konkurranserittterminliste

Guide til landeveisritt på Østlandet 2014 – del 6 av 7 (august 2014)

Gjerstad Rundt (10. august), Øyeren Rundt (10. august), Pizzorne Challenge (13. august), Kalas Rekord Mila (14. august), Follorittet (17. august), Spinn Cup #7 (19. august), Voss-Geilo (23. august), Kråketråkken (24. august) og Spinn Cup #8 (26. august).

Etter sommerferien går gjerne fokuset over til terrengsykkelritt, spesielt Grenserittet og årets begivenhet – Birkebeinerirttet. Det er likevel en håndfull interessante landeveisritt som bør friste, særlig om du har smaken for fellesstarter.


Uke 32 (4. – 10. august)


Øyeren Rundt, søndag 10. august (link til rittets nettside)


123 km lang pulje-/fellesstart med start og mål på Rælingen, arrangert av SK Rye. Deltakelse koster 350 kroner + lisens. I fjor var det 450 som gjennomførte rittet, og vinnertiden var på 3:06.


Etter en sommerferie er det alltid spennende å se hvem som har bein og hvem som har mage. Øyeren Rundt tiltrekker seg en stor mengde deltakere, og feltet er skummelt stort (selv om deltakere fordeles i puljer). Jeg har syklet rundt Øyeren utallige ganger, og sverger på at det alltid er motvind uansett hvilken vei man sykler. Likevel går det styggfort gjennom det kuperte terrenget. Martin Hoff har mer erfaring enn meg med dette rittet og kan skryte av klasseseier i 2013 (klikk link), femteplass i 2012 (klikk link) og stor glede av Cola og vafler i 2011 (klikk link). Rye vet hvordan man arrangerer ritt, og nå som de deler opp feltet i puljer basert på seeding så er rittet blitt en tryggere affære enn da jeg var med i 2009 og mistet feltet fordi makkeren min skulle tisse ved Trøgstad.


Tips: Vær konsentrert (pga stort felt og smale veier), og følg spesielt nøye med etter brua etter Trøgstad. Vær også forberedt på at rittet avsluttes med en sjukt stygg liten kneik.


Passer best for: Aggressive syklister.Gjerstad Rundt, søndag 10. august (link til rittets nettside)


114 km fellesstart i Gjerstad, arrangert av Gjerstad IL. Deltakelse koster 250 kroner + lisens. I fjor var det 50 som fullførte rittet, og vinnertiden var på 2:50.


Basert på klubbens presentasjon av rittet så ser det ut som en lite kupert affære; en moderat stigning ved starten, et par humper midt i og ellers veldig flatt. Jeg forsøkte å finne mer informasjon om rittet på Strava og diverse diskusjonsfora, men det er lite å hente. Det er heller ikke så rart med kun 50 gjennomførte deltakere i fjor – det er rimelig å tro at de fleste velger å ta turen til Rælingen?


Det man kan trekke ut av det er at rittet antageligvis har den gode “småklubb”-følelsen, og feltet er såpass lite at man kan henge med uten å være redd for sitte i et trangt og nervøst felt.


Tips: Støtt opp om de små klubbenes initiativ – er Gjerstad innenfor din bevegelsesradius så ta turen.


Passer best for: Aggressive syklister og nybegynnere som vil prøve fellesstart uten for stort felt?


Uke 33 (11. – 17. august)


Pizzorne Challenge, onsdag 13. august (link til rittets Facebook-side)

 

Fellesstart på 5,6 km med start ved gressbanen ved Smestad (helt nøyaktig: krysset i Lybekkveien/Holmenkollveien) og opp til Tryvannstårnet, arrangert av Pizzorne Management. I fjor ble rittet arrangert fire ganger i løpet av sesongen (mai, juni, august og september), men utfra rittets Facebook-side så ser det kun ut som 13. august er en fastsatt dato. Pris er også ukjent, men det kan umulig være mange hundrelappene. Merk at rittet avholdes kl. 1900 på en onsdag, så dette kan med litt kreativitet kombineres med både jobb og familie!

 

I fjor deltok 50-80 hver gang, og bestetidene var som følger: 8. mai – 15:12 (Carl Fredrik Hagen), 5. juni – 14:23 (Åsmund Løvik), 7. august – 14:29 (Arne Post) og 4. september – 14:14 (Bent Christian Braaen).

 

Tryvann er jo Oslos, om ikke Norges Alpe d’Huez – og at det da finnes en fast fellesstartkonkurranse som går fire ganger årlig er jo kanonmoro. Det finnes mange artikler om konkurransen om du googler “Pizzorne Challenge”, men Martin Hoffs oppsummering fra det tredje rittet i fjor er verdt å flikke innom (klikk her).

 

Tips: Har du tenkt å sette ny pers opp Tryvann – eller bare hevde deg i Oslos Klatrekonge så er det under en fellesstart at du virkelig har sjansen.

 

Passer alle som liker å klatre og/eller vil ha det veldig vondt i 15-25 minutter. Fin formtest i god tid før Birken…

Kalas Rekord Mila, torsdag 14. august (link til rittets nettside)


10 km individuell tempo på Harestua nord for Nittedal, arrangeres av Nittedal CK. Deltakelse koster 200 kroner + lisens, og i fjor var det 132 som gjennomførte – raskeste mann var Mikael Schou på 00:12:41.


Langs den relativt flate stripa ved Harestuvatnet nord for Nittedal har arrangøren funnet et fint sted for å la folk mate watt i et kvarters tid. Jeg har aldri deltatt selv, men har ofte tenkt at dette ville vært morsomt å delta i.


Tips: 10 km er ikke mye, så her er det bare å vrenge seg.


Passer best for: Alle (som tåler å ha det litt vondt).Follorittet, søndag 17. august (link til rittets nettside)


80 km felles-/puljestart i Ås, arrangert av Follo SK. Deltakelse koster 350 kroner + lisens, og i fjor var det 120 deltakere som gjennomførte distansen. De raskeste gutta i fjor kom inn på 2:06.


Follorittet pleide å bli arrangert i mai, og dermed måtte konkurrere med en haug andre ritt på vårparten. Sånn sett er det lurt av Follo å finne en “ledig” helg i august – kanskje det kan bidra til økt oppslutning om rittet?


Jeg deltok i 2009 (klikk link for rapport), og de viktigste take-aways er at Follo er et kupert område hvor det er vanskelig å finne en rytme, og arrangørene hadde merket løypa veldig dårlig. Førstnevnte er jo bare moro, men forhåpentligvis har Follo SK gjort noe med merkingen. Ellers ser det ut som mitt inntrykk av at det er en ganske tøff løype stemmer om man ser hva folket sier på Terrengsykkel (klikk link).


Tips: Vær forberedt på høy fart i kupert terreng.


Passer best for: Aggressive syklister.Spinn Cup #7 av 10, tirsdag 19. august (link til rittets nettside)

 

Etappe #7: Tirsdag 19. august – fellesstart i Nestun.

Spinn Cup er et ritt bestående av 10 etapper spredd utover sesongen fra tirsdag 22. april til tirsdag 16. september, og er arrangert av Sandefjord SK sammen med andre klubber i Vestfold. De 10 etappene er varierte: Fem fellesstarter, fire tempoer, én bakketempo og ett gateritt. Mye likt til i fjor, men det vil visstnok komme noen endringer. I alle tilfeller, rittene skjer på tirsdags ettermiddager på forskjellige steder i Vestfold. Deltakelse koster 750 kroner + lisens om man har tenkt å delta i alle, eller så kan man delta i enkeltetapper til 200 kroner + lisens per etappe.

 

I fjor lå antall gjennomførende deltakere per etappe på mellom 30 og 60 stykk. Utfra deltakerlisten, resultatene/tidene, og antall deltakere så ser dette ut til å være et flott opplegg som mange ville hatt moro av å prøve! Og ettersom det går på kveldstid på hverdager så kan det være en god erstatning til vanlig klubbtrening.

 

Martin Hoff har heldigvis delt litt av sine erfaringer fra denne cup’en, så hans artikler er verdt å lese om deltakelse frister (rapport fra 3. plass i etappe #1bilder fra etappe #5 og bilder fra etappe #6).

Uke 34 (18. – 24. august)


Voss-Geilo, lørdag 23. august (link til rittets nettside)


165 km langt turritt med start i Voss og målgang i Geilo, arrangert av Geilo IL og Bergen CK. Deltakelse koster 750 kroner + lisens. I fjor var det 1.100 deltakere i rittet, og de raskeste fullførte på 4:37. For de som synes distansen er lang så tilbyr arrangøren også en kortere variant på kun 55 km.


Rittet er helt nytt, og det er derfor imponerende at over 1.100 deltakere stilte i rittets første år – rittet er dermed blant de 6-7 største! Arrangøren profilerer rittet som en “lavskulderaktivitet” der fokus ligger på opplevelsen mer enn tiden.


Løypa er tøff; etter to mindre kneiker så venter en over 30 km lang stigning der man går fra 100 til 1.200 høydemeter. Fra Dyrnaut er det 55 km til mål, og det er i slak nedoverbakke. Med andre ord, har man tenkt å gå i brudd her så kan man ta mye tid i motbakken til Dyrnaut, men man må ha kjørestyrke for å holde ut til mål.


Tips: Tre mil med totalt 1.100 høydemeter betyr fort over én time med beinhard jobbing midt i. Hold et øye med watt-/pulsmåleren så du ikke går på en smell.


Passer best for: Aggressive syklister med fjellgeit-gener.Kråketråkken, søndag 24. august (link til rittets nettside)


72 km fellesstart med start og mål i Rygge, arrangert av Moss CK. Deltakelse koster 250 kroner + lisens. I fjor var det over 200 som gjennomførte rittet, og vinnerne syklet inn på 1:43.


Løypa består av tre runder á 24 km, og den er nesten så flat som en løype kan bli. Vinnerne holdt en snittfart på 42 km/t, så det går tydeligvis veldig fort i svingene – og det er ikke så rart, for ser man på resultatlista så ser man at rittet tiltrekker noen veldig sterke syklister!


Tips: En god oppvarming kan være kritisk om du skal henge med fra start…


Passer best for: Aggressive syklister.Uke 35 (25. – 31. august)

 

Spinn Cup #8 av 10, tirsdag 26. august (link til rittets nettside)

 

Etappe #8: Tirsdag 26. august – tempo i Undrumsdal.

Spinn Cup er et ritt bestående av 10 etapper spredd utover sesongen fra tirsdag 22. april til tirsdag 16. september, og er arrangert av Sandefjord SK sammen med andre klubber i Vestfold. De 10 etappene er varierte: Fem fellesstarter, fire tempoer, én bakketempo og ett gateritt. Mye likt til i fjor, men det vil visstnok komme noen endringer. I alle tilfeller, rittene skjer på tirsdags ettermiddager på forskjellige steder i Vestfold. Deltakelse koster 750 kroner + lisens om man har tenkt å delta i alle, eller så kan man delta i enkeltetapper til 200 kroner + lisens per etappe.

 

I fjor lå antall gjennomførende deltakere per etappe på mellom 30 og 60 stykk. Utfra deltakerlisten, resultatene/tidene, og antall deltakere så ser dette ut til å være et flott opplegg som mange ville hatt moro av å prøve! Og ettersom det går på kveldstid på hverdager så kan det være en god erstatning til vanlig klubbtrening.

 

Martin Hoff har heldigvis delt litt av sine erfaringer fra denne cup’en, så hans artikler er verdt å lese om deltakelse frister (rapport fra 3. plass i etappe #1bilder fra etappe #5 og bilder fra etappe #6).

Kommentarer

One Comment