utstyr

Garmin Forerunner 110 vs Forerunner 310XT

Blant idrettsutøvere og mosjonister har pulsklokker blitt stadig mer utbredt. Nesten alle Garmins pulsklokker har integrert GPS som gjør at man får registrert fart/tempo og distanse i tillegg til tid og puls – uten at man har ekstra sensorer. Disse klokkene har imidlertid vært relativt dyre og spekket med avanserte funksjoner.

Nå har Garmin lansert en superenkel klokke, Forerunner 110, som fokuserer på det som betyr noe: Tid, puls og fart. Klokka har grunnleggende funksjoner og et lettlest display. Trykk på «start» når økta begynner, og trykk «stop» når du er ferdig. Etter økta kan alt overføres direkte til Garmin Connect eller Garmin Training Center hvis man vil ha en treningsdagbok med analysemuligheter. 

Forerunner 110 er altså Garmins enkle alternativ. I samme serie har de tre andre klokker; Forerunner 310XT (multisport), Forerunner 405 (avansert løpeklokke) og FR60 (uten GPS). 

Denne artikkelen sammenlikner 110 med 310XT (som ble omtalt i utgave 9-2009 av Kondis). Hvordan fungerer 110 sammenliknet med storebror 310XT, hva går man glipp av ved å spare en tusenlapp, og hvilken bør man velge?

Hva pakkene koster og hva som følger med
Forerunner 110: Kr 1.700 (mpx.no). Pakke inkluderer klokke, vanlig pulsbelte, USB-kabel/lader, og CD med nødvendig programvare.

Forerunner 310XT: Kr 2.800 (mpx.no). Pakke inkluderer klokke, premium pulsbelte, ANT+ USB-enhet, lader, og CD med nødvendig programvare.

Hvordan den er i bruk


Førstegangsoppsett:


Etter at 110 er ladet opp slår man på den og sørger for at pulsbeltet er festet på kroppen. Første gangen må man definere grunnleggende informasjon som alder, kjønn, vekt, osv. Så er det bare å komme seg ut og la enheten ta inn satelittsignaler før man trykker «start» og kommer i gang (som vanligvis tar cirka 1-2 minutter). Det skal i utgangspunktet ikke være behov for å justere på oppsett igjen uansett hvilken aktivitet man driver med.


Førstegangsoppsettet til 310XT er identisk, men mulighetene for å koble til forskjellige tilbehør er mange. Man kan også velge hvilken aktivitetstype man skal bedrive (løp, sykling, annet) fra gang til gang. Satelittmottak går omtrent like fort på 310XT som 110.


Førstegangsoppsettet på 310XT kan være mer omfattende enn på 110 dersom man ønsker det eller skal bruke enheten til flere typer aktiviteter, men i utgangspunktet må man gjennom de samme stegene før man kan komme i gang.


Klokka på armen:

Klokka ligger behagelig på armen og veier kun 52 gram. Displayet til 110 er veldig lett å lese, og det blå bakgrunnslyset er ekstremt skarpt. En pipelyd signaliserer at runder er passert. Klokka har kun fire knapper; ett for å bla mellom visninger («page/menu»), ett for å starte og stopp økter («start/stop»), ett for å manuelt sette rundetider eller restarte («lap/reset»), og ett for lys og å slå av/på enheten («light»).
På tross av at den er større og tyngre (75 gram) er 310XT også veldig behagelig å trene med. Displayet og bakgrunnslys holder like høyt nivå som lillebroren, og Til forskjell fra 110 så kan du velge at 310XT vibrerer i tillegg til å pipe, så hver gang man passerer en runde kjenner man at det rister litt i håndleddet. Dette kan selvfølgelig slås av om man ønsker. I tillegg har 310 syv knapper å forholde seg til; av/på-knappen, meny-knappen («mode»), enter-knappen, to scrolleknapper for å bla i menyer og visninger, samt start/stopp-knapp («start/stop») og ett for å manuelt sette rundetider eller restarte («lap/reset»).


Begge enhetene ligger godt på armen, er lette å lese, og ikke minst er knappene enkle å trykke på ved behov. 110 har mindre muligheter, men fordelen er at den er ekstremt enkel å forholde seg til samtidig som den gir all relevant informasjon på en tydelig måte.
Visninger og menyvalg:
110 har tre forhåndsdefinerte visninger: Distanse/stoppeklokke/hastighet, distanse/pulsslag/hastighet, og klokkeslett. Man kan velge om man ønsker å vise hastighet målt i minutter per kilometer eller i kilometer i timen. Derimot kan puls kun vises i antall slag per minutt, ikke i prosent av makspuls. Blar man i menyen får man følgende valg: Historikk (informasjon om gamle økter), alarm, autolap, brukerprofil (personlig info), oppsett (tid, språk, enheter, format) og tilbehør (velge pulsbelte). Alt i alt er mulighetene ganske begrenset med 110, men alt som trengs finnes uten at man trenger å bruke tid på finesser.
310XT gir deg nesten ubegrensede muligheter til å definere datafeltene (både antall og hva som skal vises), så har man behov for å skreddersy visning av data er mulighetene i overkant mange. I tillegg finnes utallige muligheter for varsler, definisjoner av type økter og løyper, GPS-innstillinger (feks «gå tilbake til start» om du har løpt deg bort), virtuell treningspartner, definisjon av pulssoner, osv. De fleste muligheter som finnes ved å krysse sportsklokke med puls, GPS og andre enheter finnes i 310XT for de som måtte ønske.


Om man har behov for å definere hvilke data man vil ha fortløpende tilbakemelding på når man trener så er 310XT det klare valget. Klarer man seg derimot med relativt få data (pulsslag, stoppeklokke, hastighet og distanse) så holder 110 lenge.
Tilbehør:


110 støtter kun pulsbelte som tilbehør. Pulsbeltet som følger med er av den litt gammeldagse sorten – en bred og litt stiv stropp. Man kan bytte ut dette med et «premium»-belte dersom man ønsker, men man blir fort vant med pulsbeltet – som forøvrig fungerer problemfritt.


310XT inkluderer et «premium»-pulsbelte som er av den nyere sorten – myk og elastisk stropp. I tillegg har 310XT støtte for fotsensor (spesielt nyttig om man løper innendørs på mølle eller vil måle stegfrekvens), farts-, kadens- og wattmåler (for sykling) og måling av vekt og kroppssammensetning på en såkalt Tanita-vekt.


110 er laget for de som ikke er gadget-freaks, så om man ønsker mer enn det GPS og pulsbelte kan gi av data så er 310XT et bedre alternativ.


Overføring av filer:
110 kommer med en USB-kabel som brukes til å både lade klokka og overføre filer til PC. Første gangen du kobler klokka til PC vil du måtte installere driver, men det er gjort på noen minutter. Laderen kan også kobles til strømnettet om du ønsker det. En nyttig funksjon med 110 er at når minnet på klokka er fylt opp så vil den automatisk slette de eldste treningsfilene fortløpende, slik at du ikke trenger å tenke på å slette og lagre plass til nye treningsfiler (minnet har plass til 180 treningstimer). 


310XT har en strømkabel som kan kobles til USB-inngang på PC eller i rett i strømnettet for å lade klokka. Overføring av filer gjøres trådløst med en USB-enhet som medfølger. Oppsettet av overføringsenheten kan by på noen små utfordringer, men Garmin har gode hjelpefiler, og når det er gjort vil klokka automatisk overføre filer rett til treningsdagboka di hver gang den er i nærheten av USB-enheten. 

110 kobles til PC med kabel, og dermed er det noe enklere å overføre filer til PC.
Programvare:


Begge klokkene kommer med treningsdagboka Garmin Training Center som kan installeres lokalt på PC. I tillegg kan gratis opprette konto på Garmin Connect på nett, og dermed føre treningsdagbok og analysere online om du ønsker. Garmin Connect oppleves som veldig enkelt å bruke, og man kan enkelt ta ut oversiktlige rapporter over enkeltøkter og perioder. I tillegg forbedres Garmin Connect fortløpende av Garmin, så nye funksjoner og forbedringer blir gjort tilgjengelig uten at man må gjøre noe selv.


Forskjeller i målinger:


Med både 310 og 110 på armen løp jeg en runde i Oslo fra Fagerborg kirke til Rikshospitalet, opp til Sogn, over til Bjølsen og tilbake til Fagerborg kirke. Nøyaktig lengde på løypa er ikke målt, men jeg startet og stoppet begge klokkene så å si samtidig på samme sted. Det ble likevel noen avvik: 
 • 110: 12.060 meter, 5:30 min/km i snittfart, 3:49 min/km som raskeste fart, 135 hjerteslag per minutt i snitt og 151 hjerteslag per minutt maks, og 163 meter høydestigning netto
 • 310XT: 12.130 meter, 5:28 min/km i snittfart, 3:45 min/km som raskeste fart, 135 hjerteslag per minutt i snitt og 151 hjerteslag per minutt maks, og 154 meter høydestigning netto
 • Avvik: 70 meter kortere løype (0,6 %), 0:02 min/km raskere snittfart (0,6 %), nøyaktig samme hjerteslag, og 9 høydemeter mer (6%)


Med både 310 og 110 på armen syklet jeg fra Skedsmokorset til Majorstua, og noterte følgende avvik:
 • 110: 25.030 meter, 26,5 km/time, 53,5 km/timen som raskeste fart, 121 hjerteslag per minutt i snitt og 150 hjerteslag per minutt maks, og 225 meter høydestigning netto
 • 310XT: 25.150 meter, 26,4 km/timen, 54,1 km/timen som raskeste fart, 121 hjerteslag per minutt i snitt og 150 hjerteslag per minutt maks, og 225 meter høydestigning netto
 • Avvik:120 meter kortere løype (0,5%), 0,1 km/timen raskere snittfart, nøyaktig samme hjerteslag, og samme høydemeter


Selv om begge klokkene nok er veldig nøyaktige er det ikke godt å si hvilken klokke som har mest nøyaktig GPS-måling (110 er noe mer beskjeden enn 310XT). Gitt at man forholder seg til samme klokke så blir målingene riktig fra gang til gang, og en differanse på 0,5-0,6% (2-300 meter på en helmaraton) bør ikke ha noe å si.


Praktiske forskjeller mellom 110 og 310XT:


Ved å kjøpe 310XT får du en klokke som…

 • dekker behovene til alle seriøse utholdenhetsutøvere
 • støtter en rekke typer tilbehør
 • er vanntett
 • er en ekte multisportklokke
 • har over dobbelt så lang batteritid (20 timer mot 8 med 110)
 • har ekstremt mange tilpasningsmuligheter

Ved å kjøpe 110 får du en klokke som…

 • er ekstremt enkel i bruk
 • måler det mest relevante (tid, hastighet, distanse, puls)
 • kan brukes til løping, sykling, langrenn, og andre utendørsaktiviteter
 • lett kan kobles til analyseverktøy på PC


Konklusjon


Utøvere som har et behov for å måle mye forskjellige verdier, tilpasse visninger eller bruke diverse tilbehør vil nok ha mest glede av Forerunner 310XT eller 405. Hvis du er en slik utøver kan du føle at 110 kommer til kort. Er du derimot på jakt etter din første pulsklokke eller ønsker å oppgradere din nåværende klokke, og foretrekker «keep it simple» uten unødvendig dilldall, så vil du bli veldig positivt overrasket over hvor mye treningsklokke det egentlig er i Forerunner 110.

Kommentarer

11 Comments

 • Raskall sier:

  Jeg har et annet lite tips for budsjettvariant av GPS-«pulsklokke». Dette skal jeg realisere i løpet av en uke eller to:

  Endomondo er en community-basert gratistjeneste. Her kan man laste ned en app til telefonen sin (de støtter MANGE telefoner). Jeg har en Android-telefon. Telefonen registrerer turene og laster dem automatisk opp til http://www.endomondo.com.

  Og så til rosinen i pølsa: Zephyr hxm Bluetooth. Dette er et pulsbelte som koster €89 som kobler seg opp til telefonen på bluetooth. Dermed har man telefonen som pulsmåler og gps-tracker. På telefonen kan man også legge inn vekt, alder, osv pluss at man kan velge hvilken aktivitet man skal utføre. Endomondo regner da også ut hvor mange kalorier man forbrenner ut fra både aktivitet, hastighet, puls, høydemeter osv.

  En telefon har gjerne alle og den eneste investeringen man da får er pulsbeltet til bare €89.

  Telefonen kan også med stemme fortelle hvilket pace man holder, hvor lenge man har trent og hvor lang tid man kommer til å bruke på sin forhåndsdefinerte distanse i nåværende tempo.

  Når jeg får beltet og har testet det som kommer jeg til å skrive en omtale i bloggen min. 🙂

  Telefonen har jeg forøvrig i et armbelte.

 • Anonymous sier:

  Det du skriver om batteritid,»har over dobbelt så lang batteritid (20 timer mot 8 med 110)»

  Kun 8 og 20 TIMER batteritid? Er ikke det ekstremt lite, eller har jeg gått glipp av noe vesentlig her…?

 • Sykkelerik sier:

  @Raskall: Kult om du legger til en link til testen din når du kommer så langt!

  @Anonym: Det stemmer at det er 8 og 20 timer batteritid. Man må lade klokka; med 110 gjøres det når man kobler til PC, mens med 310XT er det egen kabel som enten kan ta strøm fra strømnettet eller fra PC. Sjeldent at én treningsøkt er så mye lengre enn det batteritiden tillater… 🙂

 • Anonymous sier:

  Da skjønner jeg 🙂 Er nemlig vant til å ha ei polarklokke hengende på armen døgnet rundt, trening eller ikke trening. Aldri hørt om at man må lade ei klokke før, men så er de jo også helt annerledes enn hva jeg er vant til med gamle polar’en min.
  Men det høres nå ikke helt praktisk ut. Kjipt hvis man glømmer det og skal på trening :/

 • Sykkelerik sier:

  @Anonym: Enig, litt annerledes enn Polar, men man blir vant med å huske å lade klokka jevnlig. Har faktisk gått tom for batteri to ganger bare (med Garmin Edge 705) under Jotunheimen Rundt og L’Etape du Tour (som tok henholdsvis 18 og 12 timer). Så det er ikke noe big issue egentlig, såfremt man er bevisst på det. 🙂

 • trond sier:

  Interrsant artikkel! Har forerunner 110 og er veldig fornøyd med den. Hadde tidligere polar RS300, men brukte aldri tilleggsfunksjonene. Var keen på en GPS klokke med enkle funksjoner, og da var garmin forerunner 110 et enkelt valg. Synes at garmin connect er helt topp!

  Anonym: Batterilevetid. Garmin forerunner 110 har en batterilevetid på 8 t når gps er tilkoblet. Er den ikke tilkoblet er levetiden ca 20 dager. Trener du 1 t om dagen er levetiden ca en uke. Er litt som en mobiltelefon – det vises et batteri på displayet som viser hvor mye det er igjen.

  Bruker klokken som et vanlig ur jeg også. Folk på gata synes det er en tøff klokke.

 • Kjell A sier:

  Ladet min Forerunner torsdag før Birken ifjor. PÅ med pulsbeltet før start Fredagsbirken, på med klokka for å finne sattelittene. Men nei, tomt for batteri gitt.
  Oppladbare klokker er noe forferdelig tull.

 • Sykkelerik sier:

  @Kjell A: For en snål uflaks du hadde?! Jeg har opplevd at klokka kan være treg med å ta inn satelitter, at signalet faller ut (gjorde det delvis med FR310XT i Jotunheimen Rundt, på vei ut av Lærdal), og at batteriet dør etter mange timers bruk… Foreslår at du sjekker med Garmin/Belanor.

 • Ståle sier:

  Har en 310xt selv er strålende fornøyd, tross litt tull med pulsbeltet. Men det er i orden nå. Nå er det mulighet for at min samboer blir eier av en Forerunner 110 😉 Vi får se ! Fin artikkel.

 • Anonymous sier:

  Hei.
  Hva skjer egentlig hvis batteriet går tomt. Blir all data borte fra treningsøkten?
  Har meldt meg på styrkeprøven Lhmr-Oslo, og vil så gjerne bruke klokken for å se på resultatene mine. Flott artikkel 🙂

  Kristin

 • […] og friluftsklokka Fenix2, og det passet perfekt å kjøpe den da min nesten fire år gamle Forerunner 310XT begynte å bli veldig sliten: Den ble kjøpt inn og har nå fått kjørt seg i flere […]