kulturutstyr

Specialized: Klassens bølle

Specialized lager noen av de flotteste syklene på markedet; S-Works Tarmac SL4 er kanskje den mest elegante av dem alle, og du skal være ganske likegyldig om du ikke snur deg etter en pimpet S-Works Venge.

Jeg har selv eid en S-Works Tarmac SL1, og alle sykler jeg har kjøpt siden har jeg sammenliknet med den. Merida Reacto-rammen jeg bruker nå er den første jeg har kommet over som jeg synes er bedre enn den gamle SL1´en.

Min første seriøse racersykkel: S-Works Tarmac SL 2006-modell med komplett Campa Record og Mavic Ksyrium SL-hjul.

Min første seriøse racersykkel: S-Works Tarmac SL 2006-modell med komplett Campa Record og Mavic Ksyrium SL-hjul.

Når Specialized lager så fine sykler så er det derfor synd at de oppfører seg som duster:

I desember 2013 kunne vi lese om hvordan en kanadisk sykkelbutikk med navnet Café Roubaix Bicycle Studio fikk beskjed av Specialized sine advokater om å endre navnet sitt fordi det visstnok kunne forveksles med Specialized sin Roubaix-serie. Denne historien var så tåpelig at sjefen sjøl, Mike Sinyard, måtte komme med en offentlig beklagelse, og det kanadiske selskapet fikk lov å fortsette å benytte Roubaix-navnet. Desto mer komisk var det at sykkelprodusenten Fuji, som eier varemerket Roubaix (og har lisensiert det videre til Specialized) ga Café Roubaix tillatelse til å navnet videre.

Denne uka kunne vi lese om at Hong Kong-baserte NeilPryde Bikes måtte endre navnet på sin Alize-serie fordi det lød for likt til Specialized sin Allez-serieRoad.cc oppsummerer dette på en god måte.

For det første er syklene vesentlig forskjellig fra hverandre, og for det andre er navnene betydelig forskjellig fra hverandre både i uttalelse og betydning.

“Alize” uttales “a-liz” og er navnet på en type vind, blant en rekke andre ting som ikke er relatert til sykling.

“Allez” uttales “a-le” og betyr “heia”, “gå” og tilsvarende – som man gjerne hører på idrettsarrangementer hvor franskmenn er tilstede.

Specialized må tro at sykkelmarkedet består av en betydelig andel lettlurte knoller for å forveksle disse to produktene!?

To slike episoder i løpet av et halvår er utrolig. At Specialized kjøper sine jurist-tjenester fra et overengasjert advokatselskap er greit nok, og de skal sørge for å minimere antall falske Specialized-produkter… men lærte de ikke etter Roubaix-smellen? Dessuten er det vanskelig å se for seg hvordan Café Roubaix eller NeilPryde Bikes ville skadet Specialized sine merkenavn.

Advokater er ikke billige i drift, og å holde på slik må jo gå på bekostning av produktutvikling, konkurransedyktige priser og/eller verdiskapning for Specializeds eiere.

Når min nåværende Reacto skal byttes ut om en sesong eller to så sto Canyons Ultimate SLX, Cervelo R5 og S-Works SL4 i Chavanel-utgave på short-listen, men sistnevnte er ute av dansen nå. Når jeg betaler titalls tusen kroner for en sykkel så vil jeg at pengene skal gå til produktutvikling – ikke til å forfølge diverse mindre kjente selskaper på absurde grunnlag.

Mens jeg irriterte meg som verst over Specialized så meldte jeg meg likegodt av Stravas Specialized Spring Classics Challenge også.

Skjerp dere, Specialized, slikt tøys burde dere holde dere for gode for.

Kommentarer