konkurranserittterminliste

Guide til landeveisritt på Østlandet 2014 – del 2 av 7 (april 2014)

Stjernetråkken (6. april), Ronde van Berg (12. april), Spinn Cup #1 (22. april), Bukkene Bruse (26. april) og Smaalane Rundt (27. april).
 
Sesongen starter gjerne med Stjernetråkken hver vår, og i år er ikke noe unntak.
Helga etter påsken er det to interessante ritt på Østlandet; ett i Grimstad på lørdag og ett i Sarpsborg på søndag. De som liker fellesstarter vil nok like best i Grimstad, mens lagtempo-tilhengere får det kanskje finest i Sarpsborg.

Uke 14 (31. mars – 6. april)

 

Stjernetråkken, søndag 6. april (link til rittets nettside)

 

60 km lang fellesstart i Fredrikstad, arrangert av Fredrikstad Sykkelklubb. Deltakelse koster 250 kroner + lisens. I fjor var det 300 deltakere som fullførte rittet, og vinnertiden var 1:22.

 

Løypa er ganske kort og kupert, men fordi det er årets første ritt for de fleste så blir det gjerne høy intensitet og bra trøkk fra første sekund med dertil tilhørende cowboysykling. Jeg deltok sist i 2010 og husker det som en positiv opplevelse (klikk link), og Martin Hoff skrev også en leseverdig oppsummering etter hans 3. plass fra 2011 (klikk link). Arrangørene gjør en god jobb, og dette er ofte en fin start på sesongen – særlig om værgudene er medvillige!

 

Tips: Vær obs på medsyklistene rundt deg og ikke slipp deg for langt ned i feltet; plutselig går bruddene.

 

Passer best for: Våryre (og aggressive) syklister.

 

 

Uke 15 (7. – 13. april)

 

Ronde van Berg, lørdag 12. april (link til rittets nettside)

 

103 km lang fellesstart i Stavern, arrangert av Nanset IF. Deltakelse koster 200 kroner + lisens. I fjor var det 150 som fullførte rittet, og vinnertiden var rundt 2:35-2:38.

 

Løypa består av tre lengre og fem kortere runder i en ganske kupert sløyfe utenfor Stavern – 1.300 høydemeter på 100 km er i alle fall krevende nok. Jeg har dessverre aldri deltatt selv, men det frister med en tur til Stavern for å sjekke trøkket – særlig etter å ha sett bildene fra i fjor på Martin Hoffs blogg (klikk link). Jungetelegrafen bekrefter i alle fall at nivået på rittet er høyt. Påsken begynner samme helg, så dette kan jo være en god måte å innlede ferien på?

 

Tips: Ifølge diskusjonsforumet på Terrengsykkel (klikk link) så er rittet for viderekommende, og man må regne med vind i tillegg til kneikene og hard kjøring i front.

 

Passer best for: Aggressive syklister.

 

Den lange runden (som ble syklet tre ganger i fjor):

 

Uke 16 (14. – 20. april)

 

Påskeferie – ingen ritt.

 

Uke 17 (21. – 27. april)

 

Spinn Cup #1 av 10, tirsdag 22. april (link til rittets nettside)

 

Etappe #1: Tirsdag 22. april – fellesstart i Rødbøl.

Spinn Cup er et ritt bestående av 10 etapper spredd utover sesongen fra tirsdag 22. april til tirsdag 16. september, og er arrangert av Sandefjord SK sammen med andre klubber i Vestfold. De 10 etappene er varierte: Fem fellesstarter, fire tempoer, én bakketempo og ett gateritt. Mye likt til i fjor, men det vil visstnok komme noen endringer. I alle tilfeller, rittene skjer på tirsdags ettermiddager på forskjellige steder i Vestfold. Deltakelse koster 750 kroner + lisens om man har tenkt å delta i alle, eller så kan man delta i enkeltetapper til 200 kroner + lisens per etappe.

 

I fjor lå antall gjennomførende deltakere per etappe på mellom 30 og 60 stykk. Utfra deltakerlisten, resultatene/tidene, og antall deltakere så ser dette ut til å være et flott opplegg som mange ville hatt moro av å prøve! Og ettersom det går på kveldstid på hverdager så kan det være en god erstatning til vanlig klubbtrening.

 

Martin Hoff har heldigvis delt litt av sine erfaringer fra denne cup’en, så hans artikler er verdt å lese om deltakelse frister (rapport fra 3. plass i etappe #1bilder fra etappe #5 og bilder fra etappe #6).

 

 

Bukkene Bruse, lørdag 26. april (link til rittets nettside)

 

89 km lang fellesstart i Grimstad, arrangert av Grimstad SK. Jeg tipper at deltakelse koster rundt 300 kroner + lisens (nettsidene deres er ikke oppdatert). I fjor var det 300 som fullførte rittet, og vinnertiden var 2:09.

 

Jeg har ikke syklet selv, men løypa ser ut til å være lite kupert med sine to stigninger og nesten fire mil med nedoverbakke mot mål. Med en snittfart på 42 km/t for vinnerne så er det rimelig å tro at de to kneikene er skiller menn fra mus, og at det blir kjørt aggressivt med en del bruddforsøk. Martin Hoff deltok i fjor og ga arrangørene særs god omtale, så rittopplevelsen blir i hvert fall ikke besudlet av dårlig organisering (klikk link).  

 

Tips: Ligg foran fra kirken og inn, så har du gode sjans (jf. kommentar fra Martin Hoffs blogg).

 

Passer best for: Aggressive syklister.

 

 

Smaalane Rundt, søndag 27. april (link til rittets nettside)

 

88 km lang fellesstart og lagtempo i Sarpsborg, arrangert av Smaalenene Sykkelklubb. Pris på deltakelse er ukjent pga feil på nettsiden, men jeg tipper et sted rundt 300 kroner + lisens. Merk at det ikke er mulig å etteranmelde seg. I fjor var det 150 som fullførte rittet, og vinnertiden var 2:31.

 

Jeg har heller ikke syklet dette rittet, men utfra løypeprofilen så ser det ut som en ganske rask løype i litt kupert terreng i Østfold – med en frisk, liten motbakke til avslutning. Både basert på arrangørenes presentasjon av rittet og deltakerne virker dette rittet å appellere mest til de som liker å sykle lagtempo, men det er hyggelige pengepremier til topp tre i alle klasser.

 

Tips: Basert på hva jeg ser på diskusjonsforumet på Terrengsykkel (klikk link) så bør man være obs på at asfalten kan være dårlig i partier. Det er kanskje opplagt, men på så korte ritt er det heller ikke matstasjoner.

 

Passer best for: Lagsyklister.

 

Kommentarer