utstyr

Hvorfor sykle uten hjelm?

Hvorfor sykler mennesker uten hjelm?

På veien til jobb i dag passerte jeg kanskje et dusin syklister på veiene mellom Sinsen og Bislett, omtrent alle sammen i veibanen.
At de velger veibanen fremfor fortauet får være deres privilegium; jeg plages ikke. De som har litt trøkk i tråkket forsinker ikke trafikken – men jeg forstår ikke hvorfor de tregeste syklistene (les: bysykkel, kurv med laptop oppi, skjørt og lange støvletter) må i veibanen. Uansett, med et par unntak syklet alle de jeg passerte uten hjelm.
Trafikken i Oslo i rusjtiden er ikke verdens mest bedagelige, og ikke alle sjåførene er i det hensynsfulle hjørnet. I et ublidt møte mellom syklist og bil er det ikke tvil om hvem som er den myke trafikant. Uten hjelm blir hodet fort eggerøre.
De siste dagene har det også vært mye regn, våte veier og dårlige forhold. Mindre kontroll over sykkelen øker risikoen for uhell. Tidligere i uka krasjet en syklist på vei ned forbi Fagerborg kirke med en traktor – på en glatt veibane. Det er ukjent om hun hadde beskyttelse på hodet, men en hjelm ville uansett bidratt til mindre skader på hode.
Dessuten er ikke hjelmer stygge lengre; de finnes i de fleste størrelser, design og farger. Og selv om en nystylet sveis skulle vært stiligere enn en hvit/sølv Giro Ionos hjelm så er det bedre med hjelmsveis og fungerende hode på jobb enn hjelmsveis i senga på akutten.
Til og med de proffe bruker hjelm nå, og de er noen hakk flinkere enn oss til å håndtere sykkelen.
Så jeg bare spør: Hvorfor sykler mennesker uten hjelm?

Kommentarer

2 Comments

  • Mort sier:

    Enda verre er det med foreldre som sykler uten hjelm. Det er det samme som å si til ungene at «når du er stor nok, kan du også slutte å bruke hjelm». Grr!

    Vanlige (dårlige) argumenter er «det ødelegger frisyren min», eller «jeg skal bare et lite stykke». Det siste argumentet brukes jo også ofte mot bilbelte.

    Mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves!

  • Åh, er så enig! Tenkte på akkurat det samme som Mort her: Det verste jeg ser er foreldre og barn som er ute og sykler sammen, barnet har hjem, men det trenger da ikke foreldrene; De kan jo ikke skade hodet!