butikkersykkelutstyr

Høsten – tiden for å gjøre et sykkelkupp!

En av de fine tingene med sesongslutt er at salget begynner, og neste sesongs varer begynner å tikke inn. Er du keen på å bytte ut sykkelen, er dette et veldig godt tidspunkt for å sondere terrenget!

 

Tar du turen innom diverse sykkelbutikker frem mot jul, vil du nok komme over noen gode tilbud på utgående modeller som du kan gjøre et lite kupp på, særlig om du går inn for å forhandle litt og eventuelt finner demomodeller som de trenger å bli kvitt. Og er du litt mer nøye på å ha det siste og beste, er det flere som stiller ut kommende modeller og tar imot forhåndsbestillinger. 15-40% rabatt er i alle fall fair deal fremover.

 

Som den tvangstanke-styrte nevrotikeren jeg er, gjorde jeg en liten analyse av hva som finnes av butikker, sykler og priser før jeg kom i mål. Jeg tenkte at jeg kunne spare deg for litt av granskningen ved å legge ut høydepunktene fra den autistiske prosessen min her. Mens Onkel P fronter angst og mørkesinn for tida, hiver jeg meg inn og fronter OCD så det ljomer!

 

Jeg laget en matrise som lister opp 65 sykkelbutikker og 67 sykkelmerker for å kartlegge hva som finnes hvor – nyttig om du lurer på hva dine lokale butikker fører eller hvor du må gå for å finne nettopp det merket du er keen på. Merk at oversikten umulig vil være 100% korrekt.

 

Støtte den lokale jointen, gå til den trygge kjedebutikken eller dra kortet online?

Fordelen med å handle hos en LBS er selvfølgelig at de – i alle fall de med respekt for seg selv – har peiling på hva de driver med. Det sier seg at å kjøpe hos faghandel gir et tryggere kjøp, selv om det gjerne koster noen lapper ekstra og de ikke nødvendigvis fører det merket du har aller mest lyst på. I varierende grad gjelder dette også hos kjedene, selv om mitt inntrykk er at de holder seg til de litt rimeligere variantene – mens LBS’ene gjerne er litt mer high-end og spesialiserte.

Ved kjøp online, derimot, er utvalget mye større og du er mer avhengig av at du har peiling på hva du kjøper og kan å skru litt selv. LBS’en er nok ikke så keen på å prioritere service på en Canyon som du har kjøpt online.

 • Den gjennomsnittlige LBS’en fører to sykkelmerker. Selv om de fleste LBS’ene er å finne i storbyene, særlig i Oslo, virker det som de fleste stedene i Norge har minst én og helst to-tre LBS’er. For å få en god oversikt over LBS’ene, googlet jeg «sykkelbutikk + [by]» for de 20 største byene i Norge. LBS’ene inkluderer kjenninger som Oslo Sportslager, Sørensen Sykler, Torshov Sykkel, Milslukern, Kjell Sykkel, osv.
 • Den gjennomsnittlige kjedebutikken fører tre sykkelmerker, hvorav den ene gjerne er «private label» som Diamant (G-Sport), Nakamura (Internsport) eller White (XXL). Kjedene inkluderer Anton, G-Sport, Intersport, XXL, Spinn, Sport1, Birk og Sykkelboden.
 • Den gjennomsnittlige online-butikken fører fem merker, så ikke overraskende er det online hvor utvalget er størst. Online-butikkene inkluderer en haug norske og internasjonale butikker som bikeshop.no, Canyon, Wiggle, CRC, osv.

En ting som virkelig slo meg: De sykkelbutikkene som ikke lever av å selge online, de har tilsynelatende nedprioritert nettsidene sine så voldsomt at det er vanskelig å være sikker på hva de fører av produkter, hva de har på lager og hvor mye det koster. Heldigvis er det en del av LBS’ene som prøver tydeligvis å kombinere det lokale nærværet med salg online. Sørensen Sykler, for eksempel, driver også Bikedeal.no og det er mulig å kjøpe produkter online og hente i butikken. Jeg gjorde dette med et hjulsett jeg kjøpte i sommer, og det funket flott.

Andre LBS’er har også fått opp øynene for Finn – feks Kjell Sykkel i Brummunddal, JT Sykkel i Lalm, Sykkelglede/Tender Sport Marine i Sandefjord, Sport og Fritid i Hønefoss og Sykkelzentrum i Sandnes bruker Finn for å pushe nye sykler. I noen tilfeller er produktutvalget mer oppdatert på Finn enn på butikkens egne sider, ironisk nok!

Hos Sykkeldelisk fikk jeg tilpasset sykkelen før kjøp.

Hos Sykkeldelisk fikk jeg tilpasset sykkelen før kjøp.

Mange deilige sykler å velge i!

Jeg har totalt funnet 67 forskjellige merker, noen langt mer spenstige enn andre. Det er ikke så rart at merker som Trek, Specialized, Scott og Merida er godt utbredt – et godt markedsføringsapparat kombinert med bra tilstedeværelse i en rekke butikker hjelper på. Da er det fort gjort å glemme mange av de litt mindre kjente merkene, som kan være vel så stilige.

 • Trek, Bianchi, Merida og Orbea er de merkene som visstnok er tilstede i de fleste butikkene totalt sett. Orbea overrasket meg litt; det er mulig de har god distribusjon, men jeg kan knapt huske sist jeg så en Orbea…?
 • Merida, Scott og Trek finnes hos flere av kjedene. Disse store merkene har jo markedsføringskrefter så det ljomer, så det er ikke overraskende.
 • Trek, Bianchi, Merida, Orbea og Specialized finnes hos mange LSB’ene. Særlig Specialized har tydeligvis spesialisert seg på å pushes av folk som skjønner seg på sykkel, så da er LBS’er veien å gå. Å kjøpe en S-Works Tarmac med Di2 av en videregående-elev som jobber deltid på G-Sport føles for meg like naturlig som å handle Miele for 30 000 kr av en 16-åring som ikke en gang kan å sette på en klesvask. No offence! 🙂
 • Cervelo er det merket som finnes i flest nettbutikker, fulgt av en hel skokk mer «sjeldne» merker som Ridley, Focus, Look, Storck og Wilier. I tillegg har de tyske merkene Canyon og Rose funnet sin nisje som lavkost-tilbyder ved å kun selge direkte online og dermed kutte masse mellomledd.
 • Omtrent halvparten av merkene er kun tilgjengelig i ett eller noen få butikker – utvalgte, deilige merker inkluderer MCippolini, Cinelli, Isaac, Lightweight, Time, Eddy Merckx, Kuota og Moots. Eiere av disse syklene er gjerne syklister med en bestemt smak?

 

Skal du velge butikk ut fra merke, eller merke ut fra butikk?

Relevante spørsmål: Komfortramme eller aggressiv sittestilling? Taiwansk masseprodusert eller Euro chic? Karbon eller aluminium? SRAM, Campagnolo eller Shimano? Girutveksling? Trening eller ritt?

Har du ingen sterke formeninger om disse tingene er det kanskje best å stikke innom den lokale sykkelbutikken og ta en lang prat – gjerne over en espresso som BØR være gratis hvis du har tenkt å svi hull i Mastercardet! Har du derimot vært i gamet en stund og vet hva du er ute etter, kan online shopping eller en lang kjøretur til den ene butikken i distriktet som fører det aktuelle merket være verdt innsatsen.

 

Penger spart er penger tjent!

Det er minst tre alternative veier til en god deal: Utgående modeller, neste års modeller og brukt. De mindre vanlige alternativene er å bli proff, bli sponset eller rett og slett stjele en sykkel. Disse mulighetene går jeg ikke inn på.

Hvis du er på vippen mellom å kjøpe en 2015-modell og en 2014-modell, bør du tenke på om følgende er verdt å betale for eller vente på:

 • Rammeprodusentene skryter av økt stivhet, redusert vekt og forbedret aerodynamikk – i tillegg til andre farger og design – men i det store og det hele er har jeg ikke kommet over noen revolusjoner på rammefronten. Det eneste som kan være lurt å tenke på er om rammen er «futureproof», altså at rammen har kabelføring for både elektriske og mekaniske gruppesett. For eksempel har Cannondale og Canyon to typer rammer – én for elektriske og én for mekaniske gruppesett – mens Cervelos nye rammer støtter begge deler.
 • Fra Shimano kommer 105-gruppesettet med 11-delt giring fra neste år, og deres skivebremser begynner å bli litt mer vanlig. Shimanos dønn solide mekaniske og elektriske gruppesett virker ellers uforandret.
 • SRAM kokkelerer med elektriske gir (CyclingTips har en interessant artikkel her), men det er lite som tyder på at det kommer til neste år. Ellers virker det som business as usual fra amerikanerne – deres skivebremser og hydrauliske kaliperbremser blir mer utbredt i 2015?
 • Campagnolo kommer med oppdaterte versjoner av sine 11-delte gruppesett – som først kom i 2008 – og disse kalles Campagnolo Revolution 11+ (VeloNews har en test her). Forskjellen er i grove trekk komplett redesign og sannsynligvis er alt sammen litt bedre og litt lettere.

 

Alternativ 1: Utgående 2014-modeller

Kan du leve med å starte neste sesong med en «fjorårssykkel» kan det fort bli en del cash å spare på å kjøpe en utgående modell. Å holde seg oppdatert på priser og utvalg er nesten enklere ved å bare ta en telefon til butikken eller stikke innom… Det er i alle fall påfallende lite informasjon å finne om utvalg og tilbud hos mange av LBS’ene.

Noen eksempler på tilbud man kan komme over:

Denne Cannondale SuperSix Evo Himod med mekanisk DA ble utgangspunktet for min drømmesykkel!

Denne Cannondale SuperSix Evo Himod med mekanisk DA ble utgangspunktet for min drømmesykkel!

Alternativ 2: Forhåndsbestille 2015-modeller

Gode sykkelbutikker drives jo gjerne av sykkelentusiaster med kremmerånd, og de mer fremoverlente får opp salget i en ellers stille høst ved å ta imot forhåndsbestillinger på neste års modeller. Gjennom diverse sykkelklubber, sosiale medier og andre kanaler går det an å snappe opp hvor det er mulig å gjøre et godt kjøp. Uten at jeg har sjekket, vil jeg tro at de fleste sykkelbutikkene er ganske imøtekommende om du ringer og spør om mulighetene for en forhåndsbestilling…

 

Alternativ 3: Brukt gull

Finn florerer med mer eller mindre brukte toppsykler. For eksempel, et søk på brukte landeveissykler på Finn til mellom 20 og 30 høvdinger gir per 12. oktober 2014 hele 97 treff: Her er det mye fint i flere størrelser fra Specialized, Trek, Cannondale, Canyon, BMC, Ridley m.m. – og de fleste syklene har SRAM Red, Shimano Dura Ace eller Ultegra Di2.

Skulle du være villig til å bla opp 50.000 kroner for en brukt sykkel, er visstnok Thor Hushovds 2012-modell BMC i skrivende stund også til salgs, selvfølgelig inkludert tilhørende draktsett.

Det går altså fort med et par timer på å klikke gjennom deilige karbonhester, perfekt syssel for mørke høstkvelder…

 

Hva gjorde jeg?

For min del ville jeg helst kjøpe en 2014-modell, rett og slett fordi det jeg sparte på «fjorårsmodell» ville være mer enn nok til å kompensere for de små eventuelle forbedringene som tilsvarende 2015-modeller ville stå for. Av hensyn til begrenset budsjett og ønske om lav vekt ble sykler med mekanisk Dura Ace foretrukket, og fordi jeg har et ZIpp 303-hjulsett fra før var jeg helt ok med sykler som leveres med halvkjipe hjulsett. Dermed sto det mellom fem sykler:

 • Cervelo R5. Mange mener dette er den aller beste sykkelen, og den er jo lekker på en diskret måte. Etter en lengre ringerunde viste det seg at denne sykkelen i størrelse 56 var utsolgt stort sett overalt, så da røyk den ut av lista.
 • Bianchi Oltre XR2. En italiensk skjønnhet, særlig i celeste. Dessverre klarte jeg ikke å snakke ned prisen på disse latterlig dyre syklene, så da ble den også uaktuell. I ettertid har jeg oppdaget at Aspaas Sykler i Larvik selger 2014-modeller Oltre XR2 med DA til «kun» 35.000 kroner… Merk at du bør ringe dem; mailadressen deres fungerer ikke!
 • Ridley Helium SL. Belgias kanskje stiligste sykkelmerke leverte noen rålekre sykler til Lotto-Belisol under Tour de France i retrodesign. Etter en lang runde på nett, klarte jeg ikke å finne noen som selger syklene i akkurat det designet, så da ga jeg opp Ridley.
 • Canyon Ultimate CF SLX 9.0. Selv om Canyons leveranseevne er hysterisker produktene bra, så tenkte jeg at jeg skulle gi dem en ny sjanse. Så raus er jeg nemlig! Dessverre hadde de ikke sykkelen i min størrelse eller min prefererte farge, og i tillegg med kortere krankarmer enn jeg vil ha (172,5 mm).
 • Cannondale SuperSix Evo. Denne sykkelen har fått vanvittig mye positiv omtale i en rekke media og fora, så det måtte være noe med den. Etter en liten «wheeling and dealing»-samtale på Sykkeldelisk, ble det en Cannondale SuperSix Evo HM med mekanisk Dura Ace. Jeg byttet ut noen deler og satte på et Zipp 303-hjulsett jeg hadde fra før, og vips så har jeg en sykkel som føles helt fantastisk. Den er i alle fall helt på linje med mine to favorittsykler gjennom tidene: Specialized S-Works Tarmac SL1 og Merida Reacto.

 

Som sagt: En relativt omfattende oversikt over butikker og merker finner du i regnearket (klikk her). Forhåpentligvis kan dette være til litt hjelp om du skal unne deg et nytt glis i løpet av vinteren!

Kommentarer