fjell og bakkerkultur

Sykle høydemeter og hjelp jordskjelvofrene i Nepal!

De fleste har fått med seg at Nepal ble rammet av et par meget kraftige jordskjelv i april og mai 2015 – les mer om dette hos BBC News. Kort fortalt: Det første jordskjelvet nådde 7,9 på Richters skala (visstnok tilsvarende én million Hiroshima-bomber), og de mange etterskjelvene har medført at over 6.000 menneskeliv har gått tapt, over 13.000 er blitt skadet og mange tusen har blitt hjemløse. FN anslår at 6,6 millioner mennesker er blitt rammet av skjelvene. Utfordringene inkluderer mangel på vann, mat, husly, helsetjenester og skole.

Det finnes utallige initiativ man kan støtte dersom man vil hjelpe ofrene i Nepal, men det er kanskje noen som appellerer mer til syklister enn andre: Stravas «vanlige» månedlige klatre-challenge, og en litt mer hårete variant basert på «Everesting». I begge tilfeller er stikkordet 8.848 høydemeter.

Drillo vet det, og du vet det: 8.848 meter er høyden over havet som verdens høyeste fjell, Mount Everest, rager. Mount Everest ligger i Nepal.

 

Stravas klatre-challenge

Stravas «Climb for Nepal»-challenge: Sykle totalt 8.848 høydemeter i løpet av juni måned.

Å kun sykle høydemeter tilsvarende Mount Everest hjelper selvfølgelig ingen, men dersom du klarer utfordringen – og det bør du jammen meg, det er jo knapt 300 høydemeter dagen! – kan du kjøpe trøya som er forbeholdt de som klarer utfordringen. Salgsoverskuddet fra trøya som koster $120 (= 920 kroner) donerer Strava til MORE Than Sports-pengeinnsamlingen til Nepal. Du kan jo alternativt bare støtte MORE Than Sports selv ved å klikke her.

Strava_Climbing_Challenge_2015_06

 

Klatre-challenge på steroider!

Noen av oss er kjent med Everesting-konseptet, som handler om å bestige én og samme kneik gjentatte ganger inntil 8.848 høydemeter er akkumulert. Denne idéen ble unnfanget av Hells 500-gutta fra Melbourne, Australia, som i likhet med meg har en spesiell fetish for høydemetre. Hells 500s primus motor, Andy van Berg, har fått med seg Strava og premierer de som fullfører denne utfordringen med en titan-medalje. Du kan lese mer om hva mannen selv har tenkt i hans artikkel på CyclingTips (klikk link).

Så da er det bare å finne deg en kneik i nærheten og tråkke opp og ned den inntil du har «besteget» Mount Everest. Du får selv vurdere hva som er en egnet bakke, men husk at jo slakere bakken er, jo lengre tid vil du bruke på å komme i mål. Tabellen nedenfor viser hvor mange kilometer motbakke og kilometer totalt du må tråkke… Balansen mellom stigningsprosent og lengde er én vurdering, og lengden på bakken er en annen. En veldig kort bakke, eksempelvis Kirkerudbakken i Bærum, er 9% bratt og vil derfor kreve 98 kilometer motbakke og 197 km totalt, men fordi den er kun 1,5 kilometer lang må den også bestiges 66 ganger. Juvasshytta i Jotunheimen, derimot er på 9,9% og 13,1 kilometer, og må kun bestiges 7 ganger. «Kun»…

Stigningsprosent Km motbakke Km totalt
5,0 % 177 354
7,5 % 118 236
10,0 % 88 177
12,5 % 71 142
15,0 % 59 118

Til inspirasjon: Martin Hoff beviste at det er fullt mulig å klokke 10.000 høydemeter på én økt da han september 2012 tråkket opp Tryvann 27 ganger på 19 timer. #heldagsprosjekt

Én gang opp Juvasshytta, og til og med en lunken Ringnes smaker - men ikke om du skal opp seks ganger til på samme økt!

Én gang opp Juvasshytta, og til og med en lunken Ringnes smaker – men ikke om du skal opp seks ganger til på samme økt!

 

Bidra med innsamlingskroner!

Med mindre du har relevant kompetanse, ressurser og mulighet til å reise til Nepal er den enkleste måten å bidra på som vanlig ved å avse noen kroner. Du kan for eksempel gi penger direkte til MORE Than Sports («Climb for Nepal» og «Hells 500»), eller du kan starte din egen innsamlingsaksjon hos MORE Than Sports også. Røde Kors er selvfølgelig på banen, det samme gjelder Leger Uten Grenser og helt sikkert en haug andre veldedelige formål og frivillige organisasjoner som jeg ikke kjenner til. Støtte til frivillige organisasjoner pleier også å gi skattefradrag.

 

Mitt bidrag: Forsøke Alpe d’Huez x 8!

Jeg tenker i alle fall å bidra med det jeg kan. Ettersom jeg skal til Alpe d’Huez siste helga i mai, tenker jeg å sykle opp Alpe d’Huez åtte ganger på rappen.

Med forbehold om at været faktisk holder, skal jeg starte kl. 0400 på søndag morgen 31. mai. Kongstanken er å legge meg på rundt 225 watt og bruke 75-90 minutter opp og 20-25 minutter ned igjen. Etter to drag blir det en solid frokost før jeg tar tre nye drag, tar en lunsjpause og avslutter med tre til. Jeg bør være ferdig innen cirka 2100. Innen mørket senker seg, bør alle være enige om at det har vært en fin tur.

I forbindelse med dette har jeg opprettet en egen innsamlingsprofil hos MORE Than Sport, med mål om å samle inn $250 – Eriks Alpe d’Huez x8. Om du kjenner for å bidra med noen kroner, må du gjerne klikke her og dra kortet! 🙂

Meg på vei opp til Alpe d'Huez i juni 2008. Syv år senere er jeg i bedre form.

Meg på vei opp til Alpe d’Huez i juni 2008. Syv år senere er jeg i bedre form.

 

 

Kommentarer