Verden går fremover: For noen år siden bestod rulle-oppsettet mitt av en Tacx Satori, lytte til en iPod med nøye utvalgt musikk og DVD-samlingen med «The best of Lance Armstrong». Med TrainerRoad, Zwift og Wahoo Kickr har rulletreningen blitt revolusjonert, og nyeste tilskudd i treningsparken min er en Wahoo Kickr Climb.

Veldig kort fortalt er Kickr Climb en gjenstand som hever og senker forgaffelen på sykkelen for å simulere opp- og nedoverbakker.  Climb fremstår umiddelbart som påkostet leketøy, så jeg var nysgjerrig på om dette var penger rett i dass eller en vel verdt investering. Og etter noen timer med Climb er jeg nå i stand til å besvare spørsmålene om hvorvidt a) Climb hever treningskvaliteten, om b) Climb hever rulleopplevelsen, og c) om Climb er verdt pengene.

Kickr Climb løftet opp til 20%, og det kjennes veldig likt å jokke seg opp Gjøkbakken, Stalheimskleiva eller Mortirolo.

Om Wahoo Kickr Climb

Wahoo Kickr Climb er et tilleggsprodukt som er kompatibelt med Wahoo Kickr tredje generasjon og nyere (fra og med 2017, inkludert Kickr Snap), men som også kan brukes med andre ruller selv om du da må styre helningen manuelt. Kickr Climb koster veiledende 5.999 kroner, så billig moro er det ikke.

I pakken medfølger flere adaptere slik at du kan feste sykkelen om du har vanlig hurtigkobling, 12 x 100 mm, 15 x 100 mm eller 15 x 110 mm. 

Forgaffelen til sykkelen festes på Climb, og så kan vinkelen på sykkelen reguleres mellom +20% og -10%, enten ved å la en app ta kontroll (Trainerroad, Zwift eller andre), eller ved å manuelt justere vinkelen med den medfølgende fjernkontrolleren.

Med Zwift gjenskapes terrenget fortløpende. Med Trainerroad går aldri Climb under 0%, men øker med 1 prosentpoeng stigning per 5 prosentpoeng av FTP du tråkker fra 75 til 175% (over 175% av FTP og Climb forblir på 20%). Med rekonstruksjon av segmenter og ruter fra Strava vil Climb gjenskape den stigningen som til enhver tid gjelder på segmentet/ruta. Det går fint an å overstyre appen; bare bruk fjernkontrolleren for å overta kontrollen av Climb.

Kickr Climb på -10%, 

Testgrunnlag

Oppsettet mitt består av en Canyon Ultimate, en Wahoo Kickr 2018-modell som styres via en iPad som er koblet til en 27 tommers skjerm og en kurant høytaler for å spille musikk, samt en standard gulvvifte som holder meg passe nedkjølt.

Totalt har jeg trent med Climb cirka 10 timer siden august, fordelt på fire timer på Zwift (Innsbruck og Watopia), fem timer på Trainerroad (variasjoner av «Gayley», «Indianhouse» og ramp-testen) og et par timer der jeg har testet å simulere Juvasshytta- og Tryvann-segmentene ved bruk av Wahoo Elemnt Bolt. Disse typer økter er representative for hvilke økter jeg kjører på rulla gjennom vinteren og gir meg et godt grunnlag for å si om Climb har noe for seg.

På vei opp til Juvasshytta, dog i langt mer trauste forhold enn den virkelige veien.

Praktisk bruk

Komme i gang: Oppsett er så enkelt som du kan forvente av Wahoo-produkter: Ta Climb ut av esken, finn igjen den av av de fire tilkoblingsvariantene som passer til din sykkel, fest forgaffelen til Climb, koble til strømkontakten, bruk Wahoo Utility-appen på iPhone/Android for å oppdatere firmwaren til Climb, og tråkk i gang Kickr-rulla mens du trykker på fjernkontrolleren til Climb i tre sekunder, så finner de hverandre. Når det lyser konstant hvitt på fjernkontrolleren, da er alt ok. Dette tok meg cirka fem minutter.

Styre rulla: Climb styres av Kickr-rulla, og alt er trådløst. Når en rulleøkt starter, er Climb låst til 0%, og du må trykke på fjernkontrolleren for å endre Climb fra «locked» til «unlocked» slik at Trainerroad, Zwift eller hva du nå bruker får ta kontroll over Climb. Tilkobling til apps er altså null stress, selv for de som er lite IT-kyndige. Fjernkontrolleren er kablet, og kan festes til styret med en innebygd elastisk festemekanisme eller bli liggende i «dockingen» sin. Fjernkontrolleren virker robust og av god kvalitet, og den tjukke gummien tilsier at den tåler svette, men det skader jo ikke å dekke styret med et håndkle (slik folk med OCD ville gjort uansett).

Kickr Climb har en liten fjernkontroller som kan festes til styret på sykkelen eller la ligge i docking-stasjonen sin. Husk å trykke på knappen for å bytte mellom låst og ulåst; sistnevnte må til for at andre apps skal ta styringen av Climb.

Realisme: For noen år siden syntes jeg Zwift var tøys, men etter hvert som fjellene i Watopia og Innsbruck er kommet, er jeg blitt mye mer glad i Zwift som en variasjon til Trainerroad. Det har hittil vært begrenset hvor realistisk klatringen har kjentes, men Climb løfter virkelig nivået voldsomt (pun intended); det eneste som mangler er styre seg inn og ut av svingene. Og jeg kan bekrefte at Alpe d’Zwift er en verdig kopi av originale Alpe d’Huez når Climb er koblet til: Følelsen du får av å klatre på sykkel, gjenskapes forbløffende bra med Climb både når det gjelder hvordan det føles å sitte på sykkelen og hvordan musklene brukes.  

Gjenskape virkelige segmenter: Å gjenskape løyper fra virkeligheten er ikke noe problem: Jeg lagde et par ruter på Strava fra foten av Juvasshytta og opp, og opp og ned Tryvann, synkroniserte rutene med Wahoo Elemnt Bolt, og koblet til rulla – det funket som en kule. Jeg husker Juvasshytta som et sant helvete å sykle, og Kickr gjenskapte den opplevelsen overraskende bra. Drag opp til Tryvann har jeg kun testet litt av, men det også var tilfredsstillende likt virkeligheten –  selv om følelsen svingene gir selvfølgelig mangler. I vinter blir det garantert flere 2x Tryvann, 5x Grefsenkollen og andre intervaller jeg pleier å kjøre utendørs på sommeren.

Du kan lage dine egne ruter og laste dem over til Wahoo Elemnt Bolt, og la Kickr Climb gjenskape løypa.

Value added treningsmessig: Hva Climb tilfører treningen er nok det som overrasker meg mest positivt. Allerede på første bakkedrag i Zwift tok jeg meg selv i å tenke «det er jo sånn jeg sitter på sykkelen i bakker», «det er sånn musklene kjennes når jeg klatrer» og ikke minst «dette er gøy». For meg som bruker over 100 timer årlig på rulla og tenker daglig fantaserer om hors categorie-fjell, er det et kjærkommet tilskudd i vintertreningen å øve mer på det jeg egentlig liker. Derimot vil syklister som skyr høydemeter og har «låse kjeden» som mantra, de vil ikke finne samme gleden i Climb.

The Fat Controller – kjent for å rope «låse kjeden, gutta, LÅSE KJEDEN!» – vil ikke ha glede av Kickr Climb.

Stabilitet: Rulla blir ikke mer ustabil av at forhjulet skiftes ut med Climb, og selv når jeg står og trår i bukken med 500 watt – det er ikke ofte, altså! – så er det ingen fare for at jeg skal velte. Det hender seg imidlertid at Kickr hopper og spretter litt når intervallene er på de aller verste, men det er uavhengig av Climb.

Støy: Når den hever og senker sykkelen, skjer det relativt lydlyst og raskt – med musikk på ørene, hadde jeg ikke sjanse på å høre at Climb jobbet, og da det var stille i treningsrommet, var ikke lyden veldig annerledes enn en ivrig Di2-girskifter.

Climb som et møbel: Selve Climb-enheten fremstår som massiv, og den veier åtte kilo. Når den er i bruk, tar den imidlertid ikke mer plass enn et forhjul ville gjort, og selv om den er cirka 65 x 40 x 14 cm, kan den fint stappes under senga eller i et skap ved behov. Den er likevel bedre egnet hjemme hos de som har god plass eller dedikert treningsrom enn for de som rigger opp og ned rulla jevnlig.

Positivt og negativt

Positivt: Brukervennlig, øker treningsrelevans/rulleopplevelse, perfekt for å trene på klatringer.

Negativt: Dyr (fem-seks tusen kroner), nisje (egnet for rulle-fantaster, Zwift-fanboys og grimpeurs), ikke enkel å stue bort.

Wahoo Kickr Climb satt på 0%, altså helt vannrett.

Konklusjon

Svar på spørsmålene innledningsvis: a) Climb kan heve kvaliteten på treningsøktene, såfremt du er ute etter simulering av bakker. b) Climb kan gjøre rulleopplevelsen morsommere om du bruker Zwift eller gjenskaper ekte segmenter, men med Trainerroad forblir opplevelsen (tilnærmet) den samme. c) Prisen er stiv, men Climb er minst like mye et treningsverktøy som et leketøy, og har du råd så why not

Kort fortalt: Er du ikke så opptatt av å sykle i bakker og/eller ikke bruker Zwift, da sparer du pengene til noe annet. Er derimot rulletrening en viktig del av treningsopplegget ditt, og du ønsker å bli bedre på å sykle i bakker og/eller Zwift er noe du liker godt, da er Kickr Climb noe for deg. Jeg har i alle fall høye forhåpninger om å sette ny pers opp Tryvann neste sesong, og jeg tror Climb vil hjelpe meg å oppnå det. 

Wahoo Kickr Climb satt på 20%, det bratteste den kan simulere.

Kommentarer