gadgetsutstyr

Test av TomTom Multisport Cardio

Pulsklokker som måler puls på håndleddet er noe relativt nytt, og et attraktivt alternativ for de som ikke liker å stroppe et pulsbelte rundt brystkassa. Nederlandske Tomtom er mest kjent for GPS-navigasjon, men forsøker med sin klokke Multisport Cardio å etablere seg i sportsklokkemarkedet. Jeg har hatt anledning til å prøve toppmodellen deres. Her er min dom.

 

Produktinfo

Tomtom Multisport Cardio er hverken en stor kloss eller en liten sak: Den veier 63 gram og har en passe tykk gummireim. Til sammenlikning veier Polar V800 81 gram, Garmin Fenix2 91 gram, Garmin Forerunner 620 44 gram og Garmin 910XT 61 gram.

Skjermen er svart-hvit, omtrent så stort som et frimerke og med en oppløsning på 144 x 168 piksler. Mer eller mindre det samme som tilsvarende klokker.

Batteritiden er på 8 timer dersom du kjører på med både GPS og puls, men den holder 10 timer dersom du kun bruker GPS. Med andre ord holder klokka lenge til de fleste treningsøkter så lenge du husker å lade jevnlig. Ironman-distanser er den derimot dårlig egnet til. Tomtom Multisport Cardio er på linje med Polar M400, Garmin Forerunner 220/620, men matcher ikke hardcore klokker som Polar V800, Garmin Fenix2 eller Forerunner 910XT – som kan holde opp til 50 timer.

Tomtom har benyttet seg av Bluetooth Smart for å kommunisere med eksterne sensorer, slik at du kan bruke den med puls, farts- og kadensmålere som snakker Bluetooth.

Tomtom Multisport finnes i to varianter. Denne testen tar for seg toppmodellen, Tomtom Multisport Cardio. Veiledende pris for denne klokka er 2.699 kroner uten ekstrautstyr. Tomtom har også en rimeligere variant uten innebygd optisk pulsmåler: Denne heter bare Tomtom Multisport, og koster 1.399 kroner. Du betaler med andre ord ganske mye ekstra – nesten det dobbelte! – for å få pulsmåling innebygd i klokka!

Ekstra sensor for fart og kadens koster 499 kroner, festebrakett/belte for sykkel 149 kroner, eget pulsbelte 499 kroner og ekstra reimer koster 249 kroner (finnes i svart, rød og blå).

Tomtom Multisport Cardio sett forfra. Tydelig og lettlest display. Den firkantede knappen under skjermen brukes for å navigere i menyene.

Tomtom Multisport Cardio sett forfra. Tydelig og lettlest display. Den firkantede knappen under skjermen brukes for å navigere i menyene.

Klokka i praktisk bruk

Jeg har prøvd klokka både til løp og sykling, men ikke svømming eller andre aktiviteter ute eller inne.

Tomtom Multisport Cardio kjennes og ser grei ut på armen. Reima er i overkand bred, men ellers av solid, behagelig gummi og festemekanismen er solid. Klokka er ikke så kladdete som eksempelvis Garmin Fenix2, men likeel skriker den litt for mye «jeg er en pulsklokke» til at den kan brukes til hverdags og jobb, og den store knappen tar unødvendig mye plass – men det er smakssaker.

Klokka tar fort opp GPS-signaler så lenge det ikke er for lenge siden forrige økt; sjeldent mer enn 10 sekunder. Dersom det er gått en stund siden sist tar det lengre tid – jeg målte halvannet minutt fra jeg slo den på til den var klar til bruk da den hadde ligget en ukes tid. Det er likevel ikke verre enn andre klokker.

Tomtom oppgir at klokka skal holde i 8 timer ved bruk, og det stemmer ganske greit. Det hadde likevel vært greit om klokka ga varsel om lavt batteri mye tidligere – og oftere – enn den gjør per i dag. Ved et par anledninger opplevde jeg at klokka ikke holdt helt inn – dette kan vi alle være enige i at er irriterende.

Overføring av treningsfiler går forøvrig også helt greit , både via USB og trådløst via smarttelefonen med bluetooth. Tomtom støtter både Apple og Android, og dekker sånn sett det meste av markedet.

Klokka lades ved å koble den til den medfølgende USB-kabelen. Lademekanismen krever at du «vrenger» av litt av gummien før du fester klokka til laderen. Hvorfor Tomtom ikke kunne valgt en konvensjonell micro- eller mini-USB-løsning begriper jeg ikke.

Skjermen er relativt enkel å lese når du er på farten, og takler sollys og gjenskinn ganske godt. Bakgrunnsbelysningen funker greit. Dessuten er vibreringen tydelig når klokka vil varsle om noe.

Når det er sagt: Tilpasning av visninger er heller ikke rett frem, og mulighetene er begrenset. Totalt kan hver visning inneholde tre variabler, hvor den ene vises med store tall, og de to andre får en liten rubrikk hver øverst. Variablene er begrenset til klokkeslett, tid, distanse, fart, kadens, kalorier, svømmetak, puls og pulssone. Dessuten savner jeg veldig muligheten til å sette på automatisk start og stopp, noe jeg bruker ofte hvis jeg løper eller sykler med mye stopp-start, typisk i byen eller om jeg trener intervaller. De mange tilpasningsmulighetene vi er vant med fra Garmin og Polar er helt fraværende her.

Knappene og navigasjonen slet jeg også en del med: Den firkantede knappen under skjermen har fire knapper – høyre, venstre, opp og ned. Med den navigerer du inn og ut av forskjellige menyvalg. Idéen er god, men i praksis tar dette tid å venne seg til – eksempelvis at du må holde venstre-knappen for å stoppe en økt. Tomtom har kort fortalt en del å gå når det gjelder brukervennligheten.

Polar V800 til venstre, Tomtom Multisport Cardio til høyre. Cirka like store og kjennes ganske likt på håndleddet. Hvilken du synes ser best ut er selvfølgelig en smakssak.

Polar V800 til venstre, Tomtom Multisport Cardio til høyre. Cirka like store og kjennes ganske likt på håndleddet. Hvilken du synes ser best ut er selvfølgelig en smakssak.

Tomtom Multisport Cardio har en ganske tykk og bred reim som sitter godt.

Tomtom Multisport Cardio har en ganske tykk og bred reim som sitter godt.

Innebygde sensorer

Innebygd i klokka er det en GPS-sensor som får med seg bevegelsene dine, inkludert fart, distanse og GPS-koordinater. I tillegg er det et innebygd kompass. Det er vel ganske logisk for en GPS-klokke fra et selskap som spesialiserer seg på navigasjonsutstyr… Forøvrig har heller ikke klokka barometer, hvilket bidrar til at høydemålinger ikke blir spesielt nøyaktig.

Det som er spesielt interessant med denne klokka er jo den optiske sensoren som måler puls i håndleddet. For å være helt nøyaktig måler ikke sensoren selve pulsen, men den leser blodgjennomstrømningen i blodårene dine og anslår puls utfra det. Til sammenlikning vil et pulsbelte rundt brystet måle faktiske hjerteslag, som er den nøyaktige pulsen.

Fordi sensoren måler blodgjennomstrømningen, og ikke pulsen, er det noen ting som kan forvirre målingen – det må ha vært tilfelle hos meg de gangene Tomtom mente jeg hadde en helt annen puls enn det Polar-klokka mi sa, og ofte langt over 200 slag i minuttet (makspulsen min er 180-185). Fra hva jeg har skjønt er det sånn at hvis du har pigmenter i huden (les: mørkere enn likblek) vil sensoren potensielt ha problemer med å fange opp blodgjennomstrømningen din. Dessuten, om pulsen og dermed blodgjennomstrømningen blir høy nok, ser det ut som sensoren sliter med å skille pulsslagene – sagt på en annen måte, klokka funker dårlig når pulsen blir for høy. Dette er imidlertid to problemer som ikke nødvendigvis gjelder alle som bruker den, og selgere i flere sportsbutikker mener (selvfølgelig) å ha fått veldig mange gode tilbakemeldinger og fornøyde kunder av denne klokka.

De grønne lysene under klokka er den optiske sensoren som måler blodgjennomstrømning. Har du tykk hud, mørk hud eller veldig høy puls kan sensoren slite med å fange opp pulsen din.

De grønne lysene under klokka er den optiske sensoren som måler blodgjennomstrømning. Har du tykk hud, mørk hud eller veldig høy puls kan sensoren slite med å fange opp pulsen din.

 

Muligheter for eksterne sensorer

Tomtom Multisport-klokkene snakker Bluetooth Smart for å kommunisere med eksterne sensorer. Klokkene kan kun brukes med to sensorer: Fart-/kadens-sensor og pulsbelte. Jeg hadde ingen problemer med å få min Tomtom-klokke til å snakke med hverken et pulsbelte eller farts-/kadenssensorer fra Polar som snakker Bluetooth Smart. Jeg savner derimot muligheten til å koble til wattmåler (Stages, for eksempel, snakker Bluetooth Smart), men denne klokka er tydeligvis ikke myntet på såpass «seriøse» syklister.

 

Medfølgende treningsdagbok: Tomtom MySports

For å overføre filer fra TomTom-klokka til den medfølgende treningsdagboka må du installere TomTom MySport Connect på PC/Mac, opprette en bruker, og så vil automatisk klokka overføre til PC/Mac når den kobles til. Her kan du også bestemme hvilke andre treningsdagbøker MySports Connect skal overføre til. Appen på iPhone gjør samme nytte – via blåtann overføres fil fra klokke til telefon og videre til MySports, som så dytter fila inn til treningsdagboka di. Funksjonaliteten og analysemulighetene i MySports er veldig begrenset, og du kan ikke importere treningsfiler hit fra andre steder, så i praksis fungerer MySports til å overføre filer til den treningsdagboka du helst liker å bruke.

 

Overføring til andre treningsdagbøker

Tomtom MySports Connect-programvaren lar deg overføre treningsfiler automatisk fra klokka til følgende: MapMyFitness, RunKeeper, Strava, Endomondo, Taiwan MySports, Nike+, Jawbone UP og TrainingPeaks. I tillegg kan du velge å laste ned filene til lokal harddisk i følgende formater: CSV, GPX, FIT og TCX.

Med andre ord fungerer Tomtom helt utmerket nesten uansett hva slags treningsdagbok du bruker. Selv hadde jeg ingen problemer med å få mine filer over til Strava.

 

Styrker og fordeler

Tomtom skal ha kudos for å ha laget en solid og enkel treningsklokke. Som løpeklokke fungerer den veldig fint og er et greit alternativ til hva Polar og Garmin har å tilby. Den optiske sensoren er et spennende alternativ til vanlige pulsbelter. GPS’en er nøyaktig, de viktigste eksterne sensorene kan kobles til klokka, skjermen er lett å lese, klokka er relativt enkel å bruke, og det går fint å overføre treningsfiler til det meste av treningsdagbøker.

 

Svakheter og ulemper

Jeg setter spørsmålstegn ved nøyaktigheten til den optiske pulsmåleren; det er mitt største ankerpunkt med denne klokka. Batteritiden burde også vært lengre, selv om den utvides et par timer ved å slå av den optiske sensoren. Dessuten er ikke brukervennligheten spesielt god; knapper og menyer henger ikke alltid logisk sammen. Tilpasningsmulighetene er veldig begrenset, og det er ikke mulig å koble til wattmåler – men det sier mer om målgruppa klokka henvender seg til enn om klokka ai seg selv. Til sist, prisen for Cardio-versjonen er veldig stiv – til over 2.500 kroner har både Polar og Garmin alternativer som gjør jobben minst like bra.

 

Konklusjon

Tomtom har forsøkt å lage en klokke som skal treffe multisport-segmentet, altså både syklister, løpere og svømmere, men som er best egnet for løpere.

Klokka er solid og har mange fordeler, men også noen bakdeler. Jeg sitter igjen med følelsen av at denne klokka først og fremst passer for løpere som ønsker noe enkelt som «just works», ikke forsupermosjonistene som ønsker å måle alt mellom himmel og jord.

Den store fordelen med klokka er at den måler puls på håndleddet. For alle oss som synes pulsbelte er helt ok er det flere bedre alternativer på markedet, både fra Tomtom selv og fra andre produsenter. For min del funket måling på håndleddet dårlig, men dersom du plages av pulsbelte kan det være verdt å ta en nærmere titt på klokka.

 

 

Takk til RLVNT Distrubtion AB for lån av klokka!

Kommentarer