humorritt

Oppsummering av juni 2010

Tour de France er i gang og fotball-VM nærmer seg slutten. Det betyr at juni er over. Juni var en flott måned for oss som driver med sykling; mange av rittene vi har trent for ble arrangert denne måneden, godværet ser ut til å ha kommet, og vulgære solskiller har gjort seg gjeldende på armer og bein.


I juni ble det ikke riktig så mange timer, mil eller ritt på meg som i mai, men det spiller ingen rolle. I juni var det mye mer fokus på sterke prestasjoner både på intervalltrening og i rittene. Likevel, det ble 41 økter, 68 timer, 176 mil, og deltakelse i tre ritt. I tillegg kunne jeg sette «mission complete» på to av mine mål for i år: Tryvann på under 17 minutter, og Lillehammer-Oslo under fem timer. 


Ting jeg er fornøyd med i juni (i prioritert rekkefølge)…

 • Intervalløktene opp Tryvann. I mai var jeg ekstremt fornøyd med å ha syklet opp Tryvann på 18:04. I juni hadde jeg to faste intervalløkter i uka der jeg kjørte opp Tryvann fire ganger per økt, på terskel (dvs 310-320 W og 86-90% av makspuls). Uten at jeg noengang gikk inn for å sykle opp Tryvann på rekord så satte jeg personlig rekord flere ganger på rad, og bestenoteringen skjedde 15. juni da jeg på fjerde økta opp hivde meg på klubbmesterskapet til Frikransen og noterte 16:53. Før sesongen startet var ett av målene å komme under 17 minutter, og det er altså i boks. Etter L’Étape og sommerferien fortsetter jeg med intervalløktene, og det ville vært veldig moro å komme under 16:30… Forøvrig: Frikransen arrangerer Klatringen Tryvann søndag 22. august – bli med om du har mulighet!
 • Lillehammer-Oslo. I fjor syklet jeg rittet på 5:03, og dermed var en naturlig målsetning å komme under 5:00 i år (med et håp om å være raskere enn 4:30). Denne sesongen har jeg syklet en del med Ottestad SK, som har mange sterke og hyggelige syklister. Vi kom i mål på solide 4:36, og dermed gikk et annet stort mål for året i boks også. Klikk her for min oppsummering av Lillehammer-Oslo.
 • Ny VO2max. Uten at maksimal oksygenopptak i seg selv er det viktigste, så var det likevel ekstremt morsomt å notere at jeg har økt fra cirka 62 ml/kg/min ved juletider til 69,2 ml/kg/min nå i juni. Det tar jeg som en bekreftelse på at treningen jeg gjennomfører har noe for seg. Å bikke 70 ml/kg/min er selvfølgelig neste mål.
 • Mjøsa Rundt. For tredje gang deltok jeg i Mjøsa Rundt i år, med to mål – bli mer samkjørt med Ottestad-gutta, og trene på å sykle stygglangt (som 24 mil forsåvidt kan sies å være). Det ble junis eneste ritt i regnvær, og på tross av pygmé-blære ble det brukbare 6:13. Klikk her for min oppsummering av Mjøsa Rundt.
 • Raumerrittet. Terrengsykling er ikke noe jeg har sterke følelser for, men jeg utfordret likevel skjebnen gjennom skogene nord for Hellerudsletta. Igjen fikk jeg bekreftet at jeg er som ei ku i havsnød når det blir teknisk, men jeg hadde trøkk i beina når jeg faktisk våget å sykle. Til neste terrengritt skal jeg huske å ha en del mindre luft i dekkene, og gjerne testet meg litt i stier i forkant. Uansett, det var en nyttig opplevelse og profesjonelt gjennomført av arrangørene! Klikk her for min oppsummering av Raumerrittet. I juli og fremover ser jeg frem til (i tilfeldig rekkefølge)…

 • Tour de France. Hvem vinner den gule trøya? Tar Thor den grønne? Hvordan vil Edvald gjøre det? Blir klatreetappene så spektakulære som vi håper på? Hvem og hvor mange blir tatt i doping? Hvor mange ganger vil Kaggestad nevne «laktat», «terskel» og «syre»? Det er mange spørsmål, og mye å glede seg til – spesielt for de av oss som skal ned og se gutta live!
 • Avgjørelse i fotball-VM. Da jeg oppsummerte mai tippet jeg på at Italia skulle ta gullet. Det gikk jo rett til skogen. Hvilket lag som sitter igjen som vinner av Uruguay, Nederland, Spania og Tyskland er ikke godt å si, men spennende blir det!
 • Jotunheimen Rundt. Om seks dager er mitt desidert største mål for 2010 forhåpentligvis oppnådd. Helt siden jeg innså hvor dritt det føles å bryte et ritt som JR (som skjer når man står i målområdet og ser alle som fullfører, og man vet at man ikke er en av dem) har rittet vært en hellig gral for meg. Forhåpentligvis kan spøkelset fordrives etter denne uka. 
 • L’Étape du Tour. I år går årets Étape fra Pau til Tourmalet. Alle som har et forhold til sykling klarer å tenke seg til hvor stort dette kommer til å bli. 
 • Sommerferie. Late dager, mye sol, grilling, fjellturer i Jotunheimen og Pyreneene, bøker og vin. Flott konsept!Alt i alt var juni en flott måned for meg, og det hele kommer til å toppes nå i juli… Og i august kan vi godte oss over Grenserittet, Øyeren Rundt, Klatringen Tryvann og Birkebeinerrittet


Sommerhalvåret er tross alt en deilig tid for oss sykkelentusiaster!

Kommentarer

3 Comments

 • Tryvann opp på 16.53 er råbra! Der gruser du meg lett.

  Apropos grus.. Er det fortsatt lysregulering og grusparti opp til Tryvann?

  Har du tatt tiden opp Grefsenkollen forresten? (http://www.mkj.no/grefsenkollen)

 • Sykkelerik sier:

  Marius: Takk for det! Det er jo som alle ikke-syklister sier, man må bare tråkke fortere på tyngre gir, så kommer man til slutt opp på en bedre tid.

  Det er ingen lysreguleringer opp til Tryvann, men fra Besserud og opp til kapellet er det enveiskjørt med et par korte gruspartier og tidvis småkøer. Er man heldig påvirker ikke dette økta, men i verstefall blir man stående opptil et par minutter ved Besserud og vente på gravemaskiner som jobber.

  Har ikke syklet Grefsenkollen på et par år, synes stigningen er for kort for den treningen jeg har prioritert opp til Jotunheimen Rundt.

 • Jeg fant en annen fin rute opp til Tryvann. Fra Bogstad. Da unngår man stopp og grus, men man får jo ingen tid å sammenligne seg med i forhold til andre. Men bakker nok ble det! Et parti går opp mot 20% stigning. Savnet etter kompaktkranken fra i fjor ble relativt stor på 3. draget 😉 Skal se om jeg ikke får lagt ut den ruta etterhvert…

  Lykke til med Jotunheimen Rundt! Er i overkant langt for meg 🙂