utstyrwattmåler

Stor test: Polar Look Keo Power-pedaler

Denne artikkelen kom opprinnelig på trykk i Kondis nr. 6 august 2013. 

Wattmålere blir stadig mer utbredt, spesielt blant landeveissyklister, og etter hvert som markedet vokser, kommer også nye aktører til. Polar og Look er fjerdemann til festen, etter SRM, Quarq og CycleOps PowerTap har hatt markedet for seg selv i noen år.


Produkt og priser

 

For å ta i bruk løsningen fra Polar og Look behøver du pedalsettet, samt en sykkelcomputer fra Polar. Polar Look Keo Power-pakken koster 13.999 kroner, og inkluderer pedaler og cleats. I tillegg behøver du enten Polar CS500 eller CS600, som koster henholdsvis 2.599 og 2.999 kroner. Ønsker du GPS-sporing behøver du også en G5 GPS-sensor som koster 1.199 kroner (som kun fungerer med CS600).

 
Har du en CS500 eller CS600 så slipper du altså unna med 13.998. Dersom du ikke har en de to Polar-computerne fra før må du minst ut med 16.598 kroner for pedaler og CS500, men helst bør du ha CS600, slik at prisen blir 16.998 kroner uten GPS eller 18.197 kroner med GPS. (Polar Look Keo fungerer kun med CS500 og CS600, men ikke med de øvrige klokkene fra Polar.)
 
Wattmålere er dyr moro, så det er greit å vite litt om de kjente alternativene: SRM, Quarq og PowerTap. Samtlige bruker ANT+-teknologien og er dermed kompatible med blant annet Garmin-computere. Polar og Look satser på en annen teknologi, WIND, og kan derfor ikke brukes i samband med andre wattmålere.

 

Den krankbaserte SRM-wattmåleren – som benyttes av de fleste proffrytterne – er det flotteste du kan kjøpe innen wattmåling og koster deretter. På Bikeshop.no ligger prisene fra cirka 20.000 til 40.000 kroner. Quarq, som også er krankbasert, er en del rimeligere enn SRM; deres varianter ligger på 13-15.000 kroner hos Bikeshop.no. Fordelen med krankbaserte wattmålere er at du står fritt til å velge hjulsett og pedaler. Den eneste navbaserte wattmåleren er PowerTap fra CycleOps. Du kan velge mellom å kjøpe kun navet og bygge om ditt eget hjulsett, eller kjøpe et komplett hjulsett med PowerTap. Kun navet koster cirka 6.500 kroner hos Bikeshop.no, og eiker, kassett, hjulsett og arbeid kommer i tillegg. Komplette hjulsett koster fra cirka 7.100 til 18.000 kroner uten kassett. Fordelen med navbasert wattmåler er at du enkelt kan bytte mellom sykler, og PowerTap er relativt rimelig.

 

For å komme i gang behøver man altså en wattmåler, en sykkelcomputer og et par pedaler. For å sammenlikne totalpriser mellom Polar og alternativene, fra billigst til dyrest (priser fra Bikeshop.no):
1. PowerTap-hjulsett + Garmin Edge 500 + Look Keo + Shimano Ultegra kassett: Fra 10.200 kroner.
2. Quarq-krank + Garmin Edge 500 + Look Keo: Fra 15.600 kroner.
3. Polar Look Keo Power + CS600: 17.000 kroner (18.100 kroner med GPS).
4. SRM + Garmin Edge 500 + Look Keo: Fra 22.600 kroner.
 
Alt du trenger utenom sykkelcomputer er å finne i esken.
 


Test og funn

 
Oppsett
 
I esken medfølger alt som behøves for å komme i gang med pedalene. Oppsettet er forholdsvis enkelt og tar ikke mer enn en halvtime: Pedalene skrus på krankarmene med to medfølgende umbrakonøkler, wattsensorene festes på innsiden av pedalene og de sikres med strips. Så stiller man inn krankarmlengde. Deretter må man feste en magnet og magnetsensor på eike og gaffel, samt montere computerfeste til styret. Hver gang man skal ut på tur må man slå på wattmålingen ved å trykke på en knapp på venstre pedal, og så er det tut og kjør.
 
Alt i alt er oppsett og praktisk bruk upåklagelig: Polar og Look har laget et pedalsystem som fungerer akkurat slik det burde både med hensyn til oppsett og drift.
 
Det er en del ting som skal på plass for å ta i bruk pedalene, men innen 30 minutter bør du være i mål.
 

 

Treningsverktøy under trening
 
Skal man bruke wattmåleren så må man ha enten CS500 eller CS600. Den store forskjellen mellom CS500 og CS600 er at CS500 ikke kan måle hvordan wattproduksjonen er fordelt mellom høyre og venstre bein, men det klarer CS600, samt at kun CS600 kan brukes i samband med GPS-sensor. Jeg brukte CS500, og kan dermed kun uttale meg med tanke på den. Designet er litt spesielt, men det er noe man kan leve med. Skjermen er stor og tydelig, hver side viser fire forskjellige typer data, og det er enkelt å bla mellom sidene ved å klemme på sidene av computeren. CS500 støtter åtte sider med fire verdier per side, men totalt kan man velge mellom 26 forskjellige verdier, hvorav kun tre er relatert til watt (kraft, kraft gjennomsnitt, kraft maks).
 
Selv om CS500 kan vise mye data så mangler den rikdommen og fleksibiliteten som man finner fra Garmin Edge, hvor man kan vise opptil 10 datafelter per side, og kan diske opp med fem sider. Antall dataverdier man kan velge mellom er 94, hvorav 24 er relatert til watt.
 
Polars computere dekker det grunnleggende behovet, men for mer avanserte brukere – som de med wattmålere ofte er – blir CS500 og CS600 for enkelt. Polar kunne løst dette enten ved å lansere en betydelig bedre sykkelcomputer eller ved å velge ANT+ slik at man kan koble pedalene til sin foretrukne sykkelcomputer (eller helst begge deler).
 
Sensorene festes på innsiden av krankarmene (til særs observante lesere: på bildet har jeg høyre sensor på venstre krankarm – denne feilen ble korrigert etter bildene ble tatt).
 

 

Analysemuligheter etter trening
 
Polar har to forskjellige treningsdagbøker: Den web-baserte PolarPersonalTrainer.com og den tradisjonelle Polar Pro Trainer 5 (PPT5), som man installerer på PC og som ikke gir online tilgang.
Den web-baserte treningsdagboka til Polar har begrensede analysemuligheter, og har et godt stykke å gå før det er et fullverdig alternativ til de online variantene Garmin Connect eller Strava, men de enklere behovene dekkes greit. Merkelig nok er det er ingen automatisk samhandling mellom PPT5 og polarpersonaltrainer.com, slik at treningsfiler som havner i den ene dagboka vil ikke automatisk være tilgjengelig i den andre dagboka. 
 
Ønsker du å gjøre grundigere analyser av treningsøkta di – som gjerne er tilfelle når du måler watt – så er du avhengig av PPT5 eller en treningsdagbok fra en tredjepart (feks WKO+), og for å gjøre det må du ha .hrm-fila fra treningsøkta tilgjengelig på harddisken din.
 
CS600 kan enkelt overføre filer til begge treningsdagbøkene til Polar, og du får dermed .hrm-fila tilgjengelig på harddisk for videreforedling i en annen treningsdagbok.
 
CS500, derimot, lar deg kun overføre til den web-baserte treningsdagboka, så om du ønsker å få tak i .hrm-fila herfra må du eksportere den ved bruk av et eget verktøy. Selv om dette er en løsning som fungerer så er den ikke spesielt brukervennlig, og bærer preg av at Polar leverer noe ufullstendig.
Merk også at dersom man velger å bruke en GPS-enhet i tillegg så vil én treningsøkt få to filer (.hrm og .gpx), og skal disse flyttes over til for eksempel Strava så må filene slås sammen til én .gpx- eller .tcx-fil først. Dette kan gjøres med tredjepartsløsninger, men det er betydelig mer tunggrodd enn bare å koble sykkelcomputeren til PC og overføre filer ved ett tastetrykk.
 
Polar kunne løst mye ved å velge et filformat som støttes av flere treningsdagbøker, slik at man ikke er bundet til Polars løsninger, samt at de burde laget en enklere måte å få data eksportert fra sykkelcomputeren (gjelder spesielt for CS500). Dessuten bør Polar på sikt ta stilling til hvorvidt de ønsker å satse på treningsdagbøker eller overlate det til andre, for hverken PolarPersonalTrainer.com eller PPT5 holder mål i 2013.
 
Jeg benyttet en Polar CS500 sammen med pedalene. Her ved siden av en Garmin Edge 810.
 

 

Nøyaktighet
Å måle nøyaktigheten er dessverre veldig komplisert; dataene registreres på ulike måter, med ulike tidsintervaller, i forskjellige computere, og er gjenstand for forskjeller i kalibrering, påvirkes forskjellig av temperatur og klima, og så videre. Analyser av forskjeller mellom Polar Look Keo-pedalene og andre wattmålere er derfor ikke inkludert i denne artikkelen.


Konklusjon

 
Wattmåler i pedalene er kanskje den smarteste løsningen i teorien; det er enkelt å bytte mellom sykler, og man er ikke låst til ett hjulsett. Dessuten er Look-pedaler utmerkede. Selve wattmålingene virker å være gode, så ingeniørene hos Look og Polar har gjort en god jobb når det gjelder pedalene i seg selv.
 
Dessverre virker produktet halvferdig og burde ikke vært sluppet ut av utviklingsavdelingen før en del grunnleggende ting hadde blitt tatt hånd om. Dersom Polar ønsker å gjøre pedalene til en suksess, så burde produktsjefen ta tak i følgende:
 
1. Forkaste WIND og heller bruke ANT+ slik at man ikke er låst til Polars computere.
2. Lage en komplett sykkelcomputer, helst inkludert GPS.
3. Lagre treningsøkter i .tcx- eller .gpx-format slik at man kan overføre data til flere typer treningsdagbøker, evt lage en velfungerende eksportmulighet i PPT5 eller polarpersonaltrainer.com.
4. Lag én treningsdagbok, ikke to forskjellige dagbøker som i tillegg ikke kan snakke sammen.
 
Produktet til Polar og Look har kjempepotensiale, men inntil Polar fikser punktene over, er alternativene fra SRM, Quarq og PowerTap bedre.

Kommentarer