gadgetsutstyr

Test av Garmin Edge 520

Det er et par år siden Garmin lanserte Edge 510 og Edge 810, og særlig Edge 810 har etablert seg som et populært valg for mange. Edge 1000, som kom i 2014, ble nok i største og dyreste laget for de fleste. Etter å ha prøvekjørt Garmins nyeste computer, Edge 520, tror vi at den nye folkefavoritten er kommet.

Garmin Edge 520 sett ovenfra.

Garmin Edge 520 sett ovenfra.

Produktinfo

Edge 520 er relativt lett og liten; den veier 62 gram har et volum på 75 cm3 (4,9 x 7,3 x 2,1) sammenliknet med Edge 510 som veier 82 gram og er 107 cm3, og Edge 810 som veier 98 gram og er 119 cm3. Edge 520 er kun marginalt større enn Polar M450 som er 10 gram lettere og 0,7 cm tynnere. Vekt-fikserte klatregeiter kan like dette.

Fargeskjermen er også meget god: Størrelsen er på 3,5 x 4,7 cm med en pikseltetthet på 200 x 265. Til sammenlikning, Edge 510 har 176 x 220 piksler og Edge 810 har 160 x 240 piksler. Dessuten kan du som før tilpasse skjermene som du vil med opptil ti variabler per skjerm/visning. Edge 520 har ikke berøringsskjerm; de totalt syv knappene på computeren må brukes for å navigere og styre.

Batteritiden er på 15 timer, hvilket er noe dårligere enn tidligere Garmin Edge-varianter; 510 har en offisiell levetid på 20 timer og 810 17 timer. I praksis er det nok liten forskjell; skal du sykle Jotunheimen Rundt eller evereste en bakke er du likevel avhengig av en “on the go”-løsning.

Edge 520 er like vanntett som foregående modeller (IPX7-standard) og bruker samme festebraketter. Compueteren lades med en micro-USB, den litt tynnere varianten enn Edge 510/810 bruker. Overføring av filer kan gjøres enten via USB-kabel eller via smarttelefonen med bluetooth.

Edge 520 selges i to varianter: Standard pakke til 2.899 kroner inkludert festebraketter og USB-kabel, og bundle til 3.599 som i tillegg inkluderer pulsbelte og kadens-/fartssensorer. Garmin selger sine HRM-3 pulsbelter til 499 kroner; trenger du ikke kadens-/fartssensor kan du likegodt kjøpe Edge 520 standard-pakke og et HRM-3 pulsbelte og spare 200 kroner. Edge 810 er nå til priset til 800 kroner mer, Edge 1000 er priset til 1.600 kroner mer (begge prisene hentet fra Garmins nettbutikk; Bikeshop er gjerne rimeligere), Edge 510 virker å være tatt ut av salg, og gamle Edge 500 selges for kun 1.399 hos Bikeshop. Hos konkurrenten Polar V650 koster 2.799 kroner, mens lille Polar M450 fortsatt ikke er kommet på markedet. Kort sagt, Edge 520 ligger midt på treet prismessig.

Dersom du ikke allerede er Strava Premium-bruker får du også med tre måneder gratis – vi som allerede er betalende Strava-brukere får dessverre ikke noe ekstra, men c’est la vie!

Garmin Edge 520 veier 62 gram.

Garmin Edge 520 veier 62 gram.

Innebygde og eksterne sensorer

Edge 520 måler det meste. GPS-koordinater hentes fra både GPS- og GLOSNASS-systemene, som i praksis skal bidra til økt nøyaktighet. Høydemåling gjøres mer innebygd barometer. Termometer hjelper deg å dokumentere HTFU-vær.

Med bluetooth kan du parre Edge 520 med telefonen din for direkte opplastning til Garmin Connect og videre til Strava (men den vil ikke lese watt-data fra Stages via bluetooth).

Med ANT+ kan du koble til et helt univers av sensorer, inkludert puls, fart, kadens, watt, Shimano Di2, diverse tilleggsutstyr fra Garmin som Varia sykkelradarer og Virb actionkameraer, og hvem vet hva ellers.

Kort fortalt, alt du er vant med fra Garmins high end-produkter finner du også på Edge 520.

 

Computeren i bruk

Computeren kjennes akkurat som man kan forvente fra Garmin: Dønn solid og funksjonelt. Sannsynligvis vinner ikke Edge 520 noen designpriser, men den er samtidig minimalistisk og stilren nok til å kle de fleste syklister.

Når du fyrer opp Garmin Edge 520 må du gjennom den vanlige oppstartsprosessen med Garmin, og det tar jo 30-60 sekunder. Så må du selvfølgelig skreddersy visningene dine en del.

Det var tre ting som slo meg umiddelbart: Skjermen, farten og knappene.

For å ta det første – jeg var først bekymret for at en relativt liten computer ville få en ditto knudrete skjerm, men det var ubegrunnet bekymring, for skjermen til Edge 520 er virkelig skarp og lettlest, uansett lysforhold og vinkel. Dessuten er det mulig å skreddersy visninger i øst og vest, så om du er en informasjonshallik eller en “keep it simple, stupid”-type får du uansett dekket behovene dine.

Edge 520 har tydeligvis blitt utstyrt med bra jern, for her er det lynrask respons som gjelder. GPS-mottak kommer kjapt på plass, det er ingen forsinkelser når knapper trykkes på, navigasjonen er utmerket også når man er på detour og computeren må identifisere ny rute, og opp-/nedlastning går kjapt og greit.

Når det gjelder knappene slet jeg en del med å venne meg til å bruke knappene. Det er hele syv stykk; tre på venstre side, to på høyre side og to under. Alle har hvert sitt bruksområde og de er fornuftig plassert, men etter å ha swipet og trykket meg rundt på 810 i to år var det likevel litt uvant. Etter å ha kommet over nybegynner-følelsen vokste Edge 520 imidlertid veldig på meg. Jeg synes fortsatt berøringsskjerm har noe for seg, men knappene ble jeg såpass raskt komfortabel med at dette er nok først og fremst en vanesak. Og ifølge Garmin var dette en endring de gjorde på bakgrunn av tilbakemeldinger fra sine brukere, så det er nok en veloverveid beslutning fra selskapet. Én ting med knappene skulle jeg likevel sett annerledes: Lap- og start-knappen på undersiden burde vært plassert “oppå” computeren. Hvis du bruker en barfly vil Edge 520 være såpass nedsenket at de to nevnte knappene vil være delvis sperret av styret. Den medfølgende barfly’en er bygget på måte for å heve computeren litt, men for meg med et sært integrert FSA Plasma-styre funker jo ikke det.

Edge 520 har ikke detaljert kartvisning, men de innebygde kartene har et visst detaljnivå og det går fint å legge inn ruter du lager i feks Strava Route Builder. Jeg gjorde dette i forbindelse med en tur til Paris; computeren gjorde en helt utmerket jobb med å navigere meg trygt ut av Paris sentrum ut til Versailles og tilbake.

Smarte varsler som forteller deg når du får sms eller hvem som ringer deg er også nyttig, naturligvis. For meg er dette en “nice to have”-funksjon; praktisk å se at kona prøver å ringe deg mens du er på tur enn å fiske fram mobilen og oppdage 17 tapte anrop en time senere.

Garmin Edge 520 sine "lap" og "start/stopp"-knapper er litt vanskelige å nå om du har pølsefingre ettersom de er så tett innpå styret.

Garmin Edge 520 sine «lap» og «start/stopp»-knapper er litt vanskelige å nå om du har pølsefingre ettersom de er så tett innpå styret.

Og så har jo Edge 520 fått Strava Live Segments som sitt store salgsargument…

 

Strava Live Segments

For å ta i bruk Strava Live Segments må du ha en Strava Premium-konto, du må koble Strava-kontoen din sammen med din Garmin Connect-konto, og du må stjerne-markere de segmentene på Strava du ønsker å ha over på computeren (gjøres enten i en nettleser eller via Strava-app’en på smarttelefonen). Deretter synkroniserer du computeren med Garmin Connect, enten via USB-kabel eller bluetooth via smarttelefon, og vips så er segmentene inne på computeren! Edge 510, 520, 810 og 1000 støtter Strava Live Segments per nå – gitt at du har installert nyeste firmware.

Du må trykke deg gjennom noen menyer for å få opp segmentene på den måten du ønsker når du er ute på tur. Det kan være lurt å bestemme hvilken tid du vil sykle mot på hvert segment: KOM’en, din beste tid, eller din forrige tid.

Når du er ute på tur og segmentet nærmer seg får du varsel om at segmentet nærmer seg, og når det starter får du se både tidsmessig og visuelt hvordan du ligger an i forhold til tiden du har valgt å sykle mot. Dette har jeg opplevd som veldig motiverende: Flere ganger når jeg sykler til eller fra jobb har jeg fått en boost av å jage min egen PR eller forsøke å ta en KOM, og det er moro.

Den virkelig store verdien tror jeg ligger i å bruke Live Segments når man trener intervaller: Hva er vel en bedre motivasjon opp Tryvann eller Grefsenkollen enn å se hvordan du ligger an i forhold til din egen bestetid eller forrige tid?

Ulempene er selvfølgelig at det kan virke litt forstyrrende når man uansett skal ta en rolig tur, eller om tiden man skal konkurrere mot er helt hinsides, jamfør Jah Langleites absurde Tour de Finans-tid (1:39) eller Carl Fredrik Hagens tid på Klatringen til Tryvann (13:31). Dette løser man jo imidlertid lett; enten slår man av eller ignorerer Live Segments-varsler, eller så velger man bare sine egne PR’er. Jeg opplevde også innimellom at jeg måtte fikk “off course” hvis jeg ikke fulgte GPS-sporene til segmentet ganske nøyaktig, men det var helt unntaksvis.

Kort fortalt er Strava Live Segments både en interessant produktutvidelse og et potensielt veldig nyttig treningsverktøy som også kan spolere mang en restitusjonsøkt!

Tour de Finans, det famøse segmentet alle Oslo-pendlere har et forhold til.

Tour de Finans, det famøse segmentet alle Oslo-pendlere har et forhold til.

Medfølgende treningsdagbok

Treningsdagboka Garmin Connect er gratis for alle, og du kan sette opp Edge 520 til å automatisk overføre økta di via smarttelefon til treningsdagboka. Garmin Connect er imidlertid ganske mangelfull både som brukervennlig treningsdagbok og som sosialt medium, så den største verdien det gir er at det automatisk mater treningsfila videre til andre treningsdagbøker.

Én ting Garmin burde få på plass, er å la brukerne definere visninger i Garmin Connect heller enn å knote på computeren for å bestemme hvor mange visningssider man vil ha, hvor mange variabler man vil ha på hver side, og hvilke variabler hver side skal inneholde. Særlig med Edge 520, hvor det må trykkes mye opp, ned, inn og ut tar det tid å skreddersy visninger etter egen smak.

 

Overføring til andre treningsdagbøker

Garmin har hatt vett til å tenke at sine brukere selv må få velge hvilke treningsdagbøker de vil bruke, og det er som alltid enkelt å flytte treningsfilene over til Strava, TrainingPeaks og andre løsninger – enten automatisk eller manuelt direkte fra Edge 520 via USB til PC/Mac.

 

Styrker og svakheter

Først og fremst er Edge 520 en naturlig videreføring av Edge 510: Computeren er mindre, raskere og bedre. Det er masse små forbedringer her og der, og Edge 520 oppleves som et nytt produkt. Den tette integrasjonen med Strava i form av Strava Live Segments – som forsåvidt finnes til 510 og 810 også – er et herlig tilskudd. Det er rett og slett vanskelig å tenke seg hva en eventuell Edge 820 kan tilføre oppå alt 520 har.

Ting som vi tenker kunne gjort 520 bedre er berøringsskjerm, bedre plassering av lap- og startknappene, samt mulighet til å tilpasse visningene via Connect-app’en eller en nettleser heller enn på selve computeren. Med andre ord, ikke de største skjærene i sjøen.

Garmin Edge 520 i festebraketten på mitt FSA Plasma-styre. Merk at det er lite mellomrom mellom styret og selve computeren.

Garmin Edge 520 i festebraketten på mitt FSA Plasma-styre. Merk at det er lite mellomrom mellom styret og selve computeren.

Konklusjon

Med Edge 520 har Garmin lansert et produkt som sannsynligvis vil overta som syklistenes førstevalg de neste par årene. Computeren er proppfull av funksjoner og muligheter, den er brukervennlig, liten, stilren og prispunktet er midt på treet. Noen vil nok savne berøringsskjermen, detaljerne kart kunne vært prikken over i’en, og Garmin burde gjort lap- og start-knappen litt mer tilgjengelig… men dette er smårusk i det store bildet; Edge 520 er bunnsolid.

Kommentarer