samferdsel

Miljøsvineri

Endelig er våren her – den kom som vanlig ikke for brått på oss! Det er lite som slår følelsen av de første turene med asfalt mot dekkene, vind i ansiktet, og å nyte naturen rundt seg etter hvert som man gjør unna kilometer på kilometer. Det eneste triste med at snøen forsvinner, sett fra landeveissyklistens øyne, er at all søppel i grøftene kommer til syne.

Hvor mye søppel som folk faktisk har kastet fra seg siden snøen kom overrasker meg like mye hver eneste vår. Langs Enebakk Rundt-løypa i dag mistet jeg telling på hvor mange ølbokser og plastposer jeg så. Man kan gjøre seg noen tanker om hva slags idioter som velger å forsøple på denne måten; rullingspakker, Tuborg-bokser, potetgullposer og fastfood-emballasje ser ut til å være det vanligste i grøftene.

Tenk på alle de flotte veiene i hele Norge som blir ødelagt av søppel… Er det latskap, ignoranse, dumhet eller apati som gjør folk til miljøsvin? Hva slags krek er det som aktivt velger å både forsøple naturen og påføre andre en ellers unødvendig ryddejobb? Er det så vanskelig å samle all søppel i en pose og hive den i nærmeste søppeldunk?

Derfor retter jeg en stor takk til  alle idrettslag, skoleklasser og andre dugnadssjeler som gjør sitt nærområde trivligere og mer miljøvennlig. Dere bidrar til å gjøre Norge renere og uteaktiviteter hyggeligere!

(Og som Bent Olav påpekte i kommentaren nedenfor; vi syklister kan lett gjøre vår del ved å ta med oss energibar-papirer, geltuber, og annen søppel i baklomma i stedet for å hive det fra oss!)

Kommentarer

2 Comments

  • jepp, enig med deg. og så får vi gjøre vårt for å holde det rent når vi er med på sykkelkonkurranser etc og putte maximpapiret og slikt i baklomma?

  • Erik sier:

    I samme klasse stiller alle de fantastiske hundeeierene som ikke har giddet å plukke opp etter sine beste venner på fortauene i vinter. Nå som snøen endelig har forsvunnet ligger desverre herlighetene igjen og irriterer fotgjengere og syklister…