klærutstyr

Test av OMO Aktiv & Sport: Det enkle er det beste?

Den sterkeste lukten i et startfelt i et sykkelritt – etter lukten av tigerbalsam – er lukten av tøymykner. Den samme lukten kjennes ofte når du møter på andre sykkellag på treningsturer. Men du vet jo at du ikke skal bruke tøymykner når du vasker treningstøyet? Hvis ikke, les egen artikkel på KK. Så er løsningen på dette i-landsproblemet – som deilig duftende treningsklær tross alt er – å ta i bruk dedikert sportstøy-vaskemiddel?

Assos-buksa skal vases på 30 grader. I tillegg hiver jeg dem alltid i en vaskepose før jeg vasker dem.

Assos-buksa skal vaskes på 30 grader. I tillegg hiver jeg dem alltid i en vaskepose før jeg vasker dem.

 

Hvordan vaske sportstøy?

Mitt sportstøy må gjennom vanlig vask ved 40 grader og 1200 omdreininger, og de litt finere plaggene kjøres på 30 grader og 800 omdreininger, i tillegg til at de fineste shortsene går i egne vaskeposer. Sportstøy vaskes fortløpende og gjerne umiddelbart etter treningsøkta dersom klærne er spesielt skitne eller gjennomsvettet.

Jeg bruker kun vanlig vaskemiddel fra OMO eller Blenda, og aldri tøymykner. Dette fungerer helt utmerket; med ett unntak – en etter hvert gammel teknisk ulltrøye fra Helly Hansen – lukter ingen av klærne dårlig, og det virker heller ikke som om vasken har slitt spesielt på klærne heller.

En rask og særs uformell spørreundersøkelse blant sykkelvenner av meg tyder på at dette er normen, og ingen av de spurte bruker eget sportsvaskemiddel heller. OMO Aktiv & Sport, OMOs eget vaskemiddel for sportsklær, var det i alle fall ingen som hadde brukt. Jeg vil også bemerke at ingen i min omgangskrets har drukket OMO Aktiv & Sport heller, slik seks tåper gjorde under Birkebeinerrittet i 2014 (jf. artikkel hos Aftenposten).

Det er lett å tenke «if it ain’t broke, don’t fix it».

Rapha Proteam-jakka skal også vaskes på 30 grader.

Rapha Proteam-jakka skal også vaskes på 30 grader.

 

Så hvorfor bruke eget sportstøy-vaskemiddel?

Det finnes flere sportstøy-vaskemidler, fra OMO, Assos, Rapha, m.m. De fleste av dem fremhever lukt som problemet de løser. Rapha reklamerer med at at deres vaskemiddel Rapha Apparel Wash «improves performance» i tillegg til å fjerne lukt, uten at jeg helt forstår hva slags performance det skulle være snakk om. Kudos til Rapha for å være ekstremt fremoverlent i markedsføringen i alle fall!

Produsenten av OMO-merket, Orkla, hevder i en pressesak at lukter kan sette varige spor i syntetisk tøy, og fordi treningstøy gjerne skal vaskes på 30 grader, er lukten vanskelig å fjerne. OMO Aktiv & Sport inneholder derfor enzymer og en sinkteknologi for å fjerne den vonde lukten som svette skaper når det setter seg i tøyet, selv ved 30 grader. Tenk at høyt utdannede ingeniører bruker hjernekraften sin på å finne ut av dette…

Orkla skriver imidlertid ingenting om hvorvidt OMO Aktiv & Sport er mer eller mindre skånsom enn vanlig vaskemiddel, men det er jo naturlig å anta at det ikke kan være noe verre.

Så motivasjonen for å bruke OMO Aktiv & Sport må være å få mindre illeluktende – eller mer velluktende – sportstøy.

OMO Aktiv & Sport 500 ml koster mer enn vanlig OMO, men er vaskemiddelet verdt de ekstra kronene?

OMO Aktiv & Sport 500 ml koster mer enn vanlig OMO, men er vaskemiddelet verdt de ekstra kronene?

 

Hva koster OMO Aktiv & Sport?

OMO Aktiv & Sport koster 68% mer enn vanlig OMO Color Xpert og 150% mer enn refill – basert på priser hos Kolonial. Det finnes sikkert hyggeligere priser om du raider Joker på «gla’ mandager» eller Spar/Joker/Kiwi/Meny/Ultra/Centra på trumf-torsdager, men grovt sagt:

Det går 50 ml vaskemiddel per runde med vask, altså får man 20 vask per liter. Det vil si 6,49 kr/vask med OMO Aktiv & Sport og 3,86 kr/vask med OMO Color Xpert (evt 2,59 kr/vask med refill-varianten).

Hver vask koster altså tre-fire kroner ekstra. Hvis du kjører tre-fem sett med treningsklær per runde klesvask – noe jeg pleier å gjøre – betaler du mellom en halv og én krone ekstra per treningssett ved å bruke OMO Aktiv & Sport fremfor vanlig vaskemiddel.

Så er spørsmålet, er det verdt å betale i underkant av én krone ekstra per treningsøkt for å (følge produsentene) lukte litt bedre – eller mindre surt – når du skal ut på trening eller stille i konkurranse?

 

Men gir OMO Aktiv & Sport bedre lukt?

Med unntak av den slitne, fire år gamle tekniske ullgenseren fra Helly Hansen har jeg ingen plagg som plages av dårlig lukt, så det er litt vanskelig for meg å gjennomføre en skikkelig test.

Med mine vanlige treningsplagg synes jeg at det var en forskjell mellom da jeg brukte vanlig OMO eller Blenda og nå med OMO Aktiv & Sport da jeg tok dem på meg før treningsøkta: Klærne luktet godt, i motsetning til ingenting. Imidlertid ble godlukten borte etter hvert, og på slutten av treningsøktene luktet det ingenting. Fem minutter etter avsluttet trening var det tilbake til den gamle, velkjente eimen av størknet svette og sur sokk.

Når det gjelder den illeluktende HH-genseren, er det mulig at den er for gammel og illeluktende til å reddes av OMO Aktiv & Sport, men selv etter gjentatte vask kunne jeg ikke unngå å lukte som en ulv i fåreskinn etter endt treningsøkt. Så for alle som går på spinning og irriterer seg over han slasken i hjørnet som lukter død rotte allerede før økta starter: Vedkommende bør nok heller kjøpe nye treningsklær enn å prøve å desinfisere dem med vaskemiddel.

HH-ullgenseren skal vaskes på 40 grader. Det har imidlertid ikke reddet den fra å opparbeide en lukt som ville skremt selv den sultneste ulv eller bjørn unna.

HH-ullgenseren skal vaskes på 40 grader. Det har imidlertid ikke reddet den fra å opparbeide en lukt som ville skremt selv den sultneste ulv eller bjørn unna.

 

Alternative sportstøy-vaskemidler

Andre alternativer – som jeg ikke har prøvd (oppdatering – Assos og Rapha er nå prøvd, klikk her):

  • Fit ‘n Clean sensitiv vaskemiddel: 198 kr/liter hos XXL (99 kr/flaske).
  • Assos Active Wear Cleanser: 327 kr/liter hos Bikeshop (98 kr/flaske).

Er det noen som leser dette innlegget som bruker produktet, legg gjerne igjen en kommentar om erfaringer!

Rapha påstår at deres vaskemiddel forbedrer "performance". Hva det betyr vites i midlertid ikke...

Rapha påstår at deres vaskemiddel forbedrer «performance». Hva det betyr vites i midlertid ikke…

 

Konklusjon

OMO Aktiv & Sport er nok hverken mer eller mindre skånsom enn vanlige vaskemidler, men det gir definitivt klærne en mer behagelig og frisk lukt enn de nøytrale vaskemidlene. Godlukten avtar imidlertid fort. Den beste måten å bevare godlukten på, er å valse rundt i treningsklær uten å faktisk trene.

Som en særs habil sykkelkamerat sa: «Det enkleste er det beste». Så med mindre du synes det er verdt å betale nesten én krone ekstra per treningsøkt på at klærne skal lukte litt bedre i starten av økta, er du bedre tjent med å bruke de noen hundrelappene ekstra på noe annet. For eksempel på å skifte ut de eldste og mest slitte klærne dine.

 

PS. Oppdatering – jeg har nå også testet Assos Active Wear Cleanser og Rapha Apparel Wash (klikk her).

Kommentarer