rittterminliste

Guide til landeveisritt på Østlandet 2014 – del 1 av 7 (introduksjon)

Jeg har gått gjennom terminlista for landeveisritt i 2014 for å planlegge årets sesong. Det som slo meg er at ved siden av de store, kjente rittene så er det mye annet som virker vel så spennende, men som ikke er spesielt kjente. For å gjøre noen kloke valg så gikk jeg derfor grundig til verks.


Totalt fant jeg 42 ritt som arrangeres mellom søndag 6. april og søndag 14. september 2014, det vil si at det er cirka to ritt ukentlig i de 23 ukene sesongen varer.


Jeg har tatt for meg ritt per måned og uke med tanke på hvilke ritt man kan velge mellom, lagt til litt ekstra info som lengde, type ritt, pris, arrangør, eventuelle egne erfaringer og så videre. Når det gjelder tips om rittene har jeg basert meg på egne erfaringer, input fra andre, og tilfeldig informasjon jeg har kommet over i diskusjonsfora og andre blogger.


Angående hvilke syklister rittene passer til så har jeg følgende kategorier:
1) Nybegynnerne (de som stiller med hårete bein og Kvikk Lunsj på baklomma)
2) Lagsyklistene (Rye, BOC, osv.)
3) De aggressive syklistene (som liker fellesstarter, brudd og spurt)
4) Fjellgeitene (som synes Michael Rasmussen er snasen)
5) Seigskinnene (sier seg selv)


Jeg har brukt en kombinasjon av NCFs terminliste, klubbenes nettsider, Strava og Veloviewer for å finne informasjon om løypene, og jeg brukte Merida Rittranking for å se antall deltakere som gjennomførte i 2013. Jeg har også lagt inn info som hentes fra Strava om hvert segment.


Merk at jeg har hovedvekt på Østlandet, så ritt fra andre steder i Norge er kun sporadisk omtalt. Oversikten mangler også helt sikkert en hel drøss med mindre ritt på Østlandet som helt sikkert fortjener omtale – så hvis du savner omtale så legg igjen en kommentar eller send meg en mail på nordlie@gmail.com, så legger jeg det til i oversikten! Vær også obs på at det kan være feil når det gjelder datoer, priser, og andre detaljer.


Landeveisritt 2014 –


De neste seks dagene kommer de neste seks delene av guiden – én del med omtale av alle ritt per måned:


April (4 stk): Stjernetråkken (6. april), Ronde van Berg (12. april), Bukkene Bruse (26. april) og Smaalane Rundt (27. april). Klikk her for omtale per ritt (del 1 – publiseres mandag 3. mars).


Mai (13 stk): Enebakk Rundt (1. mai), Norsjø Rundt (1. mai), Østfold 3-dagers (2.-4. mai), JH-Rittet (4. mai), Karidalen Rittet (10. mai), Baglerrunden/Superbaglerrunden (11. mai), Ceresrittet/Romeriket Rundt (11. mai), Nordmarka Rundt (18. mai), Vestfold Rundt (25. mai), Hamarrittet (25. mai), Askerrunden (29. mai), Randsfjorden Rundt (31. mai) og Bergen-Voss (31. mai). Klikk her for omtale per ritt (del 2 – publiseres tirsdag 4. mars).


Juni (12 stk): Hurdalsjøen Rundt (1. juni), Telemark Tours standard og Hardhausen (7. juni), Mjøsa Rundt kort og lang (8. juni), Nibberittet (8. juni), Sandefjord Tour (9. juni), Landeveisbirken (14. juni), Tyrifjorden Rundt (15. juni) og Trondheim/Dombås/Lillehammer-Oslo (28. juni). Klikk her for omtale per ritt (del 3 – publiseres onsdag 5. mars).


Juli (5 stk): Jotunheimen Rundt (4. juli), Sognefjellrittet (5. juli), Odda-Bø (5. juli), Tour de Hallingdal (etapperitt fra 9. juli) og Viking Tour (etapperitt fra 19. juli). Klikk her for omtale per ritt (del 4 – publiseres torsdag 6. mars).


August (6 stk): Gjerstad Rundt (10. august), Øyeren Rundt (10. august), Kalas Rekord Mila (14. august), Follorittet (17. august), Voss-Geilo (23. august) og Kråketråkken (24. august). Klikk her for omtale per ritt (del 5 – publiseres fredag 7. mars).


September (4 stk): Froland Rundt (7. september), Ullensaker Rundt (7. september), Femsjøen Rundt (14. september) og Høsttråkken (14. september). Klikk her for omtale per ritt (del 6- publiseres lørdag 8. mars).


Statistikk om landeveisritt


Deltakelse


I fjor var det totalt var det nesten 23.000 deltakere som kom i mål i de 42 utvalgte landeveisrittene. Hvis man antar at disse 42 rittene er representative for landeveisritt i Norge så har antall rittdeltakere i landevei økt med 1.500 deltakere mot 2012 og 21% siden 2010 – altså en stabil årlig vekst på 7%.


Ser man på et utvalg terrengsykkel (Trysilrittet, Terrengsykkelrittet, Grenserittet, Hedmarksvidda Rundt, Birkebeinerrittet, Farrisrunden, Raumerrittet og Farrisrunden) så ser man et annet bilde: Negativ vekst på 1-2% årlig. På en annen side, de største terrengsykkelrittene er enormt mye større enn de største landeveisrittene; feks har Birkebeinerrittet over 17.000 deltakere, mens Bergen-Voss, som er det største landeveisrittet, er kun ¼ så stort med sine 4.000 deltakere. Uansett, landeveisritt vokser fortsatt både i utvalg og deltakere!


Veksten i deltakere i fjor på 1.500 kom som følge av at 19 ritt tiltrakk 2.700 flere deltakere i 2013 enn i 2012, mens 21 ritt opplevde en total nedgang på 1.200 deltakere.


Av vekstrittene står debutanten Voss-Geilo som stjernen: Rittet tiltrakk over 1.100 fullførte og dermed etablerer seg som et storritt. Randsfjorden Rundt og Enebakk Rundt er også blant de store rittene som fortsatt opplever solid vekst; begge hadde 230 flere deltakere i 2013 enn 2012. Østfold 3-dagers, Ronde Van Berg, og Smaalane Rundt hadde også en økning på over 100 deltakere hver i 2013.


På den andre siden var det bautaen Trondheim-Oslo som blødde flest deltakere; 342 færre i 2013 enn i 2012. I tillegg tapte også Ullensaker Rundt, Ceresrittet, Bergen-Voss, Baglerrunden, Nordmarka Rundt, Øyeren Rundt og Stjernetråkken alle minst 50 deltakere hver i forhold til året før.


Det kan altså virke som “klassikerne” taper litt terreng mot de mindre, lokale rittene? Uansett, det er positivt at det dukker opp mange nye ritt – så får det være en utfordring for de store og etablerte å skape lojale deltakere (Randsfjorden og Enebakk klarer tydeligvis det).


De 10 mest populære rittene tiltrakk seg 72% av alle deltakerne; det sier litt om hvor store de største er og hvor små resten er (merk at x-aksen er kuttet på 2.000 deltakere):



Priser og omsetning


Den gjennomsnittlige prisen per ritt varierer voldsomt; de billigste endagsrittene koster 250 kroner og de dyreste koster 1.500 kroner. Mange ritt tilbyr lavere pris jo tidligere ute du er med påmelding, og det opereres gjerne med etteranmeldingsgebyr på 100 kroner.


I tillegg kommer selvfølgelig lisenser – enten må du løse engangslisens som koster fra 150 kroner, eller så har du helårslisens. Prisen på helårslisens ligger rundt 5-600 kroner, så dersom du skal delta i færre enn fire ritt så kan det være billigere å kjøpe engangslisenser.



De 42 omtalte rittene omsatte totalt for cirka 14-15 millioner kroner i startkontingenter i fjor hvis man legger laveste pris og gjennomførte deltakere til grunn. Legger man til etteranmeldingsgebyrer og diverse mersalg så vil nok arrangørene ha omsatt for totalt 20 millioner kroner maksimalt. Uten at jeg vet helt sikkert så antar jeg at en betydelig sum forsvinner i tidtakningsutstyr, mat og drikke til matstasjoner og målgang, premier, og rigging av start/målområde.


Det er en veldig svak sammenheng, om noe, men det er en kuriositet at rittene med flest deltakere også er rittene som tar høyest pris.
De store og kjente rittene kjennetegnes av mange hundre deltakere, puljestart og lagtemposykling, og ofte litt stivere priser. Arrangørene er gjerne blant de større klubbene eller profesjonelle aktører. De mindre rittene, derimot, har sjeldent mer enn et par hundre deltakere, fellesstart (eller få puljer), edruelige priser og arrangører som virkelig gjør en hederlig innsats for å få ting til å klaffe. Kanskje i år er en anledning for deg til å gi breddeidretten en støtte hånd?

Uansett hvilke ritt du stiller opp å: Jeg håper denne guiden kan være til hjelp når du planlegger ritt for i år! Send meg gjerne tilbakemeldinger på nordlie@gmail.com – jeg vil gjerne høre om det er ting jeg har glemt eller bommet på!

Kommentarer