humorkonkurranseritt

Utstyrshysteri?

Dagens Næringsliv har hver torsdag en spalte de kaller DN Aktiv, som fokuserer på trening og sports-relaterte temaer. I DN Aktiv torsdag 26. august 2010 var det naturlig nok veldig fokus på Birkebeinerrittet, og på side 31 skrev de om rørleggermester Geir Kjær (50) fra Oslo som har valgt å bruke penger på sykkelutstyr (se nettutgaven på http://www.dn.no/dnaktiv/article1962801.ece).DN skal ha for at de hadde en ganske balansert dekning av Birken akkurat denne torsdagen. Likevel, jeg tror flere enn jeg ville satt pris på et mer nyansert bilde av realiteten når det gjelder utstyrshysteriet. For det første: Det virker som man selger flere aviser om man skriver om hvor dyrt utstyr man KAN kjøpe seg enn om man skulle skrive om idrettenes helsegevinster (gjerne med reelle eksempler), om hvordan næringslivet kan tjene på aktive ansatte, på hvordan idretts-Norge blomstrer, og så videre. Er vi virkelig mer interesserte i å lese om tilfeldige personer som dyrker sin interesse enn å lese om hvordan 20.000 Birken-deltakere kanskje lever et sunnere liv enn de fleste?For det andre: Man får virkelig inntrykk av at Birken-deltakere er rike og vellykkede, og hvor utrolig flott og dyrt utstyr som kjøpes av deltakerne. De fleste som driver med idrett på et eller annet konkurransenivå har investert nok tid og følelser til at lommeboka gjerne følger med også – uten at det betyr at man må ha en sykkel på nivå med proffene til godt over 50.000 kroner. Dessuten er Birken for alle, og deltakerne er fra alle samfunnslag. Dette skrev jeg også om før Birkebeinerrennet i år, klikk her.

For det tredje, man får inntrykk av at syklister utmerker seg i bruk av penger på utstyr. Selvfølgelig bruker man penger på en interesse hvis det er nødvendig, det være seg om man er hobby-fotograf, seiler, reisegal, eller syklist. Ta for eksempel en festløve som fester to ganger i måneden, og bruker 1.500 kroner per fest (som ikke er så mye): Vedkommende bruker da cirka 36.000 kroner årlig bare på fest – et beløp som lett overstiger den årlige kostnaden av å ha en konkurransesykkel. For å illustrere dette har jeg “lånt” DN Aktiv-malen for et intervju med en vinsmaker, en motekonge, en lydentusiast, og en rusmisbruker…

Og bare så det er sagt: Det er fritt frem for alle å bruke så mye penger de har råd til på det de vil. Har man råd til å ha sykler til en kvart million kroner uten at det går utover familie og andre forpliktelser, så hvorfor ikke? De fleste har gjort seg fortjent til sin formue og står fritt til å forvalte den etter eget ønske.

Vinkjenneren

– Mange er mye verre enn meg, sier Ola Dunk (40), som ser frem til festkveld med champagne til 67.000 kroner.

– Jeg er nok litt glad i champagne, men det finnes folk som er verre enn meg, sier ingeniøren Ola Dunk (40) fra Asker.

Freag kveld skal han på champagnefest for 18. gang i år, noe som betyr at han har vært på fest annenhver fredag i år. Beste champagne-kule så langt var i sommer da han fikk i seg fem flasker Dom Perignon før han måtte pumpes på legevakta.

– Hvis det blir hyggelig atmosfære, satser jeg på å bli gladbrisen, sier Ola Dunk. Og for å komme i rett stemning, er det importert en kasse eksklusiv vin fra Frankrike.

– Jeg har skaffet meg noen flasker Krug Clos D’Ambonnay fra 1995 til 67.000 kroner. Og det er jeg veldig fornøyd med! Men jeg blir nok ikke mer glabrisen med denne champagnen, det er alkoholen som gjør jobben, bemerker Dunk.

Det hindrer ham likevel ikke i å kjøpe rådyre vinflasker:
– Jeg er egentlig mest opptatt av rødvin, og har en samling med vin til en verdi av 180.000 kroner i kjelleren. Kall det en livsstil, man bruker penger på det man er interessert i – og for meg er det vin, sier Ola Dunk, som drikker flere flasker i uken.

– Er vinhysteriet større i dag?
– Vinen spiller en rolle, men ja, jeg synes det er overdrevent hysteri. Men så handler det jo også om at dyr vin stort sett har bedre kvalitet og smak. For meg er det viktig å ha det ordentlig, sier han.

Moteslaven

– Mange er mye verre enn meg, sier Kim Remi (35), som ser frem til moteoppvisningen i sin nye italienske dress til 67.000 kroner.

– Jeg er nok litt glad i klær, men det finnes folk som er verre enn meg, sier interiørarkitekten Kim Remi (35) fra Bergen.

Fredag kveld skal han på den årlige moteoppvisningen i Paris, den 18. på rad. Beste moteoppvisning var i 2003 da Paris Hilton kommenterte slipset hans.

– Hvis det blir lange øyne på oppvisningen, satser jeg på å få ekstra oppmerksomhet, sier Kim Remi. Og for å bli lagt merke til, er en råflott dress bestilt.

– Jeg har bestilt en skreddersydd dress fra Dolce & Gabbana til kr 67.000. Og det er jeg veldig fornøyd med. Men jeg får nok ikke mer oppmerksomhet med denne dressen, det er kroppen inni som gjør jobben, bemerker Kim Remi.

Det hindrer ham likevel ikke i å omsette formuen sin i designerklær:
– Jeg er egentlig mest opptatt av dresser, og har en samling med dresser til en verdi av 180.000 kroner i garderoben. Kall det gjerne en livsstil, man bruker penger på det man er interessert i – og for meg er det dresser, sier Kim Remi, som skifter klær flere ganger daglig.

– Er kleshysteriet større i dag?
– Klærne spiller en rolle, men ja, jeg synes det er overdrevent hysteri. Men så handler det jo også om at dyre klær stort sett har bedre kvalitet og snitt. For meg er det viktig å ha det ordentlig, sier han.

Hifi-entusiasten

– Mange er mye verre enn meg, sier Roger Lydersen (39), som gleder seg til filmkveld med gutta med nye høytalere til 67.000 kroner.

– Jeg er nok litt glad i lyd, men det finnes folk som er verre enn meg, sier IT-konsulenten Roger Lydersen (39) fra Hamar.

Lørdag kveld inviterer han til den årlige filmkvelden hos seg selv, den 18. på rad. Beste filmkveld var i fjor da de rakk gjennom Lord of the Rings- og The Matrix-triologiene på én samling.

– Hvis lydkvaliteten blir bra nok, satser jeg på Gudfaren- og Star Wars-triologiene, sier Roger Lydersen. Og for få til det, er det innkjøpt noen nye vidundere.

– Jeg har skaffet meg et flunkende nytt hjemmekino-anlegg fra Bowers & Wilkins til 67.000 kroner. Og det er jeg veldig fornøyd med. Men jeg får nok ikke bedre lyd av disse høytalerne, det er vår egen hørsel som gjør jobben, bemerker Roger Lydersen.

Det hindrer ham likevel ikke i å kjøpe rådyre lydanlegg:
– Jeg er egentlig mest opptatt av bilanlegg, og har et høytaleranlegg til en verdi av 180.000 kroner i Volvo’en. Kall det gjerne en livsstil, man bruker penger på det man er interessert i – og for meg er det lyd, sier Roger Lydersen, som nylig har spylt ørene på legevakta.

– Er lydhysteriet større i dag?
– Høytalerne spiller en rolle, men ja, jeg synes det er overdrevent hysteri. Men så handler det jo også om at dyre høytalere stort sett har bedre kvalitet og lyd. For meg er det viktig å ha det ordentlig, sier han.

Rusmisbrukeren

– Mange er mye verre enn meg, sier Kjetil Knark (24), som gleder seg til å snorte med vennene sine med kokain til 67.000 kroner.

– Jeg er nok litt glad i å bli rusa, men det finnes folk som er verre enn meg, sier den selvstendige næringsdrivende Kjetil Knark (24) fra Oslo.

Lørdag kveld skal han på fest på et hemmelig sted i hovedstaden, den 18. lørdagen på rad. Beste rus opplevde han på Ibiza da han var russ, og klarte å gå en hel uke uten å være nykter.

– Hvis ikke snuten kommer, satser jeg på å gå et helt døgn uten å komme ned, sier Kjetil Knark. Og for å få til det, er det kjøpt inn rikelig med høykvalitetspulver.

– Jeg har skaffet meg en pålitelig kilde utenlands, og fikk en sending til 67.000 kroner. Og det er jeg veldig fornøyd med. Men jeg får nok ikke bedre rus av denne kokainen, det er villighet til å stimulere sansene som gjør jobben, bemerker Kjetil Knark.

Det hindrer ham likevel ikke i å investere i rådyrt drivhus:
– Jeg dyrker opium og marijuana, og har et kamuflert drivhusanlegg til en verdi av 180.000 kroner utenfor byen. Kall det gjerne en livsstil, man bruker penger på det man er interessert i – og for meg er det rus, sier Kjetil Knark, som er høy minst fem ganger i uka.

– Er rushysteriet større i dag?
– Rusen spiller en rolle, men ja, jeg synes det er overdrevent hysteri. Men så handler det jo også om at dyre rusmidler stort sett har bedre kvalitet og mindre sjanse for å få en “bad trip”. For meg er det viktig å ha det ordentlig, sier han.

Kommentarer

One Comment

  • Mia sier:

    Morsomt innlegg! Jeg er enig med at det er mye utstyrthysteri blandt nyfrelste mosjonister. Selv bruker jeg mye penger på gode løpesko, og en litt fancy pulsklokke, men ellers ikke mye på dyre sportstightser osv..