ikke den beste oppkjøringen. I tillegg stilte jeg nok opp uten skikkelig respekt for løypa, med for lite klær for nattsyklingen og lot de negative tankene styre. Det var veldig synd, for de fantastiske forholdene i fjor er det ingen garanti for at vi får i år.

Langtidsvarslene når det gjelder vær ser ikke veldig oppløftende ut, dessverre: En runde på Yr.no tilsier at det blir overskyet og mellom 8 og 20 grader fra start frem til Sognefjellet, og frem til mål i Sogndal er det fare for regn. Nå er langtidsvarslene på Yr.no like troverdig som en rusa lystløgner, så jeg hadde ikke brydd meg for mye med værmeldingene før onsdag-torsdag. I fjor var det jo spådd skikkelig uvær helt til noen dager før, og så ble det en varmegryte uten like. Så akkurat værmeldingene legger jeg ekstremt lite vekt på enn så lenge.

Jeg liker å tro at jeg er bedre forberedt i år; det har blitt over 550 mil i beina, veldig mange terskeløkter opp til Tryvann, inspeksjon av JR-løypa mellom Randsverk og Sognefjellet, og generelt har jeg prestert litt høyere nivå enn i fjor både i ritt og på trening. Nå er også Lillehammer-Oslo unnagjort, og den siste uka har gått med på å kjøre opp Tryvann en del ganger, sørge for at sykkelen er klar for JR, og hvile mye.

Den siste dagene før rittet kommer jeg til å sykle opp Tryvann fire ganger på terskel, og ellers blir det kun rolige turer. Det er uansett for sent å gjøre annet enn å vedlikeholde formen og unngå skader og andre dumheter og uhell.

I dag har jeg brukt litt tid på å ordne utstyr og ernæring. Nye cleats er blitt skrudd på skoene mine, en pall med gels og sportsbarer er kjøpt inn, og et godt utvalg av bekledning er vasket og pakket til avreise.

Mens Tyskland gruset Argentina sto jeg på terrassen og vasket sykkelen, smøret drivverk og satte på nye bremseklosser.Jeg knakk en eike på bakhjulet under Lillehammer-Oslo, men Raske Sykler kunne heldigvis sette inn en ny eike veldig fort, så da blir det «standard issue» med SRAM S40-hjulsett med PowerTap-nav til Jotunheimen Rundt også:

Drivverket har fått en skikkelig vask og smøring. Hittil har SRAM Red fungert helt smertefritt, men krever også jevnlig vask og vedlikehold. Kranklageret har blitt smørt og skivene foran har blitt strammet godt til på kranken.

Nye bremseklosser er satt på. Nedoverbakkene fra Tyin, ned mot Lom og ikke minst fra Sognefjellet til Skjolden er alle lange og bratte, så det er veldig greit å kunne dempe farten. Slitte klosser anbefales ikke om man skal sykle 430 kilometer. I tillegg har jeg satt på og fått kjørt inn Continental Grand Prix 4 Season-hjul, som jeg har gode erfaringer med på norske veier:

Sterke lys foran og bak er nødvendig, mest for å bli sett når man sliter seg over Valdresflya. Det blir aldri helt mørkt over fjellene i juli (såfremt det ikke er dårlig vær), men i høy fart på kvelden og natta er det veldig greit å lett kunne se de rundt seg:

I fjor stilte jeg med 11-delt Super Record med 12/25 bak og 53/39 foran. Det fungerte veldig greit opp til Tyin og Valdresflya, og i år kjører jeg med SRAM Red med 12/26 bak og 53/39 foran – som jeg vet holder opp Sognefjellet også. Er du selv usikker på hva du bør ha av utveksling så kan kompaktkrank eller 27 tenner bak være smart. Jotunheimen Rundt har ingen styggbratte bakker, men de tre store stigningen er lange – og det er vel lengden som er utfordringen med både bakkene og med rittet forøvrig:

Som tidligere deltakere (og nerder som koser seg med løypeprofiler) vet, består rittet av 430 mil, over 4.500 høydemeter, og tre solide stigninger og en liten kneik mellom start i Lærdal og mål i Sogndal (løypeprofil hentet fra www.jotunheimenrundt.com):

Alle timene inne på rulla, ute i sol og i regnvær har vært for ett formål – gjennomføre Jotunheimen Rundt. Så det er bare å glede seg. Jeg får gåsehud og sommerfugler i magen av tanken på at nå er det Jotunheimen Rundt igjen.

Torsdag reiser jeg til Lærdal. Hils gjerne på meg om dere treffer på meg i Lærdal, langs løypa eller i Sogndal. – om fjorårets deltakerantall er noe å gå etter så er blir vi rundt 1.000 som stiller til start i Lærdal fredag 9. juli 2010 kl. 2100. Snart er årets høydepunkt i gang for mange av oss!

Kommentarer

10 Comments

 • Anonymous sier:

  Hei Erik
  Moro å følge blogggen din.
  Har selv syklet jotunheimen rundt 3 ganger. Ville nok heller valgt Continental grand prix 4000, synes 4 season ruller for tungt.
  Er vel også div. tester som viser det samme.
  Jeg bruker grand prix 4000 i 25 mm, synes det gir litt mer demping.
  Vil vel også anbefale å spise noe annet en bare gel og energibarer.
  Lykke til å ha en fantastisk tur i fantastisk natur.
  Mvh
  Åsmund Larsen

 • Sykkelerik sier:

  Hei Åsmund! Valgte 4 Season kun fordi jeg synes de har fungert flott til trening, og tenkte å kjøre noe «bombesikkert» på JR. Kommer mest sannsynlig til å smelle på noe mer konkurransespesifikt når jeg stikker til L’Étape du Tour.
  Når det gjelder mat så gleder jeg meg faktisk til matstasjonene – og helt enig i at det er greit å ikke bare fordøye sports-klinet.
  Regner med du stiller til start i år? Du får si «hallo» – og om du ser meg i løypa og det ser ut som jeg sliter så får du minne meg på at å bryte ikke er et alternativ! 🙂

 • Anonymous sier:

  Hei igjen
  Få det desverre ikke deltatt i år.
  Matstasjonene er forøvrig helt fantastiske, bare ikke forspis deg på vaffler oppe på sognefjellet:.
  Det å bryte er ikke noe tema engang, du SKAL til mål!!!.
  Gleder meg til å lese rapport etter rittet.

  Åsmund

 • Nikoline sier:

  Hei SykkelErik.

  Jeg har nylig begynt å følge med på bloggen din som jeg synes skiller seg positivt ut i et ellers grumsete hav av blogger.

  Du skriver engasjerende og underholdende om sykkelopplevelsene dine. Jeg er spent på å lese beskrivelsen din av Jotunheimen Rundt og ønsker deg lykke til på turen! Når det røyner på vil jeg råde deg til å ha følgende saying i bakhodet:

  Pain is temporary. Glory is forever.

 • Anonymous sier:

  Dette blir min 6 tur rundt jotunheimen og det er gåsehud og sommerfugle i magen hver gang. Jeg har syklet mange ritt, men dette er definitivt rittet som gjør mest med meg.

  Jeg må erkjenne at jeg tror ikke utstyret betyder mest på denne tur, men det kan naturligvis gi litt psykisk overskud 🙂

  Spis en masse på veg til Fagernes, for til Beitostølen trenger du energien. Rittet begynner først for alvor på Valdresflya.

  I 2008 punkterte jeg 3 gange, men bestemte jeg ville gjennomføre og kom igjennom på 15:30 timer, syklet mye alene og masse nedbrydene tanker… men det var fantastisk da jeg kom i mål. Denne følese håper jeg også du får i år..!!

  Held og lykke og muligvis ses vi på startstreken.

  Renè Gjøg

 • Sykkelerik sier:

  Nikoline: Mange takk for veldig hyggelig tilbakemelding – og ikke minst gratulerer med supersterk tid i Trondheim-Oslo! Neste år sykler du vel for under 20 timer?
  «Pain is temporary» hadde jeg faktisk lakkert på min forrige sykkel som jeg brøt JR med (ikke pga sykkelen), men skal huske på dette i helga. Jeg er nok minst like spent som deg på å lese beskrivelsen av JR på lørdag/søndag. 🙂

  Renè: Du har jo rett, utstyret er ikke alt, men du verden så irriterende ting som knirk i kranken kan være når man er på den tiende timen i et ritt. Jeg skal fete meg opp som best jeg kan gjennom hele turen, og det kan hende jeg synger noen salmer høyt over Sognefjellet. Slå gjerne av en liten prat når du ser meg i startområdet. 🙂

 • Anonymous sier:

  Hei, jeg er enig med deg i dekk valget. Det er viktig å unngå punkteringer, Conti GP4S er svært punkteringssikre, og etter min erfaring ruller de svært godt. Jeg bruker dekkene både på trening og i ritt, det er ihvertfall ikke rullemotstanden som avgjør tidsbruken. De siste 500 milene har jeg ikke hatt noen punktering.

  Tom
  (fra arrangørkluben for Jotunheimen Rundt)

 • Sykkelerik sier:

  Tom: Ingen punkteringer for min del, og det var definitivt ikke rullemotstanden som var min største hindring… 🙂

 • Helge Myhrvold sier:

  Hei. Veldig fin blogg med mye bra stoff. Jeg har blitt invitert med en gruppe som ønsker å sette opp et lag på 15 stk. og vurderer å sykle JR for min første gang med disse. Har kun satset terreng hittil og er veldig spent på å holde på i rundt 16 timer på sykkelen. Vil gjerne ha noen generelle treningstips for å være godt forberedt.

 • Sykkelerik sier:

  @Helge: Takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂 Og ikke minst gratulerer med å ha satt deg et friskt mål for neste år. Jeg har mange tips både til trening, oppkjøring og gjennomføring som jeg gjerne deler! Generelt må jeg si som Eddy Mercx: «Ride lots». Men send meg en mail på nordlie alfakrøll gmail.com så skal jeg hoste sammen en del nyttig info til deg og gjengen du kjører med!