Den siste perioden har rasisme fått mye oppmerksomhet verden over og skapt debatt. Det er jeg glad for.

Jeg omgås i dag oppegående mennesker, og har i voksen alder vært forskånet for mye av det vi leser om, men jeg har nok erfaringer i løpet av mitt liv til å bekrefte at rasisme er et reelt problem: Gjennom oppveksten min har jeg opplevd rasisme på huden. Bemerkninger av typen “dra deg tilbake dit du kom fra”, selv uoppfordret fra vilt fremmede, er/var ikke uvanlig. Jeg har ofte lurt på om det bare er meg, men erfaringene som skildres i mediene bekrefter at de fleste med mørkere hudfarge har liknende – og ofte langt tristere – erfaringer. 

Black Lives Matter, demonstrasjoner og skildringer om hverdagsrasisme, mobbing, sjikane, trusler og vold gjør inntrykk. I beste fall er rasisme en psykisk belastning, i verste fall er det direkte farlig. Det er uansett et samfunnsproblem. 

Jeg har ikke fasiten på hvordan man løser dette samfunnsproblemet – og jeg er nok ikke alene om å føle meg maktesløs – men hvis alle gjør litt, vil det i sum føre til noe godt. Et par enkle grep alle kan gjøre, er å ta synlig avstand fra rasisme, og å støtte de som aktivt jobber for å gjøre samfunnet bedre for alle.

Derfor er jeg glad for og stolt av å ha fått med min venn Kjetil Haaland og sykkeltøyprodusenten Bioracer til å lage en nydelig sykkeltrøye som viser at du mener at det er verd å ta avstand fra rasisme og samtidig støtter arbeidet til Antirasistisk Senter. 

No photo description available.
Bioracer Epic-trøye i nydelig design som tydelig viser at du tar avstand fra rasisme. På brystet står det «Denne trøya har gitt 500 kroner til Antirasistisk Senter».

Trøya koster 1.859 kroner inkludert frakt, og 500 kroner per trøye går til Antirasistisk Senter. Bestilling legger du inn ved å klikke her. Merk at bestillingsfristen er torsdag 18. juni 2020!

Jeg håper at flest mulig av mine syklende venner utvider sykkelgarderoben med denne trøya – og at dere deler dette med deres omgangskretser også. Og dere som kjenner meg, vet at jeg er nøye på sykkelutstyr, så jeg går god for at dette er topp kvalitet!


Kommentarer