klærutstyr

Test av Giro Empire SLX sykkelsko

Jeg gikk nylig til anskaffelse av nye landeveissko – Giro Empire SLX – etter at mine trofaste S-Works Road-sko fra 2012 omsider kunne avskrives. Nå har jeg fått tråkket 400 kilometer og 17 timer i skoene, og har fått et godt inntrykk av hva jeg har kjøpt. Her er mine erfaringer.

 

Inkludert i prisen medfølger sko (naturlig nok), et par ekstra lisser og ekstra såler for å bygge opp skoen ved behov.

Inkludert i prisen medfølger sko (naturlig nok), et par ekstra lisser og ekstra såler for å bygge opp skoen ved behov.

 

Etter å ha prøvd en del sko, vet jeg hva jeg liker: Skoene må passe til mine relativt smale føtter, helst være hvite eller lyse i fargen, og sitte stramt. Smaken er som baken, men mine kandidater til nye sko inkluderte:

  • Sidi Wire Carbon Vernice. Skoene i grønn/hvit hadde kledd både sykkelen og Tryvann CK-uniformen min. Skoene ligger på 2.089 kroner hos Bikeshop, som forsåvidt er en attraktiv pris til Sidi å være. Italiensk økonomi likevel klare seg uten min hjelpende hånd; sko til 300 gram per stykk (str 43) blir for mye.
  • Rapha Climbers’ Shoe er visstnok bare estetisk annerledes fra Giros ProLight SLX II, og veier 215 gram per sko uten klosser (str 42,5). Skoene finnes i hvit, svart og blå. De koster 3.600 kroner fra Rapha, og faller dermed uansett utenfor skobudsjettet mitt.
  • Giro ProLight SLX II er også stilige i sine tre varianter – hvit, svart og oransje – men har kun borrelås. Skoene veier 215 gram per stykk uten klosser (str 42,5). Skoene er priset til 2.599 hos Bikeshop.
  • Giro Empire SLX finnes i to farger – hvit og rød – og selges hos blant annet Bikeshop for 2.289 kroner. Landeveissko med lisser er jo retro, uvanlig, og den lave vekta, 175 gram per sko uten klosser (str 42,5) var veldig tiltalende!
Giro Empire SLX i str 43 veier 195 gram per sko uten cleats.

Giro Empire SLX i str 43 veier 195 gram per sko uten cleats.

 

 

Carrie Bradshaw på Sørensen Sykler…

Jeg var tilfeldigvis innom Sørensens Sykler like etter gjenåpningen i mars for å titte på sko, og fant selvfølgelig frem Giro Empire SLX-skoene.

De føltes overraskende lette da jeg løftet dem ut av esken – de er så lette at det er en liten wow-faktor! – og de satt perfekt på føttene mine. Dessuten syntes jeg de så rålekre ut i hvit, der jeg sto foran speilet og poserte som en idiotisk Carrie Bradshaw-wannabe.

Sålene er også sjukt tynne; en skulle nesten ikke tro at så tynn karbon kan være stivt nok til å fungere som såle, men det gjør det altså.

 

Giro Empire SLX er rålekre og med et lite nikk til retro-design.

Giro Empire SLX er nydelige og med et lite nikk til retro-design. Legg også merke til hvor tynn sålen er!

Sørensen Sykler priser seg noe høyere enn Bikeshop, men etter klubbrabatt fikk jeg skoene til litt over 2.300 kroner. Jeg burde kanskje prøvd Giro ProLight SLX II også, for å være helt sikker, men jeg var solgt på fem minutter.

 

Å ta på skoene…

Å knyte på sykkelsko virker umiddelbart litt rart; det er jo alltid enten borrelås eller en annen strammemekanisme. Dog, samtlige andre sko – pensko, løpesko, fritidssko – bruker lisser, så det er jo et velprøvd konsept som også burde funke på sykkelsko.

Det er lett å sørge for at lisseskoene sitter stramt over hele foten, og lissene kan elegant festes i en egen strikk-anordning på rista slik at de ikke surrer seg inn i drivverket. Jeg bruker uansett skoovertrekk i tillegg, men det er fint å se at Giro har tenkt på denne viktige detaljen.

Med stoppeklokke i hånd: Det tar meg 20 sekunder å ta på én Giro Empire SLX-sko, mens én S-works-sko tar meg 15 sekunder. Å ta dem av igjen tar henholdsvis 15 og 5 sekunder. Altså går det med totalt 30 sekunder ekstra hver gang lisseskoene skal brukes fremfor konvensjonelle sko. Gitt fem sykkelturer i uka blir det faktisk et par timer ekstra sko-hassle årlig… Men det kan jeg forsåvidt leve med.

Lisseløsningen er elegant og sprer trykket jevnt over foten, og skoen har en elegant løsning for å holden lissene på plass - men det er ikke mulig å etterjustere underveis.

Lisseløsningen er elegant og sprer trykket jevnt over foten, og skoen har en elegant løsning for å holden lissene på plass – men det er ikke mulig å etterjustere underveis.

 

Skoene i praktisk bruk…

Skoene kan ved første inntrykk virke litt skjøre og skrøpelige, men etter å ha brukt dem en del kjennes de faktisk veldig solide. Nå har det blitt sånn at vanlige sykkelsko kjennes som slagstøvler sammenliknet med Giro Empire SLX. Og karbonsålene holder så absolutt mål.

Fordi disse skoene er så fine er det nok lurt å beskytte dem med oversokker eller skotrekk – i alle fall om du ikke har tenkt å sykle i sol på tørre veier. Den perlehvite, nydelige finishen kan tenkes å slites fort dersom skoene ikke skånes med et eller annet trekk.

At skoene er lette merkes faktisk veldig godt. Det er litt den samme følelsen som når du går fra vintersko til sommersko. Giro Empire SLX skal ifølge produsenten veie 175 gram per sko i størrelse 42,5. Mine sko i størrelse 43 veier 195 gram per stykk uten klosser. Med Speedplay-klosser blir vekta totalt 514 gram på paret, som gir en besparelse på 118 gram sammenliknet med Specialized S-Works. 118 gram spart på andre sykkelkomponenter kan fort koste en del kroner, så dette er kanskje den rimeligste vektbesparelsen du kan gjøre utenom å slanke deg.

Det jeg likte veldig godt med S-Works’ene er at de har to BOA-snører som gjør at det er lett å finjustere og etterjustere hvor stramt skoene skal sitte, og fordele trykket over rista. Dette er noe vanskeligere å til med lisser, men på ingen av turene har jeg opplevd at skoene ikke satt stramt nok. Selv på en langtur som tok over åtte timer, kjente jeg ikke behov en eneste gang for å stramme eller løsne på lissene. Det er mulig jeg ville opplevd dette annerledes på en varm sommerdag når føttene kanskje utvider seg mer, enn på en kjølig, våt dag i april. Uansett, skoene har sittet som støpt hele tiden.

Det største problemet jeg har hatt med skoene er faktisk å ta dem av når fingrene er iskalde og våte. Lissene kan være vanskelig å få tak i når presisjonen i fingrene er på nivå med en berusa fyllik, og når du er mest keen på å bare få av klærne og komme deg i dusjen, blir skoene et irritasjonsmoment. Og de sitter gjerne så stramt på at du ikke bare kan dra av skoene heller.

Giro Empire SLX i str 43 inkludert Speedplay Zero-pedaler veier 257 gram per stk, eller 514 gram per par.

Giro Empire SLX i str 43 inkludert Speedplay Zero-pedaler veier 257 gram per sko, eller 514 gram per par.

Specialized S-Works-skoene i str 43 fra 2012 veier 316 gram inkludert Speedplay Zero-pedaler, altså 632 gram per par.

Specialized S-Works-skoene i str 43 fra 2012 inkludert Speedplay Zero-pedaler veier 316 gram per sko, altså 632 gram per par.

 

Konklusjon

Plusser:

  • Hysterisk lette.
  • God kvalitetsfølelse.
  • Akseptabelt prisnivå; avviker ikke negativt til å være toppmodell.

Minuser:

  • Tar litt mer tid å ta på og av.
  • Ikke mulig å etterjustere underveis.

Ut fra hva jeg har erfart har jeg ingen problemer med å anbefale skoene. Lisser er annerledes enn borrelås, BOA-stramming og andre lure innretninger – og det på godt og vondt. Skoene står ikke tilbake når det gjelder stivhet, og for min del gjør vektbesparelsen mer enn nok opp for mangel på etterjusteringer.

 

Kommentarer