kulturlitteratur

Bokanmeldelse: «Drømmenes Fjell» av Geir Stian Ulstein og Tor Simen Ulstein

I det store havet av sykkelbøker er det forfriskende med annerledes litteratur. Når det som kommer i tillegg er norsk er det lett å gi kudos selv før man har sett resultatet, men i dette tilfellet snakker vi om en bok som bør finne veien til enhver syklists bokhylle.

 

«Drømmenes Fjell» utgis av Spartacus Forlag og selges til 399 kroner.

 

Forfatteren Geir Stian har tatt for seg 15 fjell, inkludert to norske (Sognefjellet og Trollstigen), de 12 kanskje mest kjente fra de franske Alpene samt Mont Ventoux. Hvert fjell har fått ett kapittel hver på cirka 15 sider som består av velskrevne ord om fjellenes Tour de France-historie, beskrivelser av naturen og omgivelsene fra bunn til topp, og ikke minst hvordan det er for Geir Stian å sykle de samme fjellene som proffene flyr opp. For å sprite det hele opp, er hvert kapittel også rikt illustrert med spektakulære bilder knipset av fotografen Tor Simen.

 

Jeg har et spesielt svakt punkt for bratte fjell, og det var derfor med stor glede at jeg flikket meg gjennom kapitlene. De fleste historiene knyttet til hvert fjell kunne jeg fra før, men det skyldes mest at jeg har brukt altfor mye tid på å se og lese om Tour de France. Geir Stian er edruelig nok til å sette spørsmålstegn ved kjente og mistenkte dopere, hvilket bidrar til bokas troverdighet. Har du tenkt å briefe litt med kunnskap under årets Tour de France, kan denne boka være hyggelig voksenopplæring for den kunnskapstørste.

 

At Geir Stian er en gladamatør som oss andre gir fortellingene hans veldig troverdige; det er lett å leve seg inn i hva han tenker mens han sliter seg over fjell etter fjell. Tankerekkene han deler med leserne varierer mellom filosofiske og grunnløse, og jeg tror alle som har fått hammeren i en 8-10% stigning vil kjenne seg godt igjen.

 

I sommer skal jeg ned til Alpene og sykle Glandon, Croix de Fer, Telegraph, Galibier, Lautaret, Les Deux Alpes og ikke minst Alpe d’Huez. Jeg kommer garantert til å lese gjennom de relevante kapitlene minst et par ganger før og etter, bare for å leve meg litt mer inn i hva jeg går til.

"Drømmenes Fjell" er rikt illustrert med store, flotte bilder på god papirkvalitet.

«Drømmenes Fjell» er rikt illustrert med store, flotte bilder på god papirkvalitet.

 

Det eneste jeg kan trekke boka for er at den ikke tar for seg Pyreneene, men som gutta selv sier – det får komme i en oppfølger. Jeg ser i alle fall frem til å lese om hvordan det er å pine seg over Tourmalet, Hautacam og ikke minst Luz Ardiden!

 

«Drømmenes Fjell» anbefales til alle sykkelinteresserte, både de som får gåsehud av å tenke på hors categorie-fjell og de som nervøst roper «låse kjeden, gutta» når motbakker nærmer seg. Boka kan lett komplementeres med et godt glass vin, eller ja – les boka mens du tømmer hele flaska.. Terningkast 6.

Terning_6

Kommentarer