konkurranserittterminliste

Guide til landeveisritt på Østlandet 2014 – del 4 av 7 (juni 2014)

Hurdalsjøen Rundt (1. juni), Spinn Cup #5 (3. juni), Telemark Tours standard og Hardhausen (7. juni), Mjøsa Rundt kort og lang (8. juni), Nibberittet (8. juni), Sandefjord Tour (9. juni), Landeveisbirken (14. juni), Tyrifjorden Rundt (15. juni), Spinn Cup #6 (17. juni) og Trondheim/Dombås/Lillehammer-Oslo (28. juni).

For mange landeveissyklsiter er juni klimakset med Styrkeprøven. Det er imidlertid mange, mange andre flotte ritt som fortjener å være et A-mål for enhver syklist.

 

For terrengsyklister er Raumerrittet (lørdag 7. juni), Farrisrunden (lørdag 14. juni) og Østmarkrittet (søndag 22. juni) verdt å notere seg.


Uke 23 (2. – 8. juni)


Spinn Cup #5 av 10, tirsdag 3. juni (link til rittets nettside)

 

Etappe #5: Tirsdag 3. juni – fellesstart i Andebu.

Spinn Cup er et ritt bestående av 10 etapper spredd utover sesongen fra tirsdag 22. april til tirsdag 16. september, og er arrangert av Sandefjord SK sammen med andre klubber i Vestfold. De 10 etappene er varierte: Fem fellesstarter, fire tempoer, én bakketempo og ett gateritt. Mye likt til i fjor, men det vil visstnok komme noen endringer. I alle tilfeller, rittene skjer på tirsdags ettermiddager på forskjellige steder i Vestfold. Deltakelse koster 750 kroner + lisens om man har tenkt å delta i alle, eller så kan man delta i enkeltetapper til 200 kroner + lisens per etappe.

 

I fjor lå antall gjennomførende deltakere per etappe på mellom 30 og 60 stykk. Utfra deltakerlisten, resultatene/tidene, og antall deltakere så ser dette ut til å være et flott opplegg som mange ville hatt moro av å prøve! Og ettersom det går på kveldstid på hverdager så kan det være en god erstatning til vanlig klubbtrening.

 

Martin Hoff har heldigvis delt litt av sine erfaringer fra denne cup’en, så hans artikler er verdt å lese om deltakelse frister (rapport fra 3. plass i etappe #1bilder fra etappe #5 og bilder fra etappe #6).

 

Telemark Tours (standard), lørdag 7. juni (link til rittets nettside)

 

130 km pulje-/fellesstart i Skien, arrangert av Grenland Sykkelklubb. Deltakelse koster 350 kroner + lisens. fjor hadde rittet 300 gjennomførende deltakere, og vinnergruppen i fjor fullførte på sterke 3:36.

 

Jeg visste faktisk ikke om dette rittet før jeg tilfeldigvis kom over det på nett i vinter. Løypa er kupert og med noen fine stigninger i pene omgivelser, så det lover bra. Martin Hoff deltok i fjor og tok 2. plass, og skrøt uhemmet av arrangørene og den gode stemningen, så jeg tar ham på ordet at dette er et bra ritt (klikk link for Martins oppsummering). Hadde det ikke vært for at 250 km-varianten frister meg mer så hadde jeg stilt opp her i år!

 

Tips: Pass deg for rykk i den store bakken samt dårlig asfalt i nedkjøringen (jf. diskusjonforum på Terrengsykkel.no – klikk link).

 

Passer best for: Aggressive syklister.

 


Telemark Tours (Hardhausen), lørdag 7. juni (link til rittets nettside)

 

250 km fellesstart i Skien, arrangert av Grenland Sykkelklubb. Deltakelse koster 500 kroner + lisens. I fjor gjennomførte 150 rittet, og vinneren var Jørn Fjeldavlie som tikket inn på 6:59, to minutter foran resten.

 

Storebroren til “vanlige” Telemark Tours. Med sine 3.000 høydemeter over 25 mil så virker dette som en skikkelig hårete utfordring, og står definitivt som et fristende alternativ til Mjøsa Rundt. Om alt klaffer så stiller jeg til start i juni!

 

Tips: Utover at det kan rykkes i den store bakken og at det kan være skummel asfalt på vei ned igjen så bør man ha respekt for en tur på 7-8 timer. Spis og drikk godt!

 

Passer best for: Seigskinn.

 


Nibberittet, søndag 8. juni (link til rittets nettside)

 

21 km bakkeritt fra Geiranger til toppen av Dalsnibba, arrangert av Eidsdal IL. Deltakelse koster 200 kroner + lisens. I fjor karret 350 deltakere seg til toppen, og raskeste mann var Åsmund Løvik på 1:00:59 (sjukt godt gjort).

 

Geiranger er jo et av Norges flotteste steder (bortsett fra når du sykler opp til Dalsnibba og tror du skal dø), så bedre bakteppe til ritt finnes knapt. Det er bare skikkelig synd at Geiranger er så langt unna og at rittet arrangeres før sommerferien. Ønske til arrangør: Flytt rittet inn til juli, så kanskje flere av oss på Østlandet får bli med også!

 

Tips: Siste del til Dalsnibba er på (hard) grus – sørg for at dekkene tåler det.

 

Passer best for: Fjellgeiter.

 


Mjøsa Rundt (kort), søndag 8. juni (link til rittets nettside)

 

212 km puljestart fra Feiring, arrangert av Feiring IL. Deltakelse koster fra 500 kroner + lisens. I fjor gjennomførte 200 syklister den korte løypa, noe de raskeste brukte 5:37 på.

 

Den korte tar Mjøsbrua over til Moelv mens den lange går via Lillehammer. Nå skal man være ganske beinhard for å mene at 212 km er “kort”, men så er jo Mjøsa også ganske stor. Løypa er litt annerledes nå enn i tidligere år på grunn av ombyggingen av E6 langs Mjøsa nord for Minnesund. Uansett, for oss som er fra mjøsdistriktet er det lite som er finere – og om været er med, så er løypa flott.
Tre ganger har jeg tråkket meg rundt Mjøsa – sist i 2010 da jeg gjennomførte sammen med Ottestad SK i skiftende vær, som var litt mindre flott (klikk link). Arrangørene gjør en god jobb, og hvis du liker lange ritt så er dette et høydepunkt i sesongen. Bonus at det er 40. gang rittet arrangeres!

 

Tips: Innta næring jevnlig og allier deg med et lag eller felt. Hvis du er hedmarking så husk at “dæ ær samma hen du ær hen bære du ser Mjøsa”.

 

Passer best for: Lagyklister og seigskinn.

 


Mjøsa Rundt (lang), søndag 8. juni (link til rittets nettside)

 

265 km puljestart fra Feiring, arrangert av Feiring IL. Deltakelse koster fra 500 kroner + lisens. I fjor gjennomførte 250 den lange løypa, og de raskeste syklet inn på sterke 6:07 (kun 30 min bak de raskeste i kort løype, på tross av 53 km lengre løype).

 

Den lange løypa går helt via Lillehammer – i motsetning til snarveien over Mjøsbrua ved Moelv – og er med det en real utfordring. Som nevnt over så er dette en flott løype og et godt arrangement, og ikke minst et veldig godt alternativ til Telemark Tours Hardhausen.

 

Tips: Næring + feltsykling. Beundre Mjøsa – og hvor enorm sjøen er!

 

Passer best for: Lagyklister og seigskinn.

 

Dessverre har noen flagget løypesegmentet i Strava som farlig, så jeg får ikke lagt inn løypa her, men klikk link for å åpne den i Strava.


Uke 24 (9. – 15. juni)


Sandefjord Tour, mandag 9. juni (link til rittets nettside)

 

97 km fellesstart i Sandefjord, arrangert av Sandefjord SK. Deltakelse koster 350 kroner + lisens, og 250 personer fullførte rittet i fjor. De raskeste kom i mål på 2:31.

 

Jeg deltok i Spenst Tour i 2009 (107 km), som ikke går på samme løype – men det er mulig det er noe til felles. Sandefjord er et fin by og de småkuperte veiene rundt byen gir en fin ramme til ritt.

 

Tips: Godt spørsmål… lite informasjon å finne noe sted. Legg gjerne igjen tips i kommentarfeltet!

 

Passer best for: Aggressive syklister.

 


Landeveisbirken, lørdag 14. juni (link til rittets nettside)

 

171 km lang pulje-/fellesstart fra Rena til Lillehammer, arrangert av Lillehammer CK sammen med Birkebeineren. Deltakelse koster 900 kroner + lisens, og hele 700 personer gjennomførte i fjor. Bestemann Ola Skatvedt syklet gjennom de dype skoger på 4:12.

 

Løypa ser forsåvidt interessant ut, med noen moderate kneiker spredd jevnt utover. En såpass lang fellesstart bør åpne for spennende muligheter for flere typer syklister, selv om rene klatrere antageligvis vil slite?

 

Det er mulig jeg er en gjerrigknark, men Birkebeiner-arrangørene tar virkelig kaka når det gjelder priser: Det byr meg veldig imot å betale hele 900 kroner (i tillegg til en vanvittig logistikk) når det finnes så mange finere alternativer… men så lenge det er etterspørsel så vil det også alltid være tilbud; 7-800 deltakere bekrefter at det er et marked for dette rittet også.

 

Tips: Med så mange deltakere så må man regne med at det er mye kamp om å være langt fremme i hver pulje. Stigningen til målgang i Lillehammer kan være avgjørende.

 

Passer best for: Aggressive syklister.

 


Tyrifjorden Rundt, søndag 15. juni (link til rittets nettside)

 

145 km puljestart i Sandvika, arrangert av SK Rye og BOC. Deltakelse koster fra 400 kroner + lisens. Rittet er nytt av året – det vil si, det er første gang det arrangeres siden 1987. Det finnes også en kortere variant som bør appellere til de som synes Tyrifjorden er litt voldsom.

 

Løypa er av den kuperte sorten, og starter med Sollihøgda, før den går rundt Tyrifjorden sør for Hønefoss og via Vikersund, Sylling, Tranby og tilbake til Sandvika. De som har syklet der vet at det er ikke veldig flatt, men med disiplinert lagsykling er det likevel enkelt å holde høy fart. Arrangørene pitcher rittet som en god gjennomføring før Styrkeprøven, så deltakelse bør være interessant for lagyklister. Det virker som det er stor interesse for rittet allerede, så hvis sola skinner så kan dette bli en flott dag vest for Oslo.

 

Tips: Ikke slakt deg selv opp Sollihøgda; det er fortsatt langt til mål.

 

Passer best for: Lagsyklister.

 


Uke 25 (16. – 22. juni)

 

Spinn Cup #6 av 10, tirsdag 17. juni (link til rittets nettside)

 

Etappe #6: Tirsdag 17. juni – tempo i Gulli/Barkåker.

Spinn Cup er et ritt bestående av 10 etapper spredd utover sesongen fra tirsdag 22. april til tirsdag 16. september, og er arrangert av Sandefjord SK sammen med andre klubber i Vestfold. De 10 etappene er varierte: Fem fellesstarter, fire tempoer, én bakketempo og ett gateritt. Mye likt til i fjor, men det vil visstnok komme noen endringer. I alle tilfeller, rittene skjer på tirsdags ettermiddager på forskjellige steder i Vestfold. Deltakelse koster 750 kroner + lisens om man har tenkt å delta i alle, eller så kan man delta i enkeltetapper til 200 kroner + lisens per etappe.

 

I fjor lå antall gjennomførende deltakere per etappe på mellom 30 og 60 stykk. Utfra deltakerlisten, resultatene/tidene, og antall deltakere så ser dette ut til å være et flott opplegg som mange ville hatt moro av å prøve! Og ettersom det går på kveldstid på hverdager så kan det være en god erstatning til vanlig klubbtrening.

 

Martin Hoff har heldigvis delt litt av sine erfaringer fra denne cup’en, så hans artikler er verdt å lese om deltakelse frister (rapport fra 3. plass i etappe #1bilder fra etappe #5 og bilder fra etappe #6).

 

Uke 26 (23. – 29. juni)


Trondheim-Oslo, lørdag 28. juni (link til rittets nettside)

 

540 km lang puljestart/lagtempo med start i Trondheim, arrangert av Oslo Cyklekrets. Deltakelse koster 1.700 kroner + lisens (per 02.03.2014), og i fjor gjennomførte 1.500 personer denne groteske distansen. Atea hadde den raskeste tiden med 13:49 i 2013.

 

Hvis det er ett ritt i Norge som er kjent, så er det T-O. Så fort en uinnvidd får vite at du sykler så er det uunngåelige spørsmålet “Har du sykla Trondheim-Oslo?”, eller enda bedre, “Oslo-Trondheim?”. De 54 milene er lettere å fordøye om du er en del av et godt lag (det er en grunn til at de store lagene terper på rulle hele våren) og de som lykkes best her sier gjerne at rittet er en matorgie. Rittet består kort fortalt av tre deler: Opp til Dovre (spare krefter), ned Gudbrandsdalen (kjipt for lettvektere), og så komme seg hjem fra Lillehammer.
Jeg har deltatt én gang, da jeg i 2007 syklet med BOC2 og kom inn på stusselige 21:04 etter en natt i striregn. Som eneste notat i treningsdagboka fra den dagen står det “aldri igjen”. Men, som de sier – hver sin smak – og dette er jo et ritt som de fleste har lyst på å sette på CV’en sin.

 

Tips: Spis mye og ofte, og bidra til at laget fungerer (teknisk god kjede, god steming, osv.).

 

Passer best for: Lagsyklister og seigskinn.

 


Dombås-Oslo, lørdag 28. juni (link til rittets nettside)

 

344 km lang puljestart/lagtempo med start i Dombås, arrangert av Oslo Cyklekrets. Deltakelse koster 1.400 kroner + lisens (per 02.03.2014), og i fjor gjennomførte 100 syklister denne distansen. Vinnerne var to karer fra Norodd som syklet inn på 11:44.

 

For meg fremstår dette som en kuriøs distanse – først en lang nedoverbakke gjennom Gudbrandsdalen, og så avslutte med Lillehammer-Oslo. Med kun 100 deltakere så virker det også å appellere til en spesiell nisje syklister, men arrangørene skal ha kudos for å komme på variasjoner av Styrkeprøven. Om jeg hadde en vill tråkkstyrke og veide mer enn jeg gjør så hadde nok dette fristet mer!

 

Tips: Legg på deg mange kilo, så går det fort ned Gudbrandsdalen (ha ha).

 

Passer best for: Seigskinn som ikke liker motbakke?

 


Lillehammer-Oslo, lørdag 28. juni (link til rittets nettside)

 

180 km lang puljestart/lagtempo med start i Lillehammer, arrangert av Oslo Cyklekrets. Deltakelse koster 1.300 kroner + lisens (per 02.03.2014), og i fjor gjennomførte
3.550 syklister rittet. Fjorårets vinnerlag var Styrbjørn Spinn med solide 4:11.

 

For mange er dette den klassiske lagtempoen, og Norges største enkeltritt i landevei etter Bergen-Voss. Løypa har litt av alt; den er ganske kupert, den har en voksen distanse, omgivelsene er fine (særlig når man slipper E6 med all ombygging nord for Minnesund), og arrangørene er profesjonelle. Samtidig er det sånn at både de supertrente og de passe mosjonerte kan delta og få en fin opplevelse. Hvis man har ambisjoner om en god tid så er man avhengig av å være på et godt lag.
Jeg har gjennomført rittet 9 ganger, og det frister å være blant de relativt få som har 10 gjennomførte. I 2010 gjennomførte jeg rittet på 4:36 med Ottestad SK (klikk link for rittrapport), og skal jeg sykle i år så blir målet å komme under 4:45, og helst 4:30. Vi får se!

 

Tips: Det går gjerne fort, så husk å innta næring jevnlig. Bakken fra Djupdalen etter Skedsmo kan være tøff om du er sliten.

 

Passer best for: Lagsyklister.

Kommentarer