gadgetsutstyr

Test: Garmin Forerunner 220 og Forerunner 620

Denne artikkelen kom opprinnelig på trykk i Kondis nr. 1 – februar 2014.

Innledning

 

Garmin lanserer stadig nytt utstyr for sportsentusiaster, og nyest i manesjen er Forerunner 220 og Forerunner 620 (FR220 og FR620) som kom rett før jul. Etter over 200 kilometer med disse klokkene kan jeg trygt si at Garmin har kommet med et par særdeles gode klokker.
 
Forerunner 620 til venstre, Forerunnre 220 til høyre.
 

 

Funksjoner

 

Begge klokker er rene løpsklokker, så de er ikke beregnet på svømming eller sykling. De fungerer imidlertid helt utmerket til langrenn og løp på mølle.

 

Begge gir deg nesten alt du kan tenke deg av informasjon basert på puls og distanse, som mellomtid, total tid, kilometertid, distanse, puls, og så videre. Nøyaktigheten både på puls og GPS virker upåklagelig. I tillegg er designet så diskret at de kan de brukes som hverdagsklokker. Begge klokkene kommer i to fargekombinasjoner; FR220 i svart/rød og lilla/hvit, og FR620 i svart/blå og hvit/oransje. Begge klokkene har en fin finish og føles definitivt som høykvalitetsprodukter.

 

Klokkene kan også kobles til smarttelefoner via Bluetooth slik at andre personer (samboer/mann/kone) kan se hvor du er på kartet til enhver tid under treningsøkta, og så du kan overføre filer direkte til Garmin Connect.

 

En fulladet klokke holder til 10 timer med trening, alternativt i opptil seks uker som hverdagsklokke.

 

Selv om begge klokkene kan mange triks så har FR620 noen funksjoner som FR220 mangler: Virtuell partner, beregning av restitusjonstid, VO2max-beregning og forventede tider på diverse distanser, samt analyse av løpsdynamikk. Det sistnevnte krever at du også bruker pulsbeltet HRM-Run, som kun støttes av FR620. Dessuten kan også FR620 kobles til wi-fi for overføring av treningsfiler direkte til Garmin Connect.

 

For å si det enkelt: Begge deler har mer enn nok funksjoner for de fleste løpere, og er pene nok til å kunne brukes til hverdags, men FR620 har det lille ekstra for de som liker å analysere løpene.

 

Brukervennlighet

 

Begge klokkene er veldig enkle å bruke: Fargeskjermene er store nok til å vise mye informasjon uten at det blir knotete, knappene er enkle å finne og trykke, bakgrunnsbelysningen fungerer fint, og klokkene sitter godt på armen. Det er også lett å lese tallene på skjermen når man trener.

 

Jeg ble veldig overrasket over hvor responsiv berøringsskjermen til FR620, selv når man bruker hansker, og nå som det meste av utstyr har berøringsskjermer så synes jeg det gjør FR620 litt mer intuitiv i bruk enn FR220, som kompenserer med én ekstra knapp for å gjøre navigasjon i menyene mulig.

 

Overføring av filer til treningsdagbøker er enkelt: De trådløse mulighetene med Bluetooth og wi-fi (kun FR620) er kjærkomne, men den tradisjonelle USB-kabelen er upåklagelig. Jeg synes også det er en fordel at Garmin har valgt å ikke fortsette med den trådløse overføringen med en ANT+ USB-pinne (som FR320XT hadde).

 

Det eneste negative er at GPS’en bruker også litt tid på å hente inn signal dersom det er lenge siden eller langt unna forrige økt, så trikset med å slå på klokka og legge den ute eller i vinduskarmen mens du knyter på skoene gjelder fortsatt.

 

Treningsanalyse

 

Det er i informasjonsbehandlingen at forskjellen mellom klokkene virkelig kommer frem:

 

Med FR220 kan du tilpasse totalt to skjermer, begge viser tre valgfrie tall hver, og du kan velge mellom 13 forskjellige måltall for hvert felt.

 

Med FR620 kan du tilpasse opptil fire skjermer i tillegg til en virtuell partner og “Running Dynamics”-visning. Hver av de fire skjermene kan vise opptil fire forskjellige tall, og det er totalt 44 forskjellige måltall du kan velge mellom (tid, distanse, fart, puls, løpsdynamikk, kadens og annet). I tillegg vil FR620 i etterkant av hver økt fortelle deg hvor mange timer du bør hvile før neste økt, hva din beregnede VO2max er, og forventede tider på 5, 10, 21 og 42 km er. (Ifølge klokka er min VO2max 58 ml/kg/min, og den mener jeg bør være i stand til å løpe en halvmaraton på 1:21 og en helmaraton på 2:49. Dette stemmer ikke så godt med virkeligheten; jeg en VO2max på 69 ml/kg/min målt på sykkel og mine beste offisielle tider på halv- og helmaraton er henholdsvis 1:40 og 3:49. Kanskje klokka ser et urealisert potensiale i meg?)

 

De aller fleste treningsdagbøker støtter filformatet .tcx, som Garmin benytter slik at det skal være enkelt å legge inn nye treningsfiler i det analyseverktøyet du bruker allerede. Det er imidlertid noen fordeler med å bruke Garmins egen Garmin Connect for analyse: For det første overfører klokka treningsfilene direkte til Garmin Connect  hvis du har satt opp klokka til å snakke med smarttelefonen din via Bluebooth eller via ditt wi-fi (gjelder kun for FR620). For det andre gir Garmin Connect tall på tråkkfrekvens, vertikal svingning og bakkekontakttid. Dersom du bruker andre treningsdagbøker, for eksempel Strava, så er det likevel veldig enkelt å koble klokka til USB-ledning og overføre på vanlig måte.

 

Garmin har kommet langt i å tilby gode verktøy for treningsanalyse, men foretrekker du å bruke noe annet enn Garmin Connect så er det enkelt å overføre filer fra klokka til treningsdagboka du foretrekker.
 
Løpetur med Forerunner 620 sett fra Garmin Connect:
 
Samme løpetur, men sett fra Strava:

 

Konklusjon

 

Etter første løpetur med FR220 tenkte jeg at Garmin har laget den perfekte løpeklokka, og FR620 – som jeg testet i påfølgende løpetur – tar det faktisk et lite hakk lengre.

 

Begge klokkene er flotte, men den store forskjellen – bortsett fra det kosmetiske – ligger i at FR620 har berøringsskjerm, kobler til wi-fi, og ikke minst tilbyr betydelig mer informasjon og analysemuligheter. Om det er verdt en prisforskjell på 1300 kroner er helt avhengig av hvor mye du får ut av å analysere løpingen din, men det er tydelig at FR620 henvender seg til de som tar løping på alvor.

 

Priser

 

FR220 koster 2150 kroner uten pulsbelte, og 2600 kroner med pulsbelte (Løplabbet).
FR620 koster 3450 kroner uten pulsbelte, og 3900 kroner med pulsbelte (Løplabbet).

Kommentarer

One Comment