konkurranserittterminliste

Guide til landeveisritt på Østlandet 2014 – del 5 av 7 (juli 2014)

Jotunheimen Rundt (4. juli), Sognefjellrittet (5. juli), Odda-Bø (5. juli), Tour de Hallingdal (etapperitt fra 9. juli) og Viking Tour (etapperitt fra 19. juli).

Når sommeren kommer så pleier det å bli færre ritt å velge mellom. De få som arrangeres er likevel verdt å vurdere – SÆRLIG dersom du er glad i høydemeter, for de virkelige fjellrittene i Norge arrangeres i juli!.


Men jeg forstår ikke hvorfor Skarphedin IL skal legge Odda-Bø samme helg som Jotunheimen Rundt; jeg ville trodd at markedet for denne typen lange fjellritt er så lite at arrangørene konkurrerer om et begrenset antall deltakere… For å toppe det hele så arrangeres også Trysilrittet samme helg, slik at de som kunne tenkt seg å prøve terrengsykkelritt i juli må prioritere enda hardere. Dumt.


Uke 27 (30. juni – 6. juli)


Jotunheimen Rundt, lørdag 4. – søndag 5. juni (link til rittets nettside)


430 km fellesstart i Lærdal med målgang i Sogndal, arrangert av Sogn CK. Deltakelse koster 1.300 kroner + lisens. I fjor var det 300 som gjennomførte rittet, og raskeste menn var Jacobsen, Engesæter og Wangberg som fullførte på 13:11.


Med fare for å fornærme de som holde Trondheim-Oslo kjært: Dette er den egentlige styrkeprøven for syklister. Rittet er kjent for legendarisk gode matstasjoner, og det er en fantastisk stemning blant deltakerne fra start til mål. Med start 2100 fredag kveld og tilhørende nattesykling, og 4.500 høydemeter fordelt på tre solide og én mindre stigning er dette et ritt som viser frem det flotteste Norge har å by på. Det er det likevel de færreste som tenker på når startskuddet går og syra tyter ut av ørene ved Tyin… Har du hår på tenna så er dette noe du må prøve deg på!
For min del gjennomførte jeg så vidt i 2010 (les rapport), etter at jeg gikk på en smell og brøt i 2009 (les rapport). Jeg kommer til å prøve igjen ved første gode anledning – kanskje neste år?


Tips: Husk at du skal sykle over fjellet på natta – planlegg klær, næring og energidisponering. Har du mulighet så hvil så mye som mulig på fredagen før start. Utforkjøringene etter Lemonsjøen og ned Sognefjellet kan være skumle.


Passer best for: Seigskinn.



Sognefjellrittet, lørdag 5. juli (link til rittets nettside)


137 km fellesstart fra Lom med målgang i Sogndal, arrangert av Sogn CK. Deltakelse koster 700 kroner + lisens. I fjor var det 250 som gjennomførte rittet, og raskeste menn var Golev og Stokkenes med 3.58.


Tidligere kjent som “Lille Jotunheimen Rundt” – rittet dekker de siste 14 milene av Jotunheimen Rundt. For de som synes 43 mil inkludert nattesykling over fjellet er litt drøyt så er dette et godt alternativ. Sognefjellet er utvilsomt et av Norges fineste fjell for syklister, og både start- og målby er nydelige steder. Helt frem til man stuper ned Sognefjellet mot Skjolden så er løypa brutal, og de siste kneikene mot Sogndal er heller ikke til å kimse av. Løypa er tøff som fy, men byr samtidig på det flotteste Norge kan vise frem.
Tips: Bakeriet i startbyen Lom er verdt å besøke (klikk her for bakeriets nettside). Vær obs på nedkjøringen fra Sognefjellet.


Passer best for: Aggressive syklister.



Odda-Bø, lørdag 5. juli (link til rittets nettside)


220 km fellesstart med start i Odda og målgang i Bø, arrangert av Skarphedin IL. Deltakelse koster 550 kroner + lisens. I fjor var det 100 som gjennomførte rittet, og de raskeste gjennomførte på 6:10.


Det er langt mellom ritt med seriøse stigninger i Norge, men dette er ett av de som kan skryte av en spenstig profil. Dessverre ser det ut som arrangørene sliter litt med lav deltakelse – det hadde vært en idé å ikke legge rittet til samme helg som Jotunheimen Rundt, som appellerer til samme typen ryttere.


Tips: Bit tenna sammen fra starten, så havner du forhåpentligvis i en bra gruppe i de lange nedoverbakkene ned til Bø.


Passer best for: Seigskinn og fjellgeiter.



Uke 28 (7. – 13. juli)


Tour de Hallingdal, fra onsdag 9. til søndag 13. juli (link til rittets nettside)


5 dager langt etapperitt som dekker en prolog og seks etapper. Total lengde er cirka 320-350 km, og utfra høydeprofilene så utnytter arrangørene definitivt høydemeterne som finnes i Hallingdal (med andre ord, sofagriser får det kjett her). I fjor gjennomførte 83 syklister rittet, og slik antall deltakere vokser så kan man tenke seg at det blir over 100 i år.


Det interessante her er at etappene starter ved Pers Hotell i Gol, slik at man slipper å reise rundt halve regionen. I tillegg er hver etappe såpass kort at det er igjen mye av dagen til andre ting enn sykling. Sagt på en måte som ikke-syklister kan forstå: Rittet kan i teorien kombineres med sosiale og familiære aktiviteter!


Jeg har aldri deltat her, men utfra omtale på Terrengsykkel.no sitt forum (klikk link) så anbefales rittet på det varmeste av flere. Det kule med flere dagers etapperitt i fjellene er at konkurranseformen blir litt annerledes, at man blir godt kjent, og at man virkelig får kjørt seg.


Passer best for: Fjellgeiter og Tour de France-wannabes (det er mange av oss).


Uke 29 (14. – 20. juli)


Viking Tour, fra lørdag 19. til fredag 25. juli (link til rittets nettside)


7 dager langt etapperitt som svinger innom fem fjorder, 11 stigninger fra havnivå til 500 meter eller høyere, og som besøker mange av de flotteste områdene Vestlandet har å by på. Deltakelse koster fra 4.700 kroner. I fjor gjennomførte 150 syklister rittet med tidtakning, og bestemann var Jacob Palmer Meland fra Sandnessjøen CK med.


(Rittets nettside er skranten på kvantitativ informasjon som lengde og høydemeter, derav den litt vage beskrivelsen.)


I år blir det 10. gang at rittet arrangeres. Jeg har gjennomført rittet i 2006, 2007 og 2011 – det første året var været helt fantastisk, mens de to påfølgende gangene har mye regn ødelagt litt av gleden. Været på fjellet er jo veldig uforutsigbart, så man gambler litt på værgudene for å få maks ut av Viking Tour. Når det er sagt, arrangørene har hevet nivået betraktelig de siste årene og det skal godt gjøres å gjennomføre uten å sitte igjen med mange gode opplevelser. Dessuten er de bevisste på å ivareta den sjarmen som følger med ritt med et begrenset antall deltakere. Som sommerferieopplevelse er Viking Tour vel verdt å prøve!


Tips: Har du penger til det så ta inn på hytter og hotell – å sove på gulv i skoler og gymsaler er veldig hyggelig og sosialt, men ødelegger yteevnen. Husk også at det er snakk om syv tidvis beinharde dager i fjellene, så rest & recovery er kritisk. Og stiller du med et dårlig treningsgrunnlag så merker du det før uka er omme.


Passer best for: Alle som har lyst på å delta i etapperitt, og særlig de som liker høydemeter.


Uke 30 (21. – 27. juli)


Ingen ritt.


Uke 31 (28. juli – 3. august)


Ingen ritt.

Kommentarer