utstyr

Gi sykkelen kjærlighet!

Nå er sykkelsesongen straks over for alle bortsett fra de klin gærne sykkelpendlerne som sykler året rundt. Fra mars til oktober har min Canyon Inflite 8.0S pendlersykkel gått utrolige 5.200 kilometer uten det minste behov for hverken å skifte ut slitedeler eller justere gir. Alt har bare funket. Så kom det sure høstværet, og jeg har lagt pendlerkarrieren på hylla for i år. Før sykkelen settes helt bort ville jeg imidlertid klargjore den for neste år – greit med alt som er unnagjort. Dermed ble det innkjøp av styretape, dekk, bremser, kjede og kassett. Kort fortalt, sykkelen har vist seg å være bombesikker og det var helt fortjent at den fikk litt kjærlighet før den går i hi!

Her er en liten liste over hva man bør se over ved vedlikehold – og hvor mye det koster. Jeg har hentet priser fra bikeshop.no av den enkle årsak at de er den norske nettbutikken med størst utvalg, men jeg har kjøpt tingene nedenfor fra en rekke andre butikker også. Totalt sett vil det koste 2-3.000 kroner å skifte alle slitedeler, avhengig av produkt og butikk.

 

Verktøy

Å mekke sykkel selv er overraskende enkelt og tilfredsstillende. Det er to ting som trengs: Verktøy for cirka tusenlappen samt inspirasjon til å gidde. I mitt tilfelle har jeg Mighty Momentnøkkel med diverse umbracoer (323 kroner hos bikeshop.no), Park Tool BBT-9 Kranklager-verktøy (172 kroner), Park Tool FR-1 kassettavdrager (63 kroner),  Park Tool CC-3 kjedemåler (102 kroner), Park Tool CT-6.3 kjedekutter (196 kroner) og 2x Park Tool SR-1 kjedepisk (159 kroner + mva hos Chain Reaction Cycles). Sykkelen smeller jeg opp på et Topeak mekkestativ (1.500 kroner hos XXL).

Inspirasjonen til å mekke kommer og går… Uansett, det er absurd hvor mye enklere det er å skru på sykkelen når står skikkelig og man har verktøy og stativ. Og det er ikke særlig vanskelig heller!

Diverse verktøy gjør det mye enklere å utføre periodisk vedlikehold.

Diverse verktøy gjør det mye enklere å utføre periodisk vedlikehold.

Vedlikehold er så mye enklere med et skikkelig mekkestativ!

Vask og vedlikehold er så mye enklere med et skikkelig mekkestativ!

 

Vask og rens

På tross av at jeg gir sykkelen en grovrens jevnlig, ble jeg sjokkert over hvor mye møkk og skit og lort som hadde samlet seg i girskifteren bak. Jeg kunne plukke av små klumper med olje/grus/skit fra trinsene, som bildene nedenfor viser.

Etter en del gnukking med avfettingsmiddel (Shimano 200 ml degreaser koster 80 kroner hos bikeshop.no) var skifteren og trinsene like fine igjen. Det mest imponerende her er at Shimano 105-skifteren ikke har vist det minste tegn til å være skittent; girskifte har vært smertefritt og raskt hele tiden.

Note to self: Vask girskifteren oftere… Og ha en eske engangshansker tilgjengelig!

 

Styretape

Den billigste og enkleste måten å gi nytt liv til sykkelen er kanskje å bytte styretapen? Det bør ikke koste mer enn et par hundrelapper, og det finnes utallige typer styretape både når det gjelder farge og kvalitet. På min gråe Canyon Inflite ble den trygge, svarte styretapen byttet ut med sølvfarget tape fra Fizik (108 kroner hos bikeshop.no).

Å legge styretape pent er ikke så lett, men øvelse gjør mester!

Nytt, skinnende styretape i lekker sølvfarge - fra Fizik - er et billig grep for å piffe opp gammel kjærlighet. Denne varianten kostet 150 spenn på Oslo Sportslager.

Nytt, skinnende styretape i lekker sølvfarge – fra Fizik – er et billig grep for å piffe opp gammel kjærlighet. Denne varianten kostet 150 spenn på Oslo Sportslager.

Dekk

Ved siden av kjedet, er jeg mest imponert over Continental GP 4Season-dekkene som fulgte med sykkelen. De har gått over 500 mil – 2-300 mil mer enn andre landeveisdekk jeg bruker – og det var kun helt på slutten at bakdekket fikk det karakteristiske flate utseendet som kjennetegner overmodne dekk.

«Never change a winning team», sies det, så jeg spanderte på meg et par nye Conti GP 4Season 28 mm (330 kroner per stykk hos bikeshop.no). Det bør holde ut neste sesong.

Bremser

Man merker fort når bremsene ikke tar. Jeg irriterte meg veldig over at de mekaniske skivebremsene på Canyon’en måtte etterstrammes jevnlig, men det viste det seg at problemet var at bremseklossen var fullstendig utslitt! Veldig spesielt å sykle i 40-50 km/t mot et kryss og kjenne at bremsene ikke tar det minste.

Bremser koster heldigvis ikke noe særlig, 100-200 kroner per sett, og er vel den beste investeringen i sikkerhet man kan gjøre.

Ikke noe rart at bremsekraften var borte - ingen bremseflate igjen på de til høyre!

Ikke noe rart at bremsekraften var borte – ingen bremseflate igjen på de til høyre!

Kjede

Leser du i diverse fora om strekk i kjedet, vil du finne at man bør skifte kjedet fra alt mellom 1.500 til 10.000 kilometer – og at man bør bytte kjedet ofte for å forlenge livstiden til drivverket. Kjeder er uansett ikke spesielt dyre; med mindre du trenger noe fancy, slipper du unna med et par hundrelapper (Shimano 105-kjede koster 153 kroner hos bikeshop.no).

I mitt tilfelle har jeg kjørt med et Shimano 105-kjede som har gått 5.200 kilometer, hvorav 2.400 med en tung barnevogn på slep. Jeg forventet derfor at kjedet hadde strukket seg veldig, men det hadde faktisk bare strukket seg én centimeter, eller 0,71%. Dette stemte perfekt med hva kjedemåleren min sa; et sted mellom 0,5 og 0,75%. Enten er kjedet skikkelig slitesterkt, eller så har jeg ikke belastet det nok.

Med kjedekutter var det overraskende enkelt å både ta av og sette på nytt kjede; det tok sikkert ikke mer enn fem minutter uten den minste føkk-up. Det er ikke umulig at jeg kommer til å bli flinkere til å skru av kjedene på syklene mine hver gang de vaskes neste år!

Det brukte kjedet øverst - 5.200 km - har strukket seg 1 cm eller 0,71% i forhold til det nye nedenfor.

Det brukte kjedet øverst – 5.200 km – har strukket seg 1 cm eller 0,71% i forhold til det nye nedenfor.

Kassett

Jeg skal være ærlig: Kassetten har jeg ikke vært flink til å vaske. Jeg har stort sett smørt på litt olje når det trengs, tørket kjapt over og syklet i vei.

Straffen kom da jeg skulle ta vedlikeholdet; kassetten så ut som et horehus, og da var det mer fristende å smelle på et nytt heller enn å presse litt mer liv ut av en godt innkjørt kassett (Shimano 105 11-28-kassett koster 302 kroner hos bikeshop.no).

Dessuten kan det tenkes at en kassett som har gått så langt som dette ikke vil fungere så fint med et helt nytt kjede, ettersom kjeder og kassetter kjøres inn sammen.

Bosset

Da jeg skrudde av kassetten fikk jeg også sett hvordan det sto til med bosset. Det så helt fint ut i dette tilfellet. Til sammenlikning var bosset på mitt avdøde PowerTap-hjul fullstendig herpet, som bildet nedenfor viser (mye tyder på at jeg kjørte på de midterste girene!). Jeg nøyet meg med å gi bosset en god rens før jeg satte på ny kassett.

Nye boss koster forøvrig fra 500 til 1.000 kroner.

Krank/klinger

Canyon leverer sykler i størrelse M og L med krankarmer i 172,5 mm lengde. Dette har irritert meg da jeg er vant med 175 mm, så da jeg tok vedlikeholdet nå, satte jeg likegodt på en Shimano Ultegra kompaktkrank med 175 mm som jeg hadde liggende etter en annen sykkel. Ettersom kranken ikke hadde gått særlig langt, håper jeg at det vil fungere fint med nytt kjede og kassett.

Å skru av og på Shimano-kranker er latterlig enkelt, selv for de av oss med ti tommeltotter, så det er ingen unnskyldning for å ikke vaske krankhuset godt for smuss og skit med jevne mellomrom!

Kabler

Jeg vurderte også å bytte ut bremse- og girkabler, men jeg opplever ikke at det er noe heng, slark eller friksjon i dem.

Girewire og bremsewire ligger gjerne på 100-200 kroner per stykk.

 

Konklusjon

Det koster ikke mye å skifte ut slitedelene, særlig sammenliknet med å kjøpe en ny sykkel, og det er enkelt å gjøre jobben selv. Best av alt: Sykkelen står klar til bruk når våren kommer, og når alt er nytt på den blir det nesten som å sette seg på en ny sykkel.

Kommentarer