klærutstyr

Test av Rapha Climber’s Shoes

Det er ikke bare jenter som kan godte seg over å måtte kjøpe inn nye sykkelsko!

Mine Giro Empire SLX-sko som jeg kjøpte i april 2015 har vist seg å være like fantastiske som jeg håpet på da jeg kjøpte dem, men de har to negative sider: Jeg fordrar ikke å skitne til de nydelige perlehvite skoene i regnvær, og jeg synes lissesnøring er for tidkrevende når jeg skal sykle korte turer. Derfor har jeg fortsatt å bruke mine gamle S-works som “hverdagssko” helt til de gikk fullstendig opp i liminga i høst.

Jeg bestemte meg egentlig for å anskaffe et par svarte Giro ProLight SLX II-sko – Giro-passformen funker for meg, borrelås-mekanismen virker smart, og skoene har fått mye god omtale – men under Black Friday-helga solgte Rapha sine Climber’s Shoes til 2.520 kroner. Kombinert med et gavekort på Rapha, og vips så kostet meg 2.000 kroner og dermed mindre enn alternativet fra Giro, selv etter rabatterte priser.

Rapha Climber's Shoes - unboxing. Til og med skoesken er ekstremt forseggjort.

Rapha Climber’s Shoes – unboxing. Til og med skoesken er ekstremt forseggjort.

Produktinfo

Rapha Climber’s Shoes finnes i tre varianter: Hvit/sølv, blå/hvit (Team Sky-inspirert, grøss) og svart/rosa, og de finnes i halve størrelser fra 39 til 48. Rapha er selvfølgelig ikke snaue når det gjelder å prise disse godsakene: 3.600 kroner koster paret veiledende.

Rapha skryter av at skoene er spesiallaget for klatrere, altså skal de både være spesielt lette og godt ventilerte.

På vektskåla veier høyre sko i størrelse 43 uten cleats 237 gram, altså veier paret 474 gram. Til sammenlikning veier mine Giro Empire SLX i samme størrelse 390 gram (to sko), altså 84 gram mindre. Rapha Climber’s Shoes er likevel å regne som lette, og med utallige små hull i stoffet er de hverken klamme eller varme.

Forøvrig, forskjellen mellom Rapha Climber’s Shoes og Giro ProLight SLX II foruten designet er at Rapha bruker et litt annerledes og mer fancy stoff (syntetisk lær i stedet for mikrofiber-stoff), samt at festemekanismen er litt annerledes (festene til reimene er på innsiden av foten, ikke midt på). Det skal visst gi en vektøkning på nesten 20 gram per sko – litt ironisk med tanke på at skoene er myntet på klatrere; når ble de villige til å slepe på totalt 40 gram ekstra kun for forfengelighetens skyld…?

Rapha Climber's Shoes sett fra siden og under. Masse ventilerende hull, glorete rosa såle og borrelås, og et design som er lett å like.

Rapha Climber’s Shoes sett fra siden og under. Masse ventilerende hull, glorete rosa såle og borrelås, og et design som er lett å like.

Testgrunnlag

Skoene er hittil brukt i 20 timer; to timer innendørs i Stangehallen og resten på rulla. De er ikke testet utendørs.

De første fem timene brukte jeg Look Kéo-cleats, og deretter gikk jeg over til mine foretrukne Speedplays.

Unboxing av Rapha Climber's Shoes - hver sko har (selvfølgelig) sin egen skopose. I tillegg følger det med en liten pamplett som forteller om skoens historie, et sett med skruer til cleats (de er kortere enn det som følger med Look pedaler, eksempelvis), oppbygg for såler, og andre gimmicks. Dette er lekkert og gjennomført!

Unboxing av Rapha Climber’s Shoes – hver sko har (selvfølgelig) sin egen skopose. I tillegg følger det med en liten pamplett som forteller om skoens historie, et sett med skruer til cleats (de er kortere enn det som følger med Look pedaler, eksempelvis), oppbygg for såler, og andre gimmicks. Dette er lekkert og gjennomført!

I praktisk bruk

Allerede fra det du skal åpne esken for å ta ut skoene skjønner du at dette er noe for seg selv. Skoesken er forseggjort både utenpå og inni, og inni ligger skoene pent plassert i hver sin svarte tøypose sammen med ekstra innleggssåler og en liten pamflett om skoenes opprinnelse. Rapha vet hvordan de skaper wow-faktor.

Det følger med egne skruer til cleatsene som var en god del kortere enn de som fulgte med Look-cleatsene, og ifølge Rapha bør man da bruke de medfølgende korte dersom det er forskjell. Husk også å ikke stramme til mer enn 5-6 Nm. Skoene er så fine at de er et påskudd for å kjøpe momentnøkkel dersom du ikke har det fra før.

Strammemekanismen er overraskende god, så langt har min skepsis til borrelåser har så langt vist seg å være ugrunnet. Det kan hende de slipper litt opp når de blir våte i regnvær, men det får tiden vise. Boa-snøring er overlegent for etterstramming i fart, men borrelåsene til disse skoene er ikke så vanskelige å stramme heller. Jeg kan kun spekulere i om Giro ProLight SLX-skoene, som har hemper til borrelåsene midt på lista i stedet for på innsiden av skoene, er bedre i så måte.

Rapha pusher skoene som klatresko. De kjennes ikke ekstremt lette på føttene, men da sammenlikner jeg med weight weenie-skoene Giro Empire SLX som veier 42 gram mindre per sko. Skoene kjennes uansett definitivt lette ut, selv om de ikke har den syke wow-faktoren som Empire-skoene har, og de merkes knapt på føttene når jeg tråkker. Passformen er meget god, men det ante meg ettersom Giro Empire-skoene sitter som et skudd, og Rapha-skoene er bygget på samme lest.

Easton-sålene er dønn stive, og det merkes. Når jeg står og trår på 400 watt med 40-50 rpm kadens sitter skoene fint, selv når jeg drar pedalene etter meg alt jeg makter. De sitter som støpt når kadensen går opp til 95-115 også, og selv etter et par timers tid er de like stramme på føttene som da jeg dro dem på meg. Det kjennes rett og slett som skoene bidrar til at jeg går i ett med sykkelen.

Rapha har valgt eksklusive materialer til skoene. Det er ingen kjipe eller billige deler av skoene som gnager mot hud, læret kjennes mykt og solid ut og skoene kjennes som de vil vare en god stund. De puster tydeligvis godt innendørs i 20 graders varme; selv etter to timers intervalløkter har ikke skoene kjennes hverken klamme, varme eller ubehagelige.

Ettersom jeg ikke har prøvd skoene utendørs er det vanskelig for meg å si noe om ventilering og isolasjon i “virkelige” forhold utover at det ser ut som de er luftige med alle sine små hull. Jeg tenker at dette uansett ikke er et problem på hverken kalde eller våte dager, man har da skotrekk av forskjellige slag til denslags.

Tanken er opprinnelig at Rapha-skoene skal brukes som pendler- og drittværssko, men de er så flotte at det gjør vondt i sjela å tenke at de en dag kommer til å bli stygge og slitne. Enn så lenge koser jeg meg med at skoene er noe av det flotteste og mest behagelige jeg har hatt på sykkelføttene mine.

Rapha Climber's Shoes i størrelse 43 veier 237 gram per stykk, eller 474 gram per par - UTEN cleats.

Rapha Climber’s Shoes i størrelse 43 veier 237 gram per stykk, eller 474 gram per par – UTEN cleats.

Bra

For å fatte meg i korthet hva gjelder de positive sidene ved skoene: Solid og lekker konstruksjon, herlig passform, lette og behagelige på føttene, og ikke minst superlekre. Dessuten har borrelåsene overrasket meg positivt hittil.

Borrelåsen på Rapha Climber's Shoes. Jeg er veldig spent på hvor godt borrelåsen vil sitte etter lang tids bruk. Time will show!

Borrelåsen på Rapha Climber’s Shoes. Jeg er veldig spent på hvor godt borrelåsen vil sitte etter lang tids bruk. Time will show!

Dårlig

For å ta de kjipe tingene i et åndedrag: Den veiledende prisen er motbydelig, det er mulig skoene er i overkant ventilerte på kjølige dager, jeg er fortsatt usikker på hvor lenge borrelåsene faktisk holder, og ikke minst – disse skoene er så fine at det er vondt å vite at de blir stygge med tid og stunder.

 

Alternative produkter

Gitt at Rapha Climber’s Shoes er basert på Giros toppmodell er Giro ProLight SLX II – koster 2.599 hos Bikeshop – og kanskje Giro Empire SLX – koster 2.560 hos Bikeshop – to naturlige alternativer. Utover det vil også Sidi Wire Carbon Vernice og Specialized S-Works være gode kandidater, i alle fall om du har relativt smale føtter. H

ar du relativt brede føtter vil for eksempel Shimano eller Northwave være mer fornuftige sko.

Dersom du er usikker bør du uansett prøve før du kjøper. Og de aller fleste toppmodellene fra andre merker koster cirka tusenlappen mindre enn Raphas alternativ, i alle fall om du shopper online.

Rapha Climber's Shoes til venstre, Giro Empire SLX til høyre.

Rapha Climber’s Shoes til venstre, Giro Empire SLX til høyre.

Konklusjon

Skoene hører helt klart hjemme i premium-segmentet: De sitter bra, de ventilerer godt, de er stive og de er kanskje de lekreste landeveisskoene du kan kjøpe. Tiden får vise hvor bra borrelås-løsningen faktisk holder.

Det store ankerpunktet er selvfølgelig prisen: Dersom du ikke fakturerer timer som en fremoverlent forretningsadvokat, er en hardcore Rapha-junkie eller finner skoene på et Black Friday-tilbud er Giro ProLight SLX II et opplagt bedre alternativ.

Oppsummert med fire ord: Fantastiske sko, fanatisk pris.

Kommentarer